AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Ustaljeno je mišljenje da su kupei najlepši automobili na svetu. Tako je i u porodici Laguna, gde najprivlačnija upravo coupe verzija, koja nosi oznaku Laguna Coupe. Sportska, dinamična i elegantna: tri su reči kojima bi se najlakše mogao opisati ovaj automobil. Nova Laguna Coupe pravog je ukusa: vruć, stimulišući, ali ne prejak, s handlingom jednog sportiste i udobnošću velikog automobila...

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Polovinom devedesetih godina, svi ljubitelji kupea srednje klase imali su veliku mogućnost izbora: Opel Calibra, Honda Prelude, Subaru SVX, Rovetr 800 Coupe... Svi nabrojani modeli ostali su bez svojih pravih naslednika. Renault takav automobil u ponudi ima. Model Laguna Coupe direktno atakuje na ciljnu grupu kupaca modela Peugeot 407 Coupe, Alfa Romeo GT, ali i modela kao što je Audi A5. U odnosu na liftback, Coupe je za 52 mm kraći, a međuosovinsko rastojanje je manje za 62 milimetra. Coupe je niži za 47 mm, i ima samo 27 litara manji prtljažni prostor. Praktično, jedini pravi konkurent mu je Peugeot 407 Coupe, koji je i veći, dok je Alfa Romeo GT starije konstrukcije i namenjena sportski orijentisanim vozačima. Poređenje sa konkurencijom:

Konkurencija:
Renault Laguna Coupe Alfa Romeo GT Peugeot 407 Coupe
Dužina (mm): 4643 4489 4815
Širina (mm): 1812 1763 1868
Visina (mm): 1389 1355 1395
Međ. Rastojanje: 2694 2596 2724
Zap. Prtljažnika: 423 320 400
Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Dizajn modela Renault Laguna Coupe ne razlikuje se puno od koncepta predstavljenog na prošlogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, kao ni od studije Fluence iz 2004. godine. Prednjim delom dominira veća maska hladnjaka, a zadnji deo je potpuno nov u odnosu na liftback verziju. Izdužena proporcija, mišićavi bokovi i snižena silueta, sa dugačkim vratima, mamili su brojne zavidne poglede. Sudeći po mnogobrojnim iskrivljenim vratovima, možemo slobodno reći da je dizajn automobila potpuno uspeo. To nam je dokazala i jedna nesumnjivo vrlo bogata dama, koja se po izlasku iz ekskluzivnog butika, odmah okrenula za "našom" Lagunom Coupe. Taj pogled trajao je predugo, previše zaintersovano. Karoserija Lagune Coupe može se pohvaliti i niskim koseficijentom aerodinamičkog otpora od 0,307. Zadnja svetla izvedena su u tehnici LED dioda, a prednja svetla mogu biti bi-xenon. Dizajnom Lagune Coupe prijatno je bio iznenađen i višestruki državni reli šampion, i naš test vozač, Vladan Petrović: "Laguna Coupe je dizajnirana veoma hrabro i atraktivno. Moram priznati da automobil impresionira, kako svojim sportskim karakteristikama, tako i vizuelno. Spreda automobil izgleda veoma avangardno i pomalo ekskluzivno. Čuo sam i komentar da podseća i na Aston Martina. Primećujem da automobil uživo izgleda daleko skladnije i više izbalansirano nego na fotografijama. Široka krila, privlačna "zadnjica" - konačno Renault koji izgleda kao izliven iz jednog komada."

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Unutrašnjost je prenesena iz "obične" Lagune, a ponuda prostora ostala je gotovo na nivou praktičnije liftback verzije. Hvatamo za kvaku i otvaramo niska vrata sa staklom bez rama, kao što smo mogli videti na nekim Subaru automobilima. Smeštamo se u kvalitetna kožna sedišta, čije dimenzije odgovaraju automobilima srednje klase. Dinamičnoj atmosferi enterijera doprinose i aluminijumske papučice, brojne aplikacije aluminijuma... Dobar vizuelni osećaj daje i besprekorna ergonomija. Prijatno zaobljen kožni volan prijatno "leži" u ruci, a višestruke mogućnosti podešavanja volana i čvrstih sedišta sa izraženom bočnom potporom i sportska ručica menjača, omogućavaju brzo stapanje s atmosferom. I baš kada smo pomislili da je sve savršeno, za volan je seo "pilot visokih kriterijuma" Vladan Petrović: "Da, ovo jeste pravi lepotan, ali je nasledio tipične mane svakog kupea: pogled kao iz puškarnice, uzak zadnji deo i dugačka i teška vrata. Iako su inženjeri sigurno olakšali pristup zadnjem delu automobila, ogromna vrata mogu biti noćna mora pri izlasku iz automobila na prepunom parkingu. Sve drugo je u savršenom redu. Instrument tabla je veoma zanimljiva, jednostavna i pregledna. Sve u automobilu deluje savršeno složeno, a korišćeni materijali su na najvišem nivou. Takođe, uređenje kokpita je vrhunski rešeno. Pohvale zaslužuju komande tempomata i limitatora brzine na levoj i desnoj strani volana. Mislim da bi i dugme za aktivaciju tempomata i limitatora trebalo biti negde oko volana, a ne pored naslona za ruke. Rešenje elektronske ručne kočnice, koja se aktivira dugmetom iza menjača, na centralnom mostu, je za svaku pohvalu."

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Pored svog ekskluzivnog izgleda, Laguna Coupe može se pohvaliti i velikom varijabilnošću, koja se u nekim detlajima može uporediti sa liftback modelom. Širina u visini ramena je samo 12 mm manje nego kod liftback modela. Ulazak u automobil olakšava sistem preklapanja naslona prednjih sedišta "Easy Entry", koji sedište pomera 240 mm ka napred. Pozadi ima dovoljno mesta za dva odrasla putnika - ukoliko nisu članovi nekog košarkaškog tima. Najmanje mesta ima iznad glave putnika na zadnjim sedištima, a najviše mesta ima za kolena. Čak i nadprosečno visoke osobe imaće sasvim dovoljno mesta za kolena, što se ne može reći za prostor iznad glave. Zahvaljujući spuštenoj, kupeovskoj liniji krova, klaustrofobičnim osobama ne preporučujemo vožnju na zadnjim sedištima. Ono što nismo očekivali od automobila ove koncepcije, sigurno je lako pristupačan i veliki prtljažnik, čija zapremina iznosi respektabilnih 423 litra. Zadnja sedišta su deljiva, i nasloni se pritiskom na dugme mogu oboriti, čime se zapremina radikalno povećava, a dobija se gotovo ravna površina. Deljivost zadnjih sedišta omogućava i prevoz gugih predmeta (skije i sl.), bez smetnji putniku koji se vozi na zadnjem sedištu.

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Testirana Laguna Coupe bila je opremljena benzinskim motorom zapremine 1998 cm3, koji na prednje točkove isporučuje 204 konjske snage pri 5.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 300 Nm pri 3.000 o/min. U odnosu na snažnije agregate u ponudi (benzinski 3,5 V6 i dizel 3.0 V6 dCi), testirani model odličan je balans između dobrih performansi i relativno male potrošnje goriva. Četvorocilindrični motor 2.0 TCe opremljen je turbinom, ali činjenica da maksimalnu snagu razvija pri 5.000 o/min, govori nam da to nije običan turbobenzinac. "Motor snagu razvija linearno i bez naglih trzaja. Do 2.000 o/min ne događa se ništa spektakularno, što je logično rešenje za smanjenje potrošnje goriva, a motor je najsnažniji između 3.500 i 5000 O/min. Dakle, "turbo efekat" nije prisutan, što će se svideti ekonomičnijim i manje zahtevnim vozačima. Sve to nije imalo negativan uticaj na elastičnost motora, pa je Lagunu Coupe moguće voziti u širokom spektru obrtaja. To obezbeđuje dodatni komfor u vožnji na dužim putovanjima, jer nije potrebno često menjati brzine, a uvek ima dovoljno snage za preticanje. Ukoliko motor zavrtimo preko 5.000 o/min, Laguna Coupe postaje prava zver, koja guta sve pred sobom. Sve pohvale zaslužuje i zvuk motora: dubok, ali više prožet sofisticiranim tonovima. U višim obrtajima zvuk motora prosto tera da automobil poterate iznad 5.000 o/min, kada dobija najlepšu notu. Ako nešto moram kritikovati, onda je to menjač. Ručica menjača ne razlikuje se ni malo od one u slabijim liftback verzijama. Moram priznati da sam vozio neke turbodizelske karavane koji su imali menjač kraćih hodova i veće krutosti. Menjač se sigurno neće dopasti sportski orijentisanim vozačima, ali zato će pripadnice nežnijeg pola biti oduševljene." - istakao je Petrović. Potrošnja goriva direktno je zavisna od težine noge na gasu. Prosečna potrošnja za vreme našeg testa kretala se oko 9 litara benzina na 100 pređenih kilometara. Potrošnja na otvorenom putu, u petom stepenu prenosa, pri brzini od 80-90 km/h iznosi oko 6,9 L/100 km, dok u uslovima agresivne gradske vožnje, automobil može trošiti i preko 12 L/100 km.

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

Prava tehnološka poslastica Lagune Coupe je sistem UPRAVLJANJA svim točkovima, pod nazivom 4Control. Sistem je najpre predstavljen u modelu Laguna GT, u karoseriji liftback i karavan, a razvijen je sa ciljem da poveća manevarske sposobnosti i usmerenu stabilnost automobila u krivinama. Pri brzinama do 60 km/h, zadnji točkovi se zaokreću u smeru suprotnom od prendjih - maksimalni stepen zaokreta točkova iznosi 3,5°, što smanjuje prečnik zaokreta automobila sa 11,16 na 10,10 metara. U praksi to znači da treba manje okretati volan - u modelu Laguna bez 4Control sistema, potrebno je okrenuti volan za 16°, da bi se točkovi okrenuli za 1°, a na modelu sa 4C sistemom, za isti zaokret točka potrebno je napraviti zaokret volana od 13,5°. Pri brzinama iznad 60 km/h, zadnji točkovi se zaokreću u smeru istom kao i prednji, što povećava sigurnost automobila u brzim krivinama. Maksimalni zaokret zadnjih točkova u ovom slučaju iznosi 2°, ali u slučaju kritičnih situacija i manevara, zadnji točkovi mogu se zaokrenuti do ugla od 3,5°. 4Control System, video:

Sistem koristi ECU (centralna elektronska jedinica za upravljanje radom motora i ostalih sistema) kako bi kontrolisao ponašanje vozila. Senzori na letvi volana šalju podatke o uglu upravljača prema ECU, koji se nalazi iza zadnje osovine. ECU takođe prikuplja podatke od ABS i ESP senzora i konstantno prati sve parametre, kako bi registrovao nagle promene kretanja ili nagle komande vozača na upravljaču. ECU na osnovu tih parametara šalje komandu elektromotorima koji zakreću zadnje točkove. Sistem je u saradnji sa Renault Sportom razvila japanska firma Aisin, koja ima veliko iskustvo sa tehnologijom upravljanja na svim točkovima.

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

To je teorija. A, kako sistem 4Control funkcioniše u praksi, najbolje nam je objasnio višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović: "Zahvaljujući zadnjoj torzionoj osovini, sistem je konstruisan veoma jednostavno, ali u isto vreme i veoma efikasno. Cilj Renaulta bio je da smanji podupravljanje ("understeering"), koje je karakteristično za automobila sa koncepcijom "sve napred". Pri malim brzinama, u gradskoj vožnji, dopada mi se što automobil sam zaobilazi ivičnjake ili prepreke. Ukoliko morate naglo skrenuti pored visokog ivičnjaka, ne morate se brinuti da ćete oštetiti felnu - zadnji točkovi će sami napraviti blagi luk i zaobići prepreku. Pri većim brzinama, upravljanje automobilom je veoma precizno. Pored toga, Laguna Coupe u krivinama se naginje minimalno, što delom možemo zahvaliti upravo 4Control sistemu. Vožnja kroz krivine je pravo uživanje, ulazna brzina u krivinu je veća nego kod automobila bez ovog sistema, a automobil je savršeno miran čak i u situacijama kada naglo menjamo smer kretanja. Ovom rešenju je zaista teško pronaći manu."

Testirali smo: Renault Laguna Coupe 2.0 TCe 205

I pored velikih niskoprofilnih pneumatika, Renault Laguna Coupe iznenađujuće dobro upija neravnine. Komforno će se voziti, kako putnici na prednjim, tako i putnici koji se voze na zadnjim sedištima. "Pravo je uživanje voziti ovaj autombil. Savršeno je precizan i miran u krivinama, a u isto vreme pruža komfor automobila srednje klase na dužim distancama, ili u gradskoj eksploataciji. Ako izuzmemo kupeovski dizajn zadnjeg dela, sa više lima a manje stakla, koji uzima danak vidljivosti, sa vozačke perspektive ovo je automobil koji zaslužuje najvišu ocenu." - zaključuje Petrović. Svemu navdenom moramo dodati i vrhunsku bezbednost (5 Euro NCAP zvezdica). U standardnu opremu spada šest vazdušnih jastuka, aktivni nasloni za glavu, elektronski sistem stabilnosti ESC i asistent pri kočenju. Kada svemu dodamo i cenu od 29.340 eura Renault Laguna Coupe je pun pogodak, posebno u testiranoj verziji sa snažnim motorom i bogatom opremom, jer za taj novac kupac dobija automobil koji pleni izgledom, a uz to je zadržao sve vrednosti zbog kojih se Renaulti i kupuju. Detaljnu opremu i tehničke detalje modela Renault Laguna Coupe, možete pogledati na zvaničnoj internet stranici kompanije Renault Srbija: www.renault.rs. Fotografije snimljene fotoaparatom Olympus E30, možete pogledati klikom na LINK.

Renault Laguna 2.0 T - specifikacija
Tip motora:turbo benzinski 2.0 Tce 205
Zapremina motora (cm3):1998
Broj cilindara / ventila:4 / 4
Maksimalna snaga (KS / 0/min):205 / 5.000
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):300 / 3.000
Performanse:
Maksimalna brzina (km/h):232
Ubrzanje 0 - 100 km/h (s):7,8
Potrošnja - grad / otvoreno / kombinovano (L / 100 km):11,5 / 6,5 / 8,2
Zapremina rezervoara za gorivo (L):66
Zapremina prtljažnog prostora (L):423
Masa automobila / ukupna masa (kg):1428 / 1923
Dimenzija pneumatika:225/45 R 18
Dimenzije automobila:
Dužina (mm):4643
Širina (mm):1812
Visina (mm):1398
Međuosovinsko rastojanje (mm):2694
Trag točkova napred (mm):1548
Trag točkova pozadi (mm):1542
Cena (Eur):29.340

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D 60th Anniversary

Testirali smo: Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D 60th Anniversary

Na višednevnom testu smo imali proizvod, koji je rezultat tehnološkog razvoja dugog 60 godina. Ova kultna figura na tržištu vozila sa 4x4 pogonom, u novoj generaciji, svojim vlasnicima nudi potpuno zadovoljstvo u vožnji, bez obzira na tip okruženja. Pod haubom "našeg" test vozila disao je modernizovani 3.0 D–4D agragat, opremljen zatvorenim filterom štetnih čestica, koji razvija 190 konjskih snaga...

Opel Astra Sports Tourer - Regionalna promocija

Opel Astra Sports Tourer - Regionalna promocija

Prisustvovali smo na regionalnoj promociji Opelovih modela: Corsa, Astra Sports Tourer i Antara. U srednjovekovnom ambijentu Dvorca Gjalski u Hrvatskom zagorju, medijima iz Skoplja, Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Ljubljane i Beograda, Opel je prikazao svoje najmodernije proizvode. Kontrast starog ambijenta i najnovijih automobila, odlično se uklopio u predstavljanje tri nova i unapređena modela...

Test: Citroën DS3 Racing u rukama evropskog šampiona

Test: Citroën DS3 Racing u rukama evropskog šampiona

Citroën do nedavno u svojoj ponudi nije imao automobil na kojem je mogao primeniti svoje bogato šampionsko iskustvo iz Svetskog reli šampionata. Sada ga ima. Njegovo ime je Citroën DS3, a vrhunac predstavlja model DS3 Racing, kojim se divizija Citroën Racing posebno ponosi. Za testiranje šampionskog automobila, bio nam je potreban i šampionski vozač...

Vozili smo: Mercedes-Benz E 250 CDI Cabrio

Vozili smo: Mercedes-Benz E 250 CDI Cabrio

Porodica Mercedesa više srednje klase je na okupu. Posle karoserijskih verzija sedan, coupe i karavan, Mercedes-Benz je predstavio i najatraktivniju kabriolet verziju. Ovaj Mercedes izgleda veoma dobro, i ne stidi se da to pokaže na svakom koraku. Obožava da se skine do pojasa i prošeta svoje atletsko telo, mameći poglede prokaznika...

Test: Lexus IS 200d - Luksuzna štednja

Test: Lexus IS 200d - Luksuzna štednja

U modelsku godinu 2011, Lexus IS ulazi sa nekoliko unapređenja. Najveća novina je novi osnovni motor u modelu IS 200d - četvorocilindrični turbodizel zapremine 2,2 litra, koji razvija maksimalnu snagu od 110 kW, odnosno 150 konjskih snaga. Na višednevnom testu imali smo upravo Lexus IS 200d, koji na tržištu Srbije odnedavno predstavlja štedljiviju i dostupniju alternativu dosadašnjem baznom modelu IS 220d (130 kW)...

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Chevrolet Spark je na tržištu izgradio imidž jeftinog automobila, kojeg su kupci zavoleli zbog povoljne cene i niskih troškovima održavanja. Posle test vožnje, možemo slobodno reći da se nova generacija modela Spark malo udaljila od filozofije svojih prethodnika, jer pored niske cene (već od 7.140 Eur!), novi Spark kupce "lovi" i svojim zavodljivim stilom...

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo Sport

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo Sport

Veliki hatchback (čak 22 cm duži od Golfa!) sa neobičnim rešenjem zadnje osovine i novim i modernizovanim motorima, licem u lice se suprostavlja Golfu, C4, Meganeu, Aurisu, Focusu... Od kompanije Komnenović Auto, na test smo preuzeli vrhunsku benzinsku verziju nove Opel Astre, koja nas je često navodila na pitanje sedimo li uopšte u Opelu. Ali, posle modela Insignia, ništa nas ne može iznenaditi...

Prva vožnja: Mini Countryman Cooper D

Prva vožnja: Mini Countryman Cooper D

MINI Countryman sa svojom karoserijom dužom od četiri metra, jeste najveći predstavnik marke MINI, ali u isto vreme spada među najmanje SUV modele sadašnjosti. Testirali smo verziju sa pogonom na prednje točkove, koju pokreće turbodizel motor, a u tome nam je svojim znanjem i vozačkim iskustvom pomogao višestruki državni reli prvak, Vladan Petrović...

Testirali smo: Alfa Romeo Giulietta Distinctive 2.0 JTDm

Testirali smo: Alfa Romeo Giulietta Distinctive 2.0 JTDm

U godini kada slavi stogodišnjicu svog postojanja, Alfa Romeo oživljava najslavnije ime u svojoj istoriji.  Zaboravite na Alfu 147! Giulietta ga ponosno smenjuje u ponudi italijanske marke. Na test smo dobili jedan od trenutno najvažnijih modela u ponudi Alfa Romea, opremljen savremenim turbodizel motorom i bogatom opremom. Moramo priznati da smo istinski uživali...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje