AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Obamin Cadillac - ovo niste znali o najbezbednijem automobilu na svetu

Obamin Cadillac - ovo niste znali o najbezbednijem automobilu na svetu

Pod "haubom" automobila u kojem se vozi predsednik USA,  nalazi se benzinski V8 motor, čija potrošnja iznosi 63,5 litara na 100 pređenih kilometara! Automobil je težak 6,8 tona, a blindirani oklop nije samo od čelika, već je i od aluminijuma, titanijuma i keramike...

Obamin Cadillac - ovo niste znali o najbezbednijem automobilu na svetu

Obamina "zver" čvrsto stoji na run-flat pneumaticima Goodyear sa kevlarskom konstrukcijom. Naravno, i kada bi izgubili pritisak ili bili uništeni, automobil može da nastavi kretanje samo na felnama. 

 

Pogledajte vest: Kako će izgledati nova Putinova limuzina? (foto)

 

Američki predsednik, Barack Obama, već sedam godina se vozi u Cadillacu DTS, specijalno pripremljenom za potrebe jednog od najuticajnijih političara sveta. Obama se vozi u produženoj verziji modela DTS, koji je razvijen na platformi velikog pick-up modela Chevrolet Kodiak. Ranije se govorilo, da se za pogon stara dizelski osmocilindrični motor snage 600 konjskih snaga. Za posebne potrebe, može se aktivirati i ubrizgavanje nitro oksida (N2O), koji snagu kratkotrajno povećava i na 1000 konjskih snaga. Razloga za ugradnju dizel motora ima više, a najvažniji su manja potrošnja i manji rizik od eksplozije.


Pod "haubom" se nalazi benzinski V8 motor, čije karakteristike se drže u tajnosti. Jedino je poznata potrošnja goriva, koja iznosi 63,5 litara na 100 pređenih kilometara! Automobil je težak 6,8 tona, a blindirani oklop nije samo od čeluka, već je i od aluminijuma, titanijuma i keramike. Rezervoar je obložen sepcijalnom penom i otporan je na eksplozije iz različitih smerova.

Obamin Cadillac - ovo niste znali o najbezbednijem automobilu na svetu

Unutrašnjost ne nudi previše prostora u širinu. To je zato što se u vratima nalaze čelične ploče debljine 20,3 centimetra, vetrobransko staklo je debljine 15 centimetara a bočna stakla 12,7 cm. 

 

Zastavice na prednjem delu automobila su osvetljene LED svetlima. Obama na raspolaganju ima satelitski telefon, ali i sistem za interaktivni video. Audio sistem može da primi 10 CD.

 

Pogledajte vest: Barak Obama za volanom Chevrolet Volta + VIDEO.

 

Zanimljivo je, da Obama na raspolaganju nema jedan, već dvanaest primeraka ovog automobila, a neki tvrde da su neki pogonjeni benzinskim, a neki dizel motorom. Svi primerci su proizvedeni u GM fabrici u Detroitu, a kada nisu u upotrebi, nalaze se u dobro čuvanim garažama. U automobilu je uvek i jedan federalni agent sa dijagnostičkom opremom za automobil. Cena svakom primerka Obamine "zveri" iznosi 1,5 miliona dolara.

Obamin Cadillac - ovo niste znali o najbezbednijem automobilu na svetu

Automobil predsednika Sjedinjenih Američkih Država više podseća na nekakvo oklopno vozilo nego na automobil. 

 

Pogledajte vest: Pokvario se Cadillac Georga Busha.

 

Cadillac se može pohvaliti činjenicom da je 80. godine prošlog veka, kada je na funkciju američkog predsednika došao Ronald W. Reagan, pripremio predsedničku limuzinu Cadillac Fleetwood. Za Williama J. Clintona pripremljena je posebna limuzina Cadillac Fleetwood Brougham. U poslednjoj deceniji Cadillac je pripremio dve limuzine u službi američkog predsednika. Model Deville je koristio predsednik George W. Bush od 2001. do 2004. godine, koji je bio razvijen na bazi modela DTS, koji je predstavljen godinu dana kasnije. Prema pouzdanim izvorima, nova predsednička limuzina razvijena je na bazi novog modela Cadillac DTS.

Obamin Cadillac - ovo niste znali o najbezbednijem automobilu na svetu

Debljina vrata daje jasniju predstavu o tome koliki je stepen bezbednosti ovog automobila.


Automagazin.rs
Foto: internet/wikipedia

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje