AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Niske temperatire stigle su i kod nas, što je za sve vozače znak da svoje automobile treba da oprme zimskim pneumaticima. To treba učiniti prvenstveno zbog bezbednosti, kako svoje, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Pogledajte u kojim državama morate imati zimske pneumatike na svom automobilu...

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Kada temperatura padne ispod 7C stepeni, letnji pneumatik čini automobil nebezbednim. Zaustavni put se dvostruko produžava, a kontrola automobila prilikom manevrisanja je veoma loša.


U Srbiji je obaveza korišćenja zimskim pneumatika definisana Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Počeo je da se primenjuje od 4. maja 2012. godine. Upravo u ovom dokumentu su definisane odredbe, koje se odnose na upotrebu zimske opreme u periodu od 1. novembra do 1. aprila. U skladu sa članom 113 pomenutog pravilnika, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena pneumaticima za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.


Tako je kod nas, a kakva pravila važe u evropskim državama?

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Mađarska


U Mađarskoj, vozači nisu u obavezi da koriste zimske pneumatike. Međutim, obavezna oprema u zimskim mesecima su lanci za sneg. Ova obaveza se odnosi i na strance, kojima može biti zabranjen ulazak u zemlju, ako ih nemaju u automobilu.


Austrija


Vozači u Austriji su dužni, da u poriodu od 1. novembra do 15. aprila prilagode stanje svojeg vozila zimskim uslovima. Ako vas u tom periodu zatekne policija u vožnji sa letnjim pneumaticima, kazna može iznositi i 5.000 evra, naravno u zavisnosti od toga koliko ste uticali na odvijanje saobraćaja. Kazna je visoka i ako dubina dezena na pneumaticima iznosi manje od 4 milimetra. Na nekim planinskim prevojima, obavezno je koristiti i lance za sneg, a vožnja na njima ograničena je na 40 km/h. Ako vozač automobila sa letnjim pneumaticima napravi udes u Austriji i policija proceni da su pneumatici uzrok, osiguravajuće društvo može da odbije da isplati štetu u celini.


Slovenija


U periodu od 15. novembra do 15. marta, vozači u Sloveniji moraju imati zimske pneumatike, a minimalna dubina dezena iznosi 3 mm. Ova odredba se NE odnosi na turiste koji se kreću suvim putevima. Ako je na putu sneg, odredba se odnosi i na turiste, koji u tom slučaju moraju imati zimske pneumatike.

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Hrvatska


U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolovoz pokriven snegom, ledom ili poledicom. Minimalna dubina dezena iznosi 4 milimetra.


Bugarska


Zimski pneumatici nisu obavezni. Međutim, postoji propisana zimska oprema, tako da kada je na putu kontinuiran sneg, potrebno je koristiti lance za sneg.


Rumunija


Zimski pneumatici nisu propisani zakonom, ali postoji obaveza korišćenja zimske opreme.


Albanija, Makedonija, Crna Gora

 

Korišćenje zimskih pneumatika obavezno je samo kada je na putu sneg, led ili poledica. Letnji i zimski pneumatici moraju imati minimalnu dubinu šare od 4 milimetra.


Bosna i Hercegovina


Vozači su obavezni da koriste na svojim vozilima zimske pneumatike u periodu od 15. novembra do 15. aprila. Kao alternativa je dopušteno korišćenje letnjih pneumatika sa lancima za sneg. Minimalna dubina dezena iznosi 4 mm.

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Švajcarska


U Švajcarskoj ne postoji obaveza korišćenja zimskih pneumatika, ali postoje deonice gde je neophodna zimska oprema, prvenstveno na planinskim područjima. Međutim, ako dođe do saobraćajnog udesa i policija zaključi da je uzrok nepostojanje zimskog pneumatika ili zbog dubine dezena manje od 4 mm, onda će štetu platiti vozač koji nema odgovarajuću zimsku opremu.


Nemačka


U Nemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obavezna u periodu zimskih uslova vožnje, odnosno kada je na kolovozu sneg, ugažen sneg, "bljuzga" ili poledica. U takvim uslovima, vozila moraju biti opremljena sa četiri zimska pneumatika minimalne dubine šare 1,6 mm, iako se preporučuje 4 mm. Vozila sa pogonom na sve točkove nisu izuzetak, kao što je to slučaj u Švajcarskoj. Međutim, ako vas policija zaustavi na snegom prekrivenom putu sa letnjim pneumatikom i iz tog razloga usporavate saobraćaj, očekujte značajnu novčanu kaznu. Ako izazovete saobraćajnu nesreću, rizikujete da osuguravajuće društvo ne plati štetu.


Francuska


U Francuskoj nisu obavezni zimski pneumatici, osim nekih planinskih regiona. U ovim oblastima, znakovima je istaknuta zabrana prolaska automobila sa letnjim pneumaticima.


Italija


Zimski pneumatici su obavezni samo u nekim regionima, o čemu je se potrebno dodatno informisati. Na primer, u regiji Trentino - Južni Tirol (Bolzano, Trento, Brenner) zimska oprema je obvezna od 15.11. do 15.4. bez obzira na uslove vožnje. U pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, na deonicama Trst – Venecija i Palmanova – Udine – Tržič, obvezna je upotreba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uslove vožnje.

 

Belgija, Holandija, Luksemburg


U zemljama Beneluxa zimski pneumatici nisu obavezni, sa izuzetkom Belgije, i to u periodu od 1. oktobra do 30. aprila. Međutim, klimatske promene sa sve hladnijim zimama u ovom periodu, razlog su što se sve više vozača u ovoj oblasti opredeljuje za zimske pneumatike.


Danska


U Danskoj, zakonom nije definisana upotreba zimskih pneumatika. S obzirom na klimatske uslove, jasno je da su zimski pneumatici potrebni u ovoj zemlji.


Norveška


U Norveškoj, kao i u Danskoj, ne postoji zakonska odredba koja se odnosi na korišćenje zimskih pneumatika u zimskim uslovima vožnje. U norveškom zakonu stoji da "pneumatici moraju imati dovoljno prijanjanje" i dubinu šare od minimalno 3 milimetra. Policija preporučuje, kako domaćim, tako i inostranim vozačima, da koriste samo kvalitetne zimske pneumatike.


Finska


U Finskoj su zimski pneumatici obavezni u periodu od 1. decembra do 1. marta. Minimalna dubina dezena zakonom je definisana i iznosi 3 milimetra. Kazne za nepoštovanje propisa su veoma visoke.


Švedska


Zimski pneumatici su obavezni u periodu od 1. decembra do 31. marta, i to kada je put prekriven kontinuiranim slojem snega ili snežne "kaše". To se ne odnosi na turiste, ali najmanja dozvoljena dubina šare na njihovim pneumaticima je 3 mm. Zbog klimatskih uslova, jasno je da su zimski pneumatici u ovoj zemlji više nego potrebni.


Velika Britanija


Zimski pneumatici nisu obavezni.


Poljska


Ne postoji obaveza korišćenja zimskih pneumatika, ali ih preporučujemo s obzirom na sve "jače" zime sa mnogo snega.


Slovačka


U periodu od 15. novembra, do 31. marta, zimski pneumatici su obavezni, kada je na putu sneg, led ili poledica. Kazna za nepoštovanje ovog pravila je 60 evra.


Automagazin.rs

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje