AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kinezi isprobali najbrži voz na svetu, čija brzina se približava avionu (VIDEO)

Kinezi isprobali najbrži voz na svetu, čija brzina se približava avionu (VIDEO)

Kineski stručnjaci su uspešno realizovali prve testne vožnje specijalnog voza za visoke brzine. Vožnja je organizovana na stazi koja je deo programa Univerziteta Tchung-ťi u Šangaju...

Voz je osmišljen tako da lebdi iznad podloge brzinom od 600 km/h. Prema pisanju agencije Reuters, ova faza predstavlja važnu prekretnicu u istraživanju razvoja maglev voza u Kini. Stručnjaci su izvršili test dinamičnog rada u različitim uslovima, čime su proverili performanse sistema za visoke brzine i prikupili mnogo korisnih podataka za dalje testove.

Očekuje se da će ovaj prototip magleva biti kompletno završen do kraja ove godine. Maglev je voz koji lebdi na principu magnetne levitacije i nudi visoku brzinu, sigurnost, pouzdanost, veliki kapacitet putnika, zaštitu životne okoline i male troškove održavanja, prenosi Reuters. Voz će moći da se koristi za prevoz putnika na duge, kratke i srednje udaljenosti.
 
Takođe, maglev će poslužiti i kao kompromis između tradicionalnog železničkog saobraćaja i vazdušnog prevoza. Brzina koju maglev razvija iznosi 600 km/h, približava se brzini aviona, koja prosečno iznosi od 800 do 900 km/h.

Razvoj ovog saobraćajnog sistema je deo projekata "Advanced Rail Transit", koji je pokrenulo kinesko ministarstvo za nauku i tehnologiju. Desetine kompanija i istraživačkih instituta je uključeno u ceo projekat.

- Maglev je skraćenica za magnetnu levitaciju.
- Voz se kreće na jastuku magnetnog polja generisanog sistemom magneta ugrađenih u kolosek.
- Umesto točkova, ima poseban sistem magneta, tako da lebdi 10 cm iznad podloge.

VIDEO:


Automagazin.rs

Škoda Srbija zabeležila veliki napredak

Škoda Srbija zabeležila veliki napredak

Događaj „Importer of the Year“, koji se svake godine održava u češkoj prestonici, ove godine je po prvi put održan online. Predstavnici svih zemalja sveta su putem video veze pratili ovaj događaj...

123456. . .1466
Mercedes-AMG E 63 S (2021)
Slika nedelje