AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Direktno iz Dingolfinga, jednog malog mesta iz nemačkog Bajerna, gde se popularna "petica" tradicionalno proizvodi, potpuno novi BMW serije 5 (G60) stigao je do nas, direktno u Beograd. Ovo su naši prvi utisci o novoj, osmoj generaciji slavnog BMW serije 5...

Pogledajte fotogaleriju: Novi BMW serije 5 (2024) - premijera u Srbiji.

 

Novi BMW serije 5 je jedan od najiščekivanijih automobila ove godine i zato je premijera u Beogradu i na srspkim putevima bila prava ekskluziva. Najpre smo bili za volanom modela BMW 520d. U kombinaciji sa M-Paket prednjim branikom i crnim ukrasima, automobil izgleda moderno i snažno, ali u isto vreme ne gubi vezu sa prethodnom generacijom ovog slavnog modela.

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Iz profila automobil deluje elegantno, linije su čiste.

 

Test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović, imao je priliku da se "lično" upozna sa novom peticom: "Posebno zanimljivo su crni detalji na automobilu, kao što su pragovi i donji delovi zadnjeg branika, kao i linija koja se uzdiže od prednjeg točka. Zadnji deo automobila ima neobično oštre linije za jedan sedan više srednje klase, ali dizajneri su to odlično složili i zaslužuju palac nagore."

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Novi BMW serije 5 svojim dizajnom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. BMW dizajneri su ponovo iskoračili iz poznatog šablona, ali zadržavši najvažnije karakteristike "petice".

 

Vladan Petrović je u enterijeru pronašao upravo ono što je i očekivao. "Za razliku od eksterijera, za čiji dizajn je potrebno vreme privikavanja, enterijer nudi vrhunsku ergonomiju. Iako je sve novo, kada sam se smestio za volan, imao sam utisak da sam već vozio ovaj automobil. Automobil vas prosto poziva na vožnju i podstiče na osvajanje dužih ruta. To i ne čudi, s obzirom da se radi o vrhunskoj menadžerskoj limuzini. Prostora ima i više nego dovoljno u svim smerovima, napred i pozadi."

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Vladan Petrović za volanom nove generacije BMW serije 5 (G60).

 

"Kabina ponovo oduševljava vrhunskim materijalima i završnom obradom. Ispred vozača je veliki zakrivljeni ekran i multimedijalni sistem, koji nude vrhunsku rezoluciju i prijatnu i modernu grafiku. Ambijentalno osvetljenje, koje prolazi kroz središnji deo instrument table, proteže se preko vrata i nije samo stvar dekoracije, već i detalj koji može da upozori na rizične situacije." - ističe Petrović.

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

BMW i5 M60 xDrive

 

Novi BMW serije 5 trenutno je u ponudi sa pet različitih motorizacija: dve potpuno električne verzije BMW i5 eDrive40 i BMW i5 M60 xDrive, dva Plug-in Hybrida BMW 530e i BMW 550e xDrive, jedna benzinska verzija BMW 520i i dve dizelske verzije - BMW 520d i BMW 520d xDrive. Klasična benzinska i dizel verzija zapravo su mild-hybrid, koji koriste tehnologiju napona 48 Volti ukombinovanu sa 8-stepenim Steptronic menjačem, koji je standard.


Vladan Petrović je najpre isprobao verziju BMW 520d, koju pokreće 4-cilindarski motor zapremine 2 litra, koji razvija maksimalnu snagu od 145 kW (197 KS) pri 4.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 400 Nm dostupan u rasponu obrtaja od 1.500 do 2.750 o/min. Motor snagu na zadnje točkove šalje preko osmostepenog automatizovanog menjača.

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Novi BMW serije 5 opremljen je novom generacijom Infotainment sistema iDrive 8.5. Materijali su vrhunskog kvaliteta i obrade.

 

"Kombinacija dizel motora i vrhunskog automatizovanog menjača radi savršeno. Promene stepena prenosa su tečne i precizne i automobil savršeno prepoznaje ono što vozač od njega očekuje i reaguje trenutno. Kompletan sklop funkcioniše nemački precizno i uliva samopoverenje vozaču. Ovo sam od BMW-a i očekivao i nova petica me nije razočarala. Ostala je pravi pravcati BMW." - objašnjava Petrović.

 

Zatim je naš test vozač i nekadašnji četvorostruki reli šampion Srbije seo u nešto potpuno novo - BMW i5 M60 xDrive. Pokreću ga elektromotori maksimalne snage 442 kW (601 KS). Za ubrzanje iz mesta do 100 km/h potrebno mu je samo 3,8 sekundi. U pod automobila su smeštene baterije kapaciteta 81,2 kWh. AC snaga punjenja iznosi 11 kW, a na AC punjaču je potrebno nešto više od 4 sata da bi prazne baterije bile potpuno pune. Na DC punjaču, raspoloživa snaga punjenja je 205 kW, a za punjenje prazne baterije potrebno je samo 30 minuta.

Novi BMW serije 5 (2024) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO+VIDEO)

Petrović nije krio oduševljenje ovim električnim monstrumom. "Ovo je nešto zaista moćno. Automobil ubrzava kao sotona. Nije važno da li govorimo o ubrzanju iz mesta ili međuubrzanjima, automobil lepi telo za sedište tako snažno, da mu i M benzinski modeli mogu pozavideti. Stvarno deluje nestvarno kako automobil ubrzava, posebno ako uzmemo u obzir da ima pogon na sve točkove i da je trakcija savršena, nezavisno od toga da li vozimo po mokrom ili suvom asfaltu. Posebno moram da pohvalim oslanjanje, koje obezbeđuje da automobil kroz krivine prolazi praktično bez naginjanja. Kako bi mi relisti rekli, leži kao pegla. Ni sanjao nisam da ću to reći za limuzinu više srednje klase, dužine preko 5 metara. Nemački inženjeri od mene dobijaju još jedan palac nagore." - zaključuje Petrović.

 

Na video snimku ispod, pogledajte kako snažno ubrzava najsnažnija električna verzija i poslušajte njegov zvuk prilikom ubrzanja. Fanstastično iskustvo!

 

Novi BMW serije 5 - dostupne verzije (sa cenama u Srbiji):


• BMW 520i cena od 56.852 €
• BMW 520d od 60.652 €
• BMW 520d xDrive 63.652 €
• BMW 530e
• BMW 550e xDrive
• BMW i5 eDrive40 od 80.939 €
• BMW i5 M60 xDrive


Novi BMW serije 5 - dimenzije:

Dužina: 5060 mm (+97 mm)
Širina: 1900 mm (+32 mm)
Visina: 1515 mm (+36 mm)
Međuosovinsko rastojanje 2995 mm (+20 mm)
Zapremina prtljažnika: 520 litara (serija 5 i serija 5 PHEV), 490 litara (i5)

 

Više i modelu BMW serije 5 možete pogledati na internet sajtu - www.bmw.rs.


Automagazin.rs
Vladan Petrović

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

Testirali smo potpuno električnu Toyotu bZ4X AWD

Testirali smo potpuno električnu Toyotu bZ4X AWD

Na višednevnom testu smo imali prvi globalni električni model marke Toyota - bZ4X. On je prilično kasno stigao na Party, ali zato je paket koji je sa sobom doneo ovaj kasno pristigli gost, u potpunosti opravdao vreme čekanja...

123456. . .36
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje