AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ovaj automobil ni tornada se ne plaši

Ovaj automobil ni tornada se ne plaši

Američki režiser i lovac tornada, Sean Casey, ima veoma neobičan hobi - voli da snimi tornado u samom njegovom središtu. 2003. godine je proizveo posebno prevozno sredstvo za ovu namenu, mali tenk razvijen na bazi Forda 450 iz 1997. godine. Automobil je dobio poseban izgled, jer je obložen čeličnim pločama spolja...

Ovaj automobil ni tornada se ne plaši

Ovaj čelični monstrum je dobio ime Tornado Intercept Vehicle (TIV1 – vozilo za hvatanje tornada). Za potrebe snimanja, vozilo je bilo opremljeno specijalnim sistemom kamera, koje simaju u opsegu od 360 stepeni. Za pogon ove 7,5 tona teške "mašinerije" brinuo se turbodizel zapremine 7,3 litra, koji TIV1 može da pokrene do brzine od 130 km/h. Zanimljivo je, da vozilo ima i veliki rezervoar, pa autonomija iznosi 800 kilometara.

2007. godine, Sean je počeo da radi na projektu TIV2. Ovoga puta, za osnovu je poslužio Dodge Ram 3500. Glavni cilj je bio povećanje brzine, a to je bilo moguće postići smanjenjem mase, zadržavajući snagu i stabilnost. Masa automobila je smanjena na 6,3 tona, a za pogon je bio zadužen turbodizel zapremine 6,3 litra, koji sa pogonom 6x6 može da razvije maksimalnu brzinu od 160 km/h. Autonomija je povećana na 1.200 kilometara, što je više nego dovoljno. Za stabilnost u uslovima tornada, brinu se "harpuni", koji mogu da idu i do 1 metar u zemlju.

Ovaj automobil ni tornada se ne plaši

Oba ova automobila možete videti u serijalu Storm Chasers na kanalu Discovery. Tamo možemo primetiti, da Sean svoju "igračku" neprestano unapređuje. Dodao je štitove od kevlara, neki čelični delovi su zamenjeni aluminijumskim, a modifikacije je pretrpelo i oslanjanje.

Foto: Internet

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Dobro pozicionirani u odnosu na konkurenciju: Na brojnim najnovijim uporednim testovima, premium gume kompanije Hankook impresioniraju svojom udobnošću i sigurnošću, a prema pisanju specijalizovanih medija, pružaju i odličan odnos cene i performansi...

123456. . .1596
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje