AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Fordova bitka u Golf klasi se nastavlja. Nova, treća, generacija modela Focus, ima za cilj da pobedi najbolje u nižoj srednjoj klasi, pre svih modele kao što je Volkswagenov Das Auto, ali i imena kao što su Astra, Megane, 308 ili C4. Pripremivši se za dolazak sedme generacije modela Golf, Ford je značajno promenio karakter svog novog Focusa, a u to smo se uverili tokom višednevne vožnje...

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Ford ne želi da se pomiri sa činjenicom da je u Evropi "večiti drugi", i zato u razvoju potpuno nove generacije Focusa, nije bilo kompromisa. Ford je poslednjih godina najviše radio na mehaničkoj strani svojih automobila, kako bi se dobro vozila, bila izdržljiva, prostrana i štedljiva.

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Dizajn

Prvi Ford Focus je predstavljao pravu dizajnersku revoluciju. Posle "klasičnog" modela sa klasičnim imenom Escort, 1998. godine je stigao automobil koji je izgledao vanvremenski, i koji je odredio pravac dizajnerskog razvoja Forda mnogo godina unapred. Posle dve uspešne generacije, na red je stigao potpuno novi Focus, koji nam pokazuje da je kinetički dizajn, koji danas nalazimo na svim Ford modelima, ušao u novu fazu razvoja. Prednji deo karakteriše sofisticiran oblik svetlosnih grupa i dinamički dizajniran branik, koji kombinuje elegantne krive, sa sportskim linijama. Prednji branik ni izdaleka ne izgleda tako "čisto" kao kod prethodnika, ali vlasnici jednostavno žele izgled Focusa ST/RS, i kada je pod haubom "običan" motor. Profil automobila izgleda savršeno, a karoserija stoji na veoma dugom međuosovinskom rastojanju. Jedini "problematičan" bod, možemo dodeliti dizajnu zadnjih svetlosnih grupa i prozoru petih vrata. Zadnje svetlosne grupe, koje zadiru duboko u bokove automobila, u potpunosti zadovoljavaju principe "funkcionalnog dizajna", i ne čince kompaktnu celinu, kao što je to slučaj sa prednjim svetlima.

 

Ford Focus - poređenje generacija:

 

Model Focus Mk3
Focus Mk2
Focus Mk1

Razlika

Dužina (mm): 4358 4337 4152 +21/+206
Širina (mm): 1823 1839 1695 -17/+128
Visina (mm): 1484 1497 1430 -13/+54
Međuosov. rastojanje: 2648 2640 2615 +8/+33
Zapremina prtljažnika 316 385 350 -69/-34

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Test vozač Automagazin portala i višestruki državni reli šampion u generalnom plasmanu, Vladan Petrović, otkrio je pozitivne utiske o izgledu ovog automobila. "Novi Focus izgleda dinamično i sportski. Profil automobila je izrazito sportski dizajniran, kao i prednji deo, dok je zadnji deo malo umereniji. Mislim da će se agresivni elementi svideti većini potencijalnih kupaca, ali u isto vreme dizajn novog Focusa neće odbiti one koji žele prvenstveno porodičan automobil. Meni lično se dopada to što novi Focus svojim izgledom koketira sa ST ili RS verzijom Focusa."

Kada smo kod dizajna, dužni smo da istaknemo jedan veoma zanimljiv detalj. Novi Ford Focus je prvi model u svojoj kategoriji, koji je standardno opremljen sistemom aktivne maske hladnjaka. Zahvaljujući aktivnim lamelama na masci hladnjaka, sistem automatski kontroliše protok vazduha u sistem za hlađenje i motorski prostor. Lamele su u baznom položaju zatvorene, a otvaraju se tek kada se postigne radna temperatura motora, čime se optimizuje aerodinamika, ali i smanjuje potrošnja goriva. Aktivne horizontalne lamele pokreću elektromotori, a sistem bira jedan od 16 mogućih položaja lamela. Zahvljujući preko 1.000 radnih sati utrošenih u vazdušnom tunelu, novi Focus hatchback ima aerodinamički otpor od 0,295 (prethodnik 0,318).

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Enterijer

Novi Ford Focus je duži od prethodnika za 21 milimetar. Petovratna verzija novog Focusa meri dužinu od 4.358 mm, a u poređenju sa prethodnom generacijom, novi Focus je za 17 mm uži (1.823 mm) i niži za 13 mm (1.484 mm). Međuosovinsko rastojenje je poraslo za 8 mm, na 2.648 mm. Sve promene su se odrazile i na enterijer.

Tokom 13 godina života Focusa, koncepcija enterijera se značajno promenila. Enterijer novog Focusa je moderno dizajniran, a može se pohvaliti unapređenim kvalitetom materijala i završne obrade. Vozači, kao što je Vladan Petrović, posebno cene činjenicu da je kokpit Focusa, vizuelno orjentisan vozačkoj poziciji, što je još jedan od sportskih nagalasaka novog Focusa. "Mislim da Ford može biti posebno ponosan i na ergonomiju i funkcionalnost enterijera. Sedišta su odlično oblikovana i obezbeđuju odlično držanje tela u krivini. Sve pohvale zaslužuje i funkcionalnost. Svi uređaji su tamo gde ih i očekujemo, i veoma lako se kontrolišu. Instrument tabla se sastoji od velikih, skoro vertikalno zakrivljenih površina. Komande na centralnom panelu podsećaju na tastaturu nekih modela mobilnih telefona, sa dugmićima skoncentrisanim oko centralne komande. Instrument tabla je mekana na dodir, u vožnji nema nepoželjnih zvukova, a dizajn zaslužuje čistu desetku. "Radno mesto" vozača je ergonomski veoma dobro osmišljeno. Ono što sam od Forda i očekivao, jeste odlična pozicija sedenja, iako bi volan mogao biti nešto manjih dimenzija. Ako moramo tražiti mane, onda je to manjak prostora za noge suvozača, zbog atraktivno oblikovane instrument table." - izjavio je Petrović.

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

S obzirom na veliko međuosovinsko rastojanje, prostor za putnike na zadnjim sedištima je zadovoljavajući, čak i za duga putovanja. Prostor iznad zadnjih sedišta ima visinu od 930 milimetara, a sedalni deo je iznad podloge pozicioniran na 380 mm visine. Zahvaljujući odlično osmišljenom prostoru, osobe visine i preko 185 cm, na zadnjim sedištima neće imati kontakt sa krovom automobila. Važna karakteristika enterijera je i izbor kvalitetnih materijala, kao i odlična završna obrada, koja se bez problema može uporediti sa onom u modelima jedne klase iznad. Mlađim korisnicima, sigurno će se svideti mogućnost podešavanja atraktivnog noćnog osvetljenja u automobila, koje nudi i promenu boja.

Srpska disciplina - zapremina prtljažnika - objektivno nije najjača strana novog Focusa. Visoka ivica prtljažnika (710 mm), ne "muči" samo Focus, već i njegove konkurente (Megane 760 mm, Astra 735 mm, Golf 690 mm), ali sa 316 litara zapremine, prodavci Forda se ne mogu previše hvaliti. Olakšavajuća okolnost je i činjenica, da ako se odlučite da, umesto rezervnog točka imate set za punjenje, na raspolaganju će biti 363 litra. Na drugu stranu, ukoliko se kupac odluči za rezervni točak velikih dimenzija, na raspolaganju će imati manji prtljažnik zapreminski sličan onom u Fiesti. Širina prtljažnog prostora iznosi 1030 mm, visina 530 mm i dužina 800 mm.

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Motor

U borbu za flotne kupce, kao i za veliki broj kupaca u Srbiji, Ford ulazi sa jeftinijim aluminijumskim dizel agregatom nove generacije 1,6 TDCi (tip DV6C). Novi turbodizel je dobio jednostavniju 8-ventilsku glavu motora i seriju konstrukcijskih promena. 1,6-litarski motor je zabeležio i međugeneracijsko poboljšanje parametara: 80 kW i 270 Nm. Svaki vozač će najpre osetiti dve važne promene. Petostepeni manuelni menjač je zamenjen šestostepenim, koji je danas standard kod savremenih turbodizela. Značajno je smanjena i potrošnja, sa prosečnih 4,5 l/100 km na 4,2 l/100 km.

Ali, ovo nije nerealna teorija. Praksa je potvrdila da je "fabrička potrošnja" itekako dostižna. U gradskim uslovima, novi Focus 1.6 TDCi je trošio oko 5,5 l/100 km, u čemu je puno pomogao "Start-Stop sistem", koji automatski gasi motor, prilikom zaustavljanja na semaforu. Potrošnja u otvorenom saobraćaju se kretala oko 4 l/100 km. Novi Focus smo vozili i na autoputu. Pri 130 km/h, potrošnja je iznosila 5,7 l/100 km, a obrtomer je pokazivao 2.400 o/min.

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Za ispitivanje osobina motora, "iskoristili smo" višestrukog državnog reli šampiona, Vladana Petrovića. "Od motora koji razvija oko 115 konjskih snaga, ne možemo očekivati puno. Za one zahtevnije, mislim da je odličan izbor 2.0 TDCi, a oni najštedljiviji mogu izabrati još slabiji 1.6 TDCi motor od 70 kW. Ali, i pored toga što "na papiru" ne oduševljava, mali turbodizel nema problem sa fleksibilnošću. Focus opremljen ovim motorom, bez problema održava visoku brzinu na autoputu, ali i ubrzava na usponima. Focus 1.6 TDCi veoma vešto održava brzinu i preko 160 km/h na autoputu. Spremno reaguje na gas u svim područjima obrtaja i utisak je da automobil raspolaže većom snagom od 115 KS, koliko navodi fabrika. Menjač sa šest stepeni prenosa odlično se uklopio uz ovaj motor, i jako je prijatan za rukovanje, iako bi hodovi mogli biti i nešto kraći. Odlično raspoređeni prenosni odnosi omogućavaju vožnju bez previše rada na menjaču, a ukoliko želite žustriju vožnju, uvek ćete imati dovoljno snage, bez obzira na situaciju i konfiguraciju puta." - objašnjava Petrović.

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Vozna dinamika

Pionir korišćenja nezavisne zadnje osovine u nižoj srednjoj klasi, i u svojoj najnovijoj generaciji nam pokazuje da automobil ove kategorije, može imati vrhunsku upavljivost, voznu dinamiku i sigurnost, a da u isto vreme putnicima obezbedi zavidnu dozu udobnosti. U novom Focusu će i putnici na zadnjim sedištima, biti oduševljeni zavidnim nivoom komfora. Iako su na test automobilu, bili pneumatici dimenzija 215/50 R17, automobil skoro neprimetno prelazi preko poprečnih neravnina, i odlično amortizuje udarne rupe, kojih na našim putevima ima "u izobilju".

Što se tiče vozačkih karakteristika, Vladan Petrović nam je bio najbolji sagovornik. "Kao što sam očekivao, automobil odlično reaguje na nagle promene smera, i bezpogovorno izvršava naredbe vozača. Novi Focus je još jedan dokaz, da Mikko Hirvonen i Jari-Matti Latvala (vozači Forda u Svetskom reli šampionatu), na pauzi između relija, ne sede skrštenih ruku, već vredno rade na usavršavanju serijskih modela. Novi Focus je odlično izbalansiran automobil. Upravljanje je precizno, ali servo pojačivač bi trebao biti nešto umereniji. Ono što posebno prija u vožnji, jeste činjenica da kod novog Focusa, skoro da ne postoji naginjanje karoserije, odnosno minimalno je izraženo. Jednostavno, novi Focus se u krivinama ponaša kao riba u vodi, a za to najviše možemo zahvaliti zadnjem Multilink nezavisnom oslanjanju točkova. Sve u svemu, novi Focus se u krivinama ponaša odlično i malo je automobila koji mu se mogu suprotstaviti na ovom polju. Vožnja u ovom automobilu je spretna i okretna u gradu, smirena i precizna na međugradskim putevima i komforna na autoputu."

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Ford Focus 1.6 TDCi - specifikacija  
Tip motora: Turbodizel
Broj cilindara / ventila: 4 / 2
Zapremina motora (cm³): 1560
Maksimalna snaga (kW / o/min): 84 / 3600
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min): 270 (285) / 1750-2500
Performanse  
Maksimalna brzina (km/h): 193
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 10,9
Potrošnja (prosečna): 4,2
Dimenzije  
Zapremina prtljažnika (L): 316 / 1062
Zapremina rezervoara (L): 53
Masa automobila / nosivost (kg): 1338 / 562
Dimenzije pneumatika: 215 / 50 R17
Dužina automobila (mm): 4358
Širina automobila (mm): 1823
Visina automobila (mm): 1484
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2648
Cena testiranog modela (EUR): 21.350

 

U zvaničnom cenovniku Forda, objavljenog na www.ford.rs, možemo videti da cena testiranog primerka, Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) sa Titanium paketom opreme, iznosi 21.350 evra. Iako se cenom približio modelima srednje klase, treba istaći da je to iznos potpuno ekvivalentan atraktivno dizajniranom i dobro opremljenom automobilu, koji nudi odlične vozne osobine, relativno snažan motor i nisku potrošnju. Novi Ford Focus, opremljen benzinskim motorom 1.6 VCT (105 KS) i Ambiente paketom opreme, košta 15.300 evra.

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Generalni zastupnik Ford vozila: Grand Motors
Adresa: Milutina Milankovića br 21 Novi Beograd
Tel: +381 11 20 90 600
Fax: +381 11 20 90 615
Web: www.ford.rs

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje