AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Revolucija ulazi u sledeći krug – smart fortwo je doživeo poboljšanja doslovno, u svim oblastima i sada je znatno unapređen u pogledu udobnosti. Prepoznatljivi smart koncept zadnjeg pogona se po prvi put nudi i u varijanti sa četri sedišta - smart forfour...

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Najsavremeniji 3-cilindarski motori od 45 kW/60 ks, 52 kW/71 ks i 66 kW/90 ks obezbeđuju pogonsku snagu, dok se prenos snage vrši preko 5-stepenog manuelnog menjača ili twinamic automatskog mednjača sa duplim kvačilom. Mnoštvo inovativnih detalja garantuje još bolju zabavu u gradskoj vožnji. Nova generacija modela smart biće dostupna na tržištu Evrope u novembru. Cena za smart fortwo sa motorom od 52 kW će biti ispod 11.000 evra u Nemačkoj, dok će smart forfour, sa istim motorom, koštati tek oko 600 evra više.

"Kao najmlađi automobilski brend Evrope, smart danas ostvaruje uspeh širom sveta. Nikom ne polazi za rukom da kombinuje funkcionalnost i emocionalnost na način na koji mi to radimo, kao pioniri individualne urbane mobilnost. Novi smart fortwo i forfour koriste provereni koncept, nudeći više u gotovo svim aspektima – više prostora, više boje, više opreme … čak i još više zabave u gradu! Samo dužina vozila ostaje jedinstvena ka što je i bila – 2,69 metara", kaže Anet Vinkler, sef za smart u Daimleru-u. "Potpuno nova ideja urbane mobilnosti predstavlja veliki trijumf."

 

"U fazi planiranja smo imali jasnu predstavu da želimo da u novom smartu zadržimo zadnji pogon, kako bi nastavili da u punoj meri koristimo snagu vozila u gradskoj vožnji”, objašnjava Jerg Prigl, direktor proizvodne grupe kompaktnih automobila u Mercedes-Benzu.

 

"Uprkos strožijim sigurnosnim zahtevima, uspeli smo da zadržimo jedinstvenu dužinu modela smart fortwo od svega 2,69 metara", dodaje Markus Ridel, direktor razvoja modela smart. "Ovaj model deli svoju arhitekturu sa novim modelom forfour. Oba vozila smo prilagodili potrebama savremenog gradskog saobraćaja. Moj tim je posebno ponosan na prečnik kruga okretanja, koji postavlja potpuno novi standard za model fortwo od svega 6,95 metara".

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Kompaktne dimenzije i mudro osmišljeni detalji potvrđuju jedinstvenu funkcionalnost. Novi smart fortwo i novi smart forfour su jasno prepoznatljivi kao pripadnici iste porodice. Mnoge karakteristike dizajna, poput farova, rešetke hladnjaka s prednje strane i prepoznatljive tridion bezbednosne ćelije su identične. Oba vozila su izvedena sa motorima u zadnjem delu, što ih čini naročito agilnim u gradskoj vožnji.

 

"smart podrazumeva FUN.kcionalan dizajn, jer ovaj brend definišu dva pola – i srce i um. Stil ovog dizajna je furistički i moderan, a zaštitna obeležja smarta prenose se i na novu eru. Ta obeležja uključuju karakterističnu siluetu sa ultra-kratkim prepustima iznad prednjeg i zadnjeg kraja vozila, svedenim linijama i oblicima, tridion bezbednosnom ćelijom i unapređenim prednjim izgledom”, navodi Gorden Vagener, glavni dizajner u kompaniji Daimler AG.

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Real Life Safety – bezbednosna svojstva


Zadržava se osnovni koncept bezbednosti koji je tako uspešno utemeljen u prethodnom modelu. Poput oraha, čvrsta školjka štiti meki enterijer od oštećenja: tridion bezbednosna ćelija. Veliki udeo toplo valjanog čelika izuzetne snage i višeslojnog čelika maksimalne snage sada se koristi u proizvodnji novog smarta. Primenjujući filozofiju „Real Life Safety“ Mercedes-Benza, kada su u pitanju testovi direktnih sudara, fokus je dat na kompatibilnosti sa znatno većim i težim vozilima. Novo smart vozilo pokazalo je dobre rezultate u direktnim sudarima sa S-Klasom i C-Klasom.

 

Napredni sistemi za podršku vozaču koji su nekada bili rezervisani za više klase vozila unapređuju bezbednost i udobnost . To uključuje Crosswind Assist (standardno), upozorenje na čeoni sudar (opciono) i podršku za ostajanje unutar trake (opciono).

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Novi trocilindarski motori, prenosni mehanizam sa dvostrukim kvačilom – pogonski sistem


Kada budu predstavljeni tržištu, novi smart modeli će biti dostupni sa dva moderna tro-cilindarska motora: motor sa atmosferskim usisavanjem sa 52 kW/71 ks zapremine od 999 cc. Veliki obrtni momenat motora dostupan je već od 1000 obrtaja u minuti (maksimum: 91 Nm na 2850 obrtaja po minuti) obezbeđuje izuzetno ekonomičnu vožnju u višem stepenu prenosa, čak i u gradskoj vožnji.

 

Turbo motor sa 66 kW/90 ks je vrhunskog kvaliteta. Motor sa 898 cc ima maksimalni obrtni momenat od 135 Nm sa 2500 obrtaja u minuti. Potpuno novi turbopunjač ima elektronski ispusni ventil koji omogućava veću dinamiku motora uz značajno smanjenje potrošnje goriva. Automatski start/stop sistem je još jedna specifična karakteristika ovog vozila.

Nekoliko meseci nakon lansiranja, biće dostupan i osnovni benzinski motor sa 45 kW/60 ks. Oba sistema prenosa su novina za smart: kupci mogu da biraju između petostepenog manuelnog menjača i twinamic prenosa sa duplim kvačilom.

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

passion, prime and proxy – nove linije

 

Tri linije opreme (passion, prime i proxy), kao i širok spektar opcionih dodataka, od kojih su neki bili rezervisani za više segmente, čine svako smart fortwo ili smart forfour vozilo jedinstvenim. Čak i u osnovnoj verziji, oba modela nude sveobuhvatan spektar karakteristika kada su u pitanju bezbednost i udobnost. To uključuje LED svetla za vožnju po danu, centralni sistem zaključavanja sa daljinskim upravljanjem, zaključavanje sa vizuelnom potvrdom i imobilizatorom, kontrolu vožnje sa regulatorom brzine (različita ograničenja brzine), indikator spoljne temperature sa upozorenjem na zamrzavanje, instrument tablu sa monohromnim LCD ekranom, putnim kompjuterom i prednjim staklima sa elektronskim podizanjem.


„passion“, „prime“ i „proxy“ su nazivi tri linije opreme za modele smart forwto i smart forfour koje omogućavaju prilagođavanje, pre svega kad je u pitanju njihova unutrašnjost. Karakteristike ovih linija podrazumevaju kožni multifunkcionalni upravljač, instrument tablu sa ekranom u boji veličine 3,5 inča, i sedišta sa grejačima.

 

Multimedijalni sistemi su u skladu sa najvišim standardima, sa sveobuhvatnom podrškom za pametne telefone, navigacijom u realnom vremenu i intuitivnim upravljanjem pomoću ekrana osetljivog na dodir. Po prvi put, smart nudi JBL zvučni sistem, koji proizvodi impresivan, pun zvuk. Ovaj sistem poseduje šestokanalno DSP pojačalo (240 W) u modelu fortwo i osmokanalno DSP pojačalo (320 W) u modelu forfour. Ukupno osam (fortwo) odnosno dvanaest (forfour) kvalitetnih zvučnika omogućava izvanredno iskustvo u slušanju muzike.

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

FUN.kcionalan – dizajn eksterijera


Izuzeno kratki prepusti na prednjem i zadnjem delu su takođe tipične dimenzije kod nove generacije modela smart. A zahvaljujući 100 mm širem tragu, točkovi su dodatno izbačeni. Ove karakteristične proporcije omogućavaju izvrsnu vidljvost i okretnost i zajedno sa zadnjim motorom omogućavaju prostrani smještaj za putnike i u tako kompaktnim dimenzijama. Kontrast između boja tridion bezbednosne ćelije i bočnih ploča je još jedna karakteristična osobina brenda smart.

 

Novi smart forfour je lako prepoznatljiv kao član nove linije modela smart, sa mnogim elementima dizajna zajedničkim sa modelom smart fortwo. Sasvim logično, najveća razlika između modela fortwo i forfour uočava se iz profila: smart fortwo ima velika vrata koja se nastavljaju u B-stub sa staklom bez okvira.

Novi smart - zvanične fotografije i informacije

Opušteno i očaravajuće – dizajn enterijera


„Loop“ je naziv koji su dizajneri dodelili emocionalnom pristupu koji se prepoznaje u lajtmotivu enterijera, na primer u ukrašenoj instrument tabli i vratima. Izvajana instrument tabla sastoji se iz dva dela – istaknut i naglašen spoljašnji deo koji po želji može biti prekriven tkaninom, i veliki, konkavni unutrašnji deo koji sadrži funckionalne elemente. Instrumenti i multimedialni centar za zabavu sa radiom i navigacijom izgledaju kao da lebde ispred instrument table.

 

Trokraki kožni upravljač je po želji dostupan i u multifunkcionalnoj verziji koja omogućava upravljanje radiom ili uređajem za navigaciju koji su smešteni na sredini instrument table. Prema tome, unutrašnjost odražava vrednosti mlade, aktivne i umrežene generacije.

smart

Renault je otkrio novi Espace

Renault je otkrio novi Espace

Renault je 1983. godine predstavio Espace, svoj prvi automobil za luksuzan život i uživanje. Iako su brojni proizvođači pokušali da ga iskopiraju, nijedan od njih nije uspeo da nadmaši ovaj revolucionarni model koji je kroz pet generacija stekao status istinske legende...

Završen sajam automobila i motocikala

Završen sajam automobila i motocikala

Najveća auto-moto manifestacija održana tokom marta u svetu - 55. Međunarodni salon automobila i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" - završen je sa uspehom koji je malo ko očekivao...

Ekskluziva za poslednji dan sajma - KTM Brabus 1300 R

Ekskluziva za poslednji dan sajma - KTM Brabus 1300 R

KTM Srbija pripremila je nesvakidašnju premijeru za poslednji dan 15. „MotoPassion“ sajma motocikala! Ljubitelje moćnih i jedinstvenih dvotočkaša obradovaće specijalno izloženi KTM BRABUS 1300 R u hali 4 Beogradskog sajma, koji je za gotovo 50.000 evra prodat istog dana kad je stigao u Srbiju...

Svetske premijere motocikla na štandu Euro Sumara

Svetske premijere motocikla na štandu Euro Sumara

Distributer tri poznata proizvođača motocikala, beogradski Euro Sumar, potrudio se za ovogodišnji 15. sajam motocikala Motopassion obezbedi čak šest eksluziva, od kojih pet, još uvek vrlo svežih, stižu sa čuvenog milanskog sajma motocikala EICMA...

Vikend na sajmu automobila i motocikala

Vikend na sajmu automobila i motocikala

Međunarodni salon automobila i Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" i pre otvaranja su, pratećim programima, privukli veliki broj posetilaca. Nije ni čudo jer se radi o jednom od 12 najvećih ovogodišnjih automobilskih sajmova u svetu...

123456. . .1566
BMW X6 2023
Slika nedelje