AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Izvršni predsednik Bill Ford predstavlja novi Mustang na Fordovom specijalnom događaju „Go Further“, pred auditorijumom od oko 2.500 novinara, dilera i zaposlenih, u Barseloni, Španija - jednom od šest gradova na četiri kontinenta gde se istovremeno otkriva novi Mustang...

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Novi Ford Mustang u verzijama sa podsečenim zadnjim delom i kabriolet obećava nivo svetske klase u performansama i prefinjenosti čime „prigrljuje“ Mustangovo poluvekovno nasleđe i status svetske ikone.

"Ford Mustang inspiriše strast kao ni jedan drugi auto", kaže Raj Nair, Fordov potpredsednik za grupu globalni razvoj proizvoda. "Elastičan izgled, zvuk i performanse Mustanga odjekuju među ljudima, čak i ako nikada niste vozili ni jedan. Mustang je definitivno više od automobila - to je srce i duša Forda."

Više od 9 miliona Mustanga je prodato od kako je prvi put predstavljen 1964. Najobožavanije vozilo na svetu na Facebooku, Mustang je imao hiljade nastupa na filmu, televiziji, u muzici i video igarama i jedno je od 25 novih vozila koja će Ford „lansirati“ u Evropi u narednih pet godina.

"Zavidna reputacija Mustangovih performansi i njegov legendarni status kao simbola slobode i optimizma omogućavaju mu da predvodi čak i u onim delovima sveta gde ovaj automobil nikada nije bio u prodaji", kaže Stephen Odell, izvršni potpredsednik Forda za Evropu, Bliski Istok i Afriku. "Novi Mustang sažima Fordovo agresivno ubrzanje novih proizvoda; tehnološki je napredan i okrenut ka budućnosti, ali ne zaboravljajući nasleđe koje je generacijama inspirisalo Fordove kupce."

Novi Mustang je razvijen da pruži performanse svetske klase, dinamiku u vožnji i upotrebljivost i uključuje značajnu količinu naprednih pogodnosti i tehnologija za pomoć vozaču.

"Novi Mustang je jedan od najpoželjnijih automobila koji su se ikada pojavili, mi smo veoma uzbuđeni da se sada i vozačima u Evropi pruža mogućnost da iskuse pravu stvar", kaže Roelant de Waard, potpredsednik za marketing, prodaju i servis u Ford Evropa.

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Nepogrešivo Mustang

Dizajnirane na čistim listovima, obe verzije Ford Mustanga – sa koso podsečenim zadnjim delom i kabriolet - evociraju bitan karakter vozila, zadržavajući ključne elemente dizajna od klasičnih Mustanga prepoznatljivih automobilskim fanovima širom Evrope, uključujući dugu „izvajanu“ prednju haubu i kratak zadnji deo, sa savremenom završnicom.

"Dobijate samo jednu šansu da napravite prvi utisak i, kada vidite ovaj auto, vi odmah vidite jak i istinit Mustang", kaže Moray Callum, Fordov izvršni direktor za dizajn u obe Amerike.

Nekoliko ključnih karakteristike dizajna definišu novi Ford Mustang, uključujući:
• Niska visina krova i širok stav
• Elegantan profil omogućen strmo nagnutim vetrobranom i zadnjim staklom
• Trodimenzionalna zadnja svetla sa tri pregrade
• Savremen „potpis“ ajkulinog zalogaja na prednjem delu legendarnog automobila

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Vozači Ford Mustanga kabriolet će ceniti standardan krov od višeslojne izolovane tkanine koji automobilu daje prestižan izgled i tihu kabinu. Krov ima gladak profil kada je sklopljen zbog vožnje automobila pod „otvorenim nebom“.

Veliki, jasni instrumenti saopštavaju podatke o vozilu pravo ispred vozača, u prostranoj kabini sa kokpitom inspirisanin vazduhoplovima, dok ergonomski i taktilni prekidači i dugmad obezbeđuju kontrolu. Širina vozila i novo zadnje oslanjanje donose više prostora za ramena i kukove putnika i korisno uobličavaju prtljažnik koji može da primi dve torbe za golf.

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Mustang iskustvo

Izgled Ford Mustanga, vožnja i zvuci su ključni za vrhunsko iskustvo. Ford Mustang nudi izvanredne mogućnosti za izbor snage i konfiguracija šasije, rafinisanih da ispune očekivanja evropskih vozača o dinamičnoj vožnji.

Fordovom priznatom 5,0-litarskom V8 motoru, koji donosi više od 426 KS i 529 Nm obrtnog momenta, pridružuje se i potpuno novi 2,3-litarski EcoBoost motor koji donosi najmoderniju tehnologiju za Mustanga; isporučuje turbo performanse sa efikasnošću u potrošnji goriva i emisijom CO2 koje traže kupci automobila u Evropi.

"Ovaj EcoBoost motor isporučuje ono što vozač Mustanga očekuje - široku, ravnu krivu obrtnog momenta koja izliva kada ste na njoj pri lakom preticanju ili kada vozilo treba izvući na krivudavom putu", kaže Dave Pericak, glavni inženjer za Mustang.

Mustangov 2,3-litarski EcoBoost motor koristi direktno ubrizgavanje, varijabilno vreme otvaranja bregastog vratila i turbo punjenje da isporuči upotrebljive performanse. Jedinstvena usisna grana i kućište turbo punjača omogućavaju da Mustang isporuči performanse koje vozači očekuju, sa izlaznom snagom projektovanom na više od 309 KS i 407 Nm obrtnog momenta. Automatski menjač ima opciju sa ručicama za promenu „brzina“ montiranim na volanu za vozače koji žele izbor između udobnosti i kontrole.

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Mustang za pravog entuzijastu u vožnji

Novi Ford Mustang karakteriše potpuno novo prednje i zadnje ogibljenje. Novi obiman podokvir napred pomaže da se učvrsti prednja struktura a smanji masa, obezbeđujući snažnu osnovu za predvidljiviju kontrolu točkova što donosi koristi u rukovanju, upravljanju i vožnji.

Novi, dvostruki kuglični zglobovi u prednjem MacPherson sistemu oslanjanja takođe omogućavaju korišćenje velikih, moćnih kočnica. U Evropi, vozila sa oba motora – i 2,3-litarskim EcoBoost i V8 koji pokreće GT Mustang – biće opremana paketom kočnica visokih performansi iza standardnih 19 inčnih točkova.

Nazad je potpuno novo integralno, link nezavisno oslanjanje. Geometrija, opruge, amortizeri i ležajne čaure su specijalno modifikovani i podešeni za primenu visokih performansi i pogodni su za evropske puteve i kulturu vožnje velikim brzinama. Novi aluminijumski zadnji zglobni spojevi smanjuju neopterećenu masu za poboljšanu vožnju i rukovanje.

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

Pametna tehnologija

Novi Mustang ima značajan broj inovativnih tehnologija koje vozače snabdevaju „pojačanim“ informacijama, a omogućavaju im kontrolu i povezivanje, kada oni to žele.

Na krivudavom putu ili dnevnim vikend deonicama, vozač može da dodirne prekidač na konzoli da brzo podesiti „tvrdoću“ upravljača, odziv motora, prenos kao i da podesi elektronsku kontrolu stabilnosti koristeći raspoloživ izbor načina vožnje - da stvori savršen Mustang u bilo koji vreme.

Napredna, u Fordu razvijena kontrola stabilnosti je podešena da maksimizuje dinamičke sposobnosti novog Mustanga sa karakteristikama kao što je kontrola momenta koja usmerava snagu motora na pojedinačne točkove - da se zadrži automobil na pravcu. Kada dođe vreme da se pojavi klizavica na putu, manuelni menjač varijante Mustang GT uključuju standardnu kontrolu polaska koja omogućava vozačima da ostvare gladak, dosledan start svaki put.

Napredna oprema za pomoć vozaču uključuje standardni sistem Ford SYNC sa glasovnom kontrolom i ekran osetljiv na dodir, koji omogućava vozaču da kontroliše svoju zabavu. Takođe, na raspolaganju za Mustangove vozače u Evropi će biti i navigacioni sistem koji koristi centralni ekran u boji od 8 inča, povezan sa premijum audio sistemom sa 12 zvučnika.

Ford otkriva novi Mustang za Evropu + VIDEO

50 godina Mustanga

Ford će 17. aprila 2014. obeležiti 50-godišnjicu uvođenja originalnog Mustanga. Mustang će nastaviti da se proizvodi u Americi, u Flat Rock montažnoj fabrici.

"Od prvog dana kada smo počeli da pravimo novi Mustang, znali smo da to moramo da uradimo“ kaže Pericak. "Napravili smo nov Mustang, iz osnove, da bude brz, da odlično izgleda, da bude prefinjen i efikasan, bez gubljenja bilo čega čime su ljudi širom sveta decenijama povezani sa Mustangom."

VIDEO:



Grand Motors PR

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Car of the Year 2020 - Toyota Corolla u finalu

Corolla je za kratko vreme ostvarila veliki uspeh na tržištu, a njen kvalitet prepoznao je i međunarodni novinarski žiri izbora za „Automobil godine“ u Evropi koji je Toyotin model C segmenta tržišta svrstao u red glavnih kandidata za ovu laskavu titulu...

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Kia XCeed osvojio prestižnu nagradu „Zlatni volan“

Novi krosover primio priznanje za „najbolji auto za manje od 35.000 EUR“  Kijin novi urbani krosover XCeed nedavno je primio priznanje Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) koje se najčešće naziva najvažnijom nemačkom automobilskom nagradom...

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Lotus Evija prvi put u akciji (VIDEO)

Prvi put, Lotus nam je omogućio da pogledamo prototip modela Lotus Evija u pokretu. Prototip sa brojem 2 testira se u uslovima visokih brzina, a serijska produkcija kreće uskoro...

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila i rezervnih delova, proširila je svoju dilersku mrežu na teritoriju Novog Beograda. Sada kupci Citroën vozila mogu pogledati vozila ili obaviti test vožnju i na novoj lokaciji u ulici Autoput br.5 u salonu kompanije Autopromet...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje