AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Posle sedana i karavana, Citroën C5 dobio je svoju treću i najodvažniju karoserijsku verziju - SUV, koja nosi naziv C5 Aircross. Do srpskih kupaca, ovaj atraktivni SUV stiže sa četiri motora i nekoliko atraktivnih paketa opreme...

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Dizajn C5 Aircross inspirisan je konceptom predstavljenim u Šangaju, 2015. godine. Zadržao je robusnost, horizontalna dnevna svetla, "plivajući krov" i hromirane okvire prozora. 

 

Citroën C5 Aircross kao poslednji je stigao na žurku. Svoju SUV ofanzivu u nižoj srednjoj i srednjoj klasi, PSA grupacija je realizovala na modularnoj platformi EMP2, sa modelima Peugeot 3008 i 5008. U okviru akvizicije Opela, pridružio im se i Grandland X, a na zapadnim tržištima dostupan je i luksuzni DS7 Crossback.

 

Pogledajte fotogaleriju: Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju.


Citroën C5 Aircross po svojim dimenzijama se pozicionirao između "sestrinskih" modela Peugeot 3008 i 5008. Ima dužinu od 4.500 mm, širinu od 1.840 mm i visinu od 1.670 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.730 mm.

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Zadnji deo prepoznatljiv je po atraktivnim svetlosnim grupama, sačinjenim od četiri samostalna svetleća segmenta. Blatobrani su opremljeni plastičnim rubovima, koji ističu pripadnost SUV segmentu. 

 

"C5 Aircross uživo izgleda daleko atraktivnije nego na fotografijama. Robustan je, ima kratke prevese, a posebna pažnja posvećena je detaljima. Moram da pohvalim i vizuelno rešenje "plivajućeg krova", koji je od ostatka automobila odvojen crnim stubovima. Originalni su i hromirani okviri prozora, a naravno tu su i prepoznatljive vazdušne kapsule Airbump." - prvi su utisci Vladana Petrovića o novom francuskom SUV-u.


U ponudi je i tridesetak šema boja, a mogu se kombinovati crni krov, boja krovnih nosača, vazdušnih kapsula i okvira otvora za vazduh u branicima. Felne su prečnika od 17 do 19 inča.

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

C5 Aircross može se pohvaliti kvalitetnim materijalima i visokim nivoom ergonomije. 

 

Dizajn enterijera nas podseća na onaj koji smo videli kod modela C4 Cactus. Horizontalno orjentisana atmaturna tabla može biti opremljena TFT digitalnim ekranom dijagonale 12,3 inča i touchscreen tabletom od 8 inča sa ekranom velikog kapaciteta za prijem i slanje informacija. Opremljen je sa 20 tehnologija poslednje generacije, koje pomažu u vožnji, kao što su Highway Driver Assist, uređaj za autonomnu vožnju nivoa 2, kao i 6 naprednih tehnologija za konektivnost. Nudi bežično punjenje mobilnog telefona i kameru ConnectedCAM Citroën® koja snima sva dešavanja ispred vozila. Opremljen efikasnim i performantnim dizel i benzinskim motorima od 130 do 180KS i novim automatskim menjačem EAT8, novi SUV C5 Aircross će biti prvi Citroën-ov model koji će, od kraja ove godine imati u ponudi i tehnologiju Plug-in Hybrid PHEV.

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Vladan Petrović udobno se smestio za volan C5 Aircross. Od jednog "Francuza", to smo mogli i očekivati.

 

Kao što smo i očekivali, kabina nudi veliki prostor za putnike. Na zadnjim sedištima putnici imaju rezervu za noge od 201 mm i 954 mm iznad sedišta. Prtljažnik sa električni kontrolisanim vratima meri zapreminu od 580, odnosno 1.630 litara.


Najveća tehnička inovacija, koja značajno utiče na udobnost, jeste sistem premium amortizera Progressive Hydraulic Cushions sa dva hidraulička zatvarača, koja zamenjuju tradicionalno hidropneumatsko oslanjanje.

 

VIDEO - Progressive Hydraulic Cushions:



Citroën govori o efektu letećeg tepiha, a Vladan Petrović kaže: "Posebnu pažnju sam obratio na amortizaciju, međutim komentar možemo dati tek nakon vožnje na sprskim putevima. Staza NAVAK je ravna i opremljena veoma kvalitetnom podlogom, tako da benefite ovog sistema možemo osetiti tek kada ovaj automobil isprobamo u potpuno realnim uslovima. Moj prvi utisak je vrhunska udobnost modela Citroën C5 Aircross, ali i odlična upravljivost i preciznost. Svaka promena smera uliva poverenje vozaču, a naginjanja karoserije su minimalna. Čini se da su francuski inženjeri uradili odličan posao, što smo mogli i očekivati."

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Sedišta su udobna i ergonomski oblikovana, a materijali prijatni, kako vizuelno, tako i na dodir. 

 

C5 Aircross stiže sa četiri motora. Za one koji preferiraju benzinske motore, tu je 3-cilindarski 1.2 PureTech (96 kW) i 4-cilindarski 1.6 THP 190 (132 kW). Slabiji motor opremljen je 6-stepenim manuelnim menjačem, a snažniji sa 8-stepenim automatizovanim menjačem. Za ljubitelje dizela, tu su 1.5 BlueHDi (96 kW) i 2.0 BlueHDI (132 kW). Slabiji je uparen sa manuelnim ili automatskim menjačem, a snažniji sa 8-stepenim automatskim menjačem. Sistem pogona na sve točkove ne očekujte, ali Francuzi ističu odličan sistem kontrole trakcije pogonskih prednjih točkova - Grip Control, koji radi u modovima Standard, Sand (pesak), Off-road, Snow (sneg) i ESP OFF.

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

U C5 Aircross udobno se može smestiti pet odraslih osoba.

 

Novi SUV C5 Aircross se proizvodi u Francuskoj, u fabrici Ren – la Žane. U nasoj zemlji premijera se očekuje na Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, krajem marta meseca. Najavljene su veoma atraktivne cene i izuzetni modeli finansiranja. 

Citroen C5 Aircross stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Foto: Milomir Bošković

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje