AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Mazda je konačno otkrila novu generaciju modela Mazda3. Treća generacija ovog veoma uspešnog automobila reprezentuje dizajnerski stil Kodo, i kao veći modeli Mazda6 i CX-5 dobila je masivnu masku hladnjaka i blatobrane sa proširenim dizajnerskim linijama. Novi predstavnik niže srednje klase, za pogon koristi štedljive motore i platformu Skyactiv...

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Pogledajte vest Nova Mazda 3 na prvoj zvaničnoj fotografiji?

 

U odnosu na svog prethodnika, nova Mazda3 prosečno je "smršala" oko 60 kilograma, iako je malo porasla. Sada meri dužinu od 4.465 mm, širinu 1.795 mm i visinu od 1.450 mm. To znači da je za 5 mm duža, 40 mm šira i 20 mm viša od svog prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 60 mm, na respektabilnih 2.700 mm, što je na samoj granici segmenta. Zato se u Mazdi mogu pohvaliti prostranijom i udobnijom kabinom, a prtljažnik je povećan za 10L, na 350L zapremine.

Pogledajte vest Mazda 3 2014: Nedelju dana pre premijere bez maske!

 

Pod haubom se može naći jedan od četiri agregata u ponudi. Benzinski motori spadaju u seriju Skyactiv-G i imaju kompresioni odnos 14:1. Četvorocilindarski motor zapreminu 1,5 litara razvija maksimalnu snagu od 74 kW (100 KS) pri 6.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 151 Nm pri 4.000 o/min. Iz mesta do "stotke", uz pomoć šestostepenog manuelnog menjača, stiže za 10,8 sekundi i postiže maksimalnih 182 km/h. Benzinski četvorocilindarski agregat biće dostupan u dva nivoa snage. Slabiji ima 89 kW (120 KS) pri 6.000 o/min i razvija maksimalni obrtni moment od 210 Nm pri 4.000 o/min. Iz mesta do 100 km/h stiže za 8,9 sekundi i postiže maksimalnih 195 km/h. Snažnija verzija ima isti obrtni moment, ali je snaga povećana na 121 kW (164 KS) pri istom broju obrtaja. Do 100 km/h je brži za 0,7 s, a maksimalna snaga je 9 km/h veća.

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Pogledajte vest Nova Mazda6 stigla u novi Mazda salon u Beogradu + FOTO.

 

Dizel motore reprezentuje veliki 4-cilindarski motor zapremine 2.2 litra, maksimalne snage 110 kW (150 KS), a maksimalni obrtni moment od 380 Nm dostupan je već pri 1.800 o/min. Dizelska verzija nove Mazde3 do "stotke" stiže za samo 8,1 sekundu i postiže istu maksimalnu brzinu kao i najsnažniji "benzinac". Standard je šestostepeni manuelni menjač poreklom iz MX-5, a za slabiji dvolitarski benzinski motor i turbodizel, u ponudi je automatski menjač sa istim brojem stepena prenosa. Naravno, motori mogu biti opremljeni funkcijom Stop&Start (Mazda je zove i-Stop), kao i sistemom regeneracije energije kočenja i-Eloop.

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Za izradu karoserije, korišćeno je više čelika visoke čvrstine, pa zbog toga automobila ima za 30 % veću čvrstinu karoserije. Boljoj aerodinamici pomaže aktivna vazdušna "klapna", koja zatvara prednju masku u situacijama kada motor ne zahteva hlađenje spolja. Koeficijent aerodinamičkog otpora iznosi 0.275. Poboljšana je i izolacija, a u kabini su korišćeni lagani izolacioni materijali. Bolje je izolovan i motorski prostor, kao i izduvni sistem, a oslanjanje je mekše podešeno. A-stubovi su pomereni za 100 mm unazad, kako bi vozač imao lepšu preglednost. Uz doplatu se može dobiti i head-up displej, a na središnjoj konzoli može biti instaliran displej prečnika 7 inča.

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Prodaja nove Mazde3 počinje ne jesen, a cene su još uvek tajna. Podsetimo, na Starom kontinentu, C-segment čini četvrtinu tržišta, što dodatno povećava značajn predstavljanja ovog automobila za japanskog proizvođača.

Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

Automagazin.rs

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje