AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Lada testira Nivu sa dizel motorom

Lada testira Nivu sa dizel motorom

Slavno terensko vozilo iz Rusije, Lada Niva, u skoro nepromenjenom "obliku" proizvodi se od aprila 1977. godine. Iako se nekoliko puta pod njenom "haubom" pojavio turbodizel motor, najbolje se pokazala ona sa benzinskim motorom. To bi se uskoro moglo promeniti...

Lada testira Nivu sa dizel motorom

Na ovoj fotografiji vidimo proizvodnu traku za Ladu Nivu u Kazahstanu, sa koje je do sada spušteno preko 35.000 primeraka ovog popularnog terenskog automobila.

 

Pogledajte vest: Lada Vesta - prve špijunske fotografije.

 

Lada Niva i dizel? Boljim poznavaocima automobila ove ruske to nije nepoznato. Francuski uvoznik Poch prodavao je u "zemlji galskih petlova" Nivu sa dizel motorom Peugeot Indenor 1.9 (51 kW). U Španiji se Niva prodavala sa ovim motorom u slabijoj verziji, koja razvija maksimalnu snagu od 47 kW, uprarenim sa petostepenim manuelnim menjačem. Ne nekim tržištima, Niva se prodavala i sa turbodizelom iz PSA 1.87 (55 W), koji je nekada pokretao i Suzuki Vitaru.

Niva je sada dostupna i kod nas sa 4-cilindarskim benzinskim motorom zapremine 1.690 cm3, ipremljenim Bosch sistemom direktnog ubrizgavanja goriva, koji razvija maksimalnu snagu od 61 kW pri 5.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 127,5 Nm pri 4.000 o/min. Motor je uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

 

Pogledajte vest: Lada Niva u stilu Range Rovera - šta kažete?

Ponovo je aktuelnizovana tema dizela u Nivi. S obzirom da je Renault jedan od vlasnika kompanije AvtoVAZ, očekivali smo da će Nivu pokretati 4-cilindarski turbodizel 1.5 dCi. Ali, to se neće dogoditi. Ruske kolege iz Drive.ru prenele su vest da se Lada 4x4, kako se Niva zove na domaćem tržištu, pod "haubom" imati Fiatov turbodizel motor 1.3 Multijet. To znači da se Lada vraća korenima, jer je poznato da je upravo sa Fiatom napravljen kompletan fabrički komleks nedaleko od reke Volge. Uostalom, svi ljubitelji marke na ovim prostorima vrlo dobro znaju, da je prva Lada "Žiguli" (VAZ 2101 i 2102) bila licencirani Fiat 124 prilagođen lokalnim uslovima.

Lada testira Nivu sa dizel motorom

Lada 4x4 Urban izgleda modernije i svežije.

 

Pogledajte vest: Lada Vesta - otkriven enterijer!

 

Rusi već uveliko testiraju Ladu Nivu 1.3 Multijet sa motorom snage 63 kW, jer su potrebne značajne korekcije na izduvnom sistemu, sistemu hlađenja i elektroinstalacijama. Maksimalni obrtni moment ovog motora iznosi 180 Nm, tako da nisu potrebne dodatna ojačanja šasije ili oslanjanja. Testovi modifikovane tehnike nastaviće se i u januaru ove godine.

Lada testira Nivu sa dizel motorom

Urban verzija Nive najviše je privukla mlađu populaciju, koja ne odlazi tako često u teške off-road avanture.

 

Pogledajte cene Lade Nive u Srbiji - www.impexib.co.rs.

 

Najveća novina u kod modernizovane Nive (pardon, 4x4) u poslednje vreme je verzija Urban, koja ima 20 mm niži klirens, integrisane plastične branike, sedišta sa grejačima, električnu kontrolu prozora i retrovizora, i klimatizaciju. Da li će dizel verzija početi serijski da se ugrađuje, ostaje nam da vidimo.

Izvor: Drive.ru


Foto: Lada.ru i lada4x4.net

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje