AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Renault Laguna sa svojom trećom generacijom, završava svoju "karijeru", ali francuska kompanija ne odustaje od srednje klase. Novitet je dobio ime - Talisman, a kupce će "loviti" svojim zanimljivim voznim osobinama, veoma bogatom opremom i prostranim enterijerom. Dizajnerske linije iz pera Alexisa Martota, proizvođač opisuje kao samouverene, mišićave i elegantne...

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Pogledajte: Renault Kadjar stigao u Srbiju - Naši prvi utisci.

 

Renault Talisman u ponudi menja ne samo Lagaunu, već i veći Latitude, što znači da spada u evropsku D, srednju klasu. Talisman će biti dostupan u dve verzije karoserije - karavan (Estate), čiji izgled nije prikazan, a koji će biti dostupan samo na određenim tržištima, i klasičan troprostorni sedan. Meri dužinu od 485 cm, širinu od 187 cm, a visok je 146 cm. 

Pogledajte: Zbogom Renault Laguna, dobrodošao Talisman!

 

Dizajnerske linije iz pera Alexisa Martota, proizvođač opisuje kao samouverene, mišićave i elegantne. Maska je hromirana, a dnevne LED diode u obliku slova "C" pronaüle su svoje mesto u braniku. Uz doplatu će moći da se dobiju glavna svedla u LED tehnologiji, u zadnjem delu automobila primežujemo LED svetla sa 3D efektom. Aerodinamički otpor vazduha iznosi 0,27. 

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Talisman će u početku biti dostupan sa tri 4-cilindarska turbo motora zapremine 1,6 litara serije Energy, sa sistemom direktnog ubrizgavanja i čeličnim klipovima. Motore prepoznajemo iz modela Espace, a zadovoljavaju emisionu normu Euro 6. Benzinski motor TCe200 (1618 cm3, 147 kW, 260 N.m) biće dostupan pored dva dizela zapremine 1.598 cm3: dCi 130 (96 kW, 320 N.m) i dCi 160 sa dva turba (118 kW, 360 N.m). Kasnije će paleta motora biti proširena sa motorima TCe 150 (110 kW) i dCi 110 (81 kW). 

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Za prenos snage se brine šestostepeni manuelni menjač (za dCi 110 i dCi 130), ili automatizovan menjač sa dvostrukim kvačilom EDC sa šest stepeni prenosa, koji je namenjen za sva tri dizela, uključujući i najsnažniju dizelsku verziju dCi 160. Benzinski TCe 150 i TCe 200 biće upareni sa sedmostepenim menjačem iste konstrukcije. 

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Talisman je postavljen na dobro poznatu platformu CMF (Common Module Family) sa međuosovinskim rastojanjem od 2,81 m. Naravno, u ponudi će biti sistem upravljanja svih točkova, koji se može kombinovati sa sistemom aktivnog oslanjanja preuzetim iz većeg Espace-a. Ima nekoliko režima: Comfort, Sport, Eco, Neutral i za one koji žele sami da podese oslanjanje prema sopstvenoj želji - Perso. Biranjem pomenutih režima vožnje, ne bira se samo karakteristika amortizera, već i zvuk motora i karakteristika menjača (naravno, samo kod EDC menjača), kao i upravljačkog sistema, osvetljenja enterijera, klimatizacija...

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Parking kočnica je moderna elektronska, a spisak elektronskih sistema asistencije je prilično dug: adaptivni tempomat, sistem "hitnog kočenja", upozorenje za nebezbedno napuštanje kolovozne trake, indikator mrtvog ugla, sistem čitanja saobraćajnih znakova, zadnja kamera, head-up displej, sistem automatskog parkiranja... 

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Za dizajn enterijera odgovoran je Nicolas Dortindeguey, a Renault ističe da je unutrašnjost komforna, kvalitetna i da nudi puno mesta. Kapacitet mesta za odlaganje sitnica iznosi 25 litara, a u pregradu u prednjim vratima može se smestiti flaša zapremine 1,5 litara. Na instrument tabli se nalaze kvalitetniji materijali, mekši nego kod ranijih modela. Multimerijalni sistem R-Link 2 ima displej dijagonale 7 inča i audio sistem marke Bose, koji ima 11 zvučnika i dva subwoofera. Bolje opremljene verzije imaće displej dijagonale 8.7 inča, a Francuzi najavljuju i neke specijalne aprilakacije za duža putovanja (jedva čekamo da vidimo o čemu je reč). 

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Prtljažnik ima zapreminu od 608 litara, a nasloni zadnjih sedišta mogu se oboriti u razmeri 60:40. Prilikom ulaska u vozilo, električna prednja sedišta se automatski pomeraju 50 milimetara ka nazad, kako bi obezbedila lakši ulazak u vozilo. Zanimljivo je, da sedišta, koja izgledaom podsećaju na ona u avionima novije generacije, imaju funkciju grejanja, hlađenja, masaže i memorije. Naravno, ovo se odnosi na verzije sa višim nivoima opreme, kojih će verovatno biti pet: Life, Zen, Business, Intens i Initiale Paris. Enterijer najvišeg stepena opremljenosti biće obložen kožom Nappa. 

Renault Talisman - naslednik Lagune otkriven (foto+video)

Renault Talisman imaće svetsku premijeru na međunarodnom autosalonu u Frankfurtu (19. - 27. septembar 2015.), a proizvodiće se u frabici Douai, u Francuskoj. Za pripremu proizvodnje Talismana, u pomenutu fabriku Renault je investirao 420 miliona evra. Očekivanja su da će novi model biti uspešan, baš kao novi Espace, za koji je u periodu od marta do juna tekuće godine zabeleženo 13 hiljada porudžbina, i to skoro polovina u najluksuznijoj verziji Initiale Paris.


VIDEO:



Automagazin.rs

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1594
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje