AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

U odnosu na prethodne dve generacije automobila istog imena, ali i u odnosu na druge hot-hatch modele na tržištu, najnovija generacija modela Focus RS donela nam je mnogo promena. Najvažnije su one tehničke...

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Ford Focus RS razlikuje se od standardnog Focusa po većim otvorima za dovod vazduha za hlađanje motora i kočionog sistema.

 

Pogledajte fotogaleriju: Ford Focus RS - Test 2017.

 

Dizajn


Dok je prethodna generacija Ford Focusa RS imala samo prednji pogon i nešto slabiji motor, izgledom se dramatično razlikovala od "običnog" Focusa. Dostupna je bila samo verzija sa troja vrata, automobil je imao proširene blatobrane, "škrge" na bokovima i otvore za odvod vazduha na haubi. Izgledao je agresivno, da ne kažemo gangsterski.

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Zadnjim delom dominira veliki spojler na vratima prtljažnika i velike cevi izduvnog sistema vešto uklopljene u difuzor.

 

Nova generacija modela Ford Focus RS dostupna je samo u verziji sa pet vrata. I kao što smo istakli, nema drame u dizajnu. Od "običnog" Focusa ga razlikujemo po potpuno novoj maski hladnjaka, sa crnim središnjim delom i natpisom RS. Maska je potpuno integrisana i čini jednu celinu sa branikom, koji ima veće otvore za dovod vazduha, kako za hladnjake tako i za hlađenje kočionog sistema. Pažnju privlače i četvoroklopni Brembo kočioni elementi plave boje, koji su veoma uočljivi iza crnih felni. Na bokovima vidimo sportske pragove, a zadnji deo automobila posebno je atraktivan zbog velikog spojlera instaliranog na vrata prtljažnika. Takođe, u braniku se nalazi veliki difuzor za vazduh sa dve velike cevi izduvnog sistema. 

 

Pogledajte: Ford Focus (2015) posle facelifta - naši prvi utisci.

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Dok kod nekih proizvođača plava boja asocira na hibridne modele, Ford je odlučio da svoj sportski model obeleži plavim kočionim čeljustima.

 

Enterijer


Naravno, prvo što će svako zapaziti u Focusu RS jesu sportska sedišta Recaro, koja odlično drže telo u krivinama. Za razliku od standardnih kožnih sedišta (kao ona u modelu ST) ovo su sportska sedišta, odnosno takozvane "kadice", za koje je potrebno doplatiti. Zanimljivo je, da se ne mogu podešavati po visini, ali zato volan nudi velike mogućnosti podešavanja, tako da će svako pronaći optimalam položaj za volanom. Lično, mislim da su sedišta pozicionirana nešto više nego što sam očekivao, ali u vožnji nude vrhunsku podršku. Od sportskih detalja, tu su aluminijumske nožne komande, kao i pokazivači na instrumentalnoj ploči, koji ne postoje u "običnom" Focusu - za temperaturu i pritisak ulja i pritisak vazduha u turbopunjaču.

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Test automobil bio je opremljen i sportskim Recaro performance sedištima, koja pružaju vrhunsku podršku u sportskoj vožnji kroz krivine.

 

Položaj sedišta - volana i ručice manjača je optimalan. Pored ručice menjača, sa leve strane nalazi se komanda za izbor režima vožnje - pored dva standardna moda (Normal i Sport), tu su i dva moda namenjena isključivo za korišćenje na trkačkoj stazi, jedan sa ograničenim delovanjem ESP sistema, a drugi sa potpuno isključenim sistemom stablilizacije - Track i Drift. Prostora na zadnjim sedištima ima sasvim dovoljno, ali u slučaju kada je automobil opremljen sportskim Recaro performance sedištima, prostora za kolena putnika na zadnjim sedištima, ima nešto manje. To je zbog činjenice što su "kadice" nešto dublje od klasičnih kožnih sedišta. Takođe, oznaka RS uzela je svoj danak i prtljažniku, čija zapremina je za 103 litara manja nego kod standardnog Focusa i iznosi 260 litara. Razlog je, pretpostavljate, sistem pogona na sve točkove. Ali, koga je briga za litre u prtljažniku, kada govorimo o automobilu u koji je spakovana najnaprednija sportska tehnika Forda?

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Instrument tabla se razlikuje samo u detaljima od standardnog Focusa. Volan je ergonomskog oblika i ruke se prosto lepe za njega.

 

Motor


Posle dizajnerskih i promena u enterijeru, vreme je da pređemo na ozbiljnije teme. A, ono što se krije ispod "odela" u Focusu RS je itekako ozbiljno. Za razliku od prethodnika, kojeg je pokretao petocilindarski motor, novi Focus RS pod haubom ima četvotocilindarski 2.3 EcoBoost poreklom iz evropskog Mustanga. Motor je pretrpeo nekoliko promena - nova je glava motora, ugrađen je veći dvostepeni turbo sa sistemom Twin-Scroll i nov je praktično kompletan izduvni sistem. Rezultat je maksimalna snaga od 257 kW (350 KS) dostupna pri 6.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 440 Nm dostupan u rasponu obrtaja od 2.000 do 4.500 o/min, pri čemu je, zahvaljujući funkciji overboost, moguće na nekoliko sekundi povećati maksimalni obrtni moment na 470 Nm. Menjač je šestostepeni manuelni, uparen sa naprednim permanentnim sistemom pogona na sve točkove. O potencijalu ovog motora, dovoljno govori činjenica da mu je za ubzranje iz mesta do "stotke" potrebno samo 4,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 267 km/h.

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Prilikom startovanja motora, na displeju navigacionog i multimedijalog sistema pojavljuje se oznaka RS.

 

Kada je hladan, motor se oglašava "režećim" zvukom, dok je topao znatno tiši. U Normal režimu, motor je veoma kultivisan, a izduvni sistem je tiši. Istina, u nižem režimu obrtaja (ispod 1.500) promena stepena prenosa je nešto grublja, jer je kvačilo veoma tvrdo i agresivno, pa je potrebno određeno privikavanje . U gradskim gužvama, Focus RS se oseća kao ajkula u bazenu. Za volanom sam stekao utisak kao da me automobil moli da izađemo iz gradske gužve u uputimo se u njegovo "prirodno stanište" - a za Focus RS to su putevi sa puno krivina. Poslušao sam ga i uputio sam se iz Essena ka Langenbergu, najvišem vrhu pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, gde se ovaj automobil osećao kao riba u vodi, a ja kao Ken Block :-) ili još bolje Sebastien Ogier (Focus RS je trening auto aktuelnog svestskog šampiona u reliju). Na autoputu, Focus RS veoma dobro ubrzava, a čak i pri 200 km/h oseća se njegova snaga, a poverenje uliva čak i pri 250 km/h, što je brzina kojom sam ga vozio na delu autoputa gde je brzina neograničena. 

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Ford Focus RS je vrhunski izbalansiran automobil, koji obezbeđuje voznu dinamiku o kojoj većina konkurenata može samo da mašta. 


Nakon prebacivanja u Sport mod, grmljavina iz auspuha jasno nam je stavila do znanja da je automobil promenio svoju đud. Zabava na planinskim putevima je mogla da počne. Reakcije motora na komandu gasa su ubrzane, amortizacija i upravlački sistem značajno tvrđi. Već pri 2.000 o/min motor snažno povlači napred, a pri 4.000 o/min nastaje prava eksplozija snage. Menjač je veoma precizan, hodovi su kratki i u sportskoj vožnji pruža poseban užitak. Na svako puštanje gasa ili promenu stepena prenosa, iz auspuha se čuje grmljavina, što je sigurno privuklo pažnju evropskih bizona, za koje su nam rekli da žive u okolnim šumama Sauerlanda. Brzine sam instiktivno menjao na nivou obrtaja oko 5.500, ali možda je bolje ranije, jer je obrtni moment zaista veliki. Zapravo, motor se najbolje odaziva u srednjem režimu obrtaja. U praksi, to znači da se kroz krivine najviše vozimo u trećem stepenu prenosa, koji obezbeđuje odlično ubrzanje od samo 40 km/h pa do 150 km/h. Zato je vožnja u "trećoj brzini" pravo uživanje, jer snage ima uvek dovoljno, pa se možemo skoncentrisati na krivine i izbor najbolje putanje, bez bojazni da će u nekom trenutku ponestati snage. Pri 5.800 o/min na instrument tabli blinka narandžasta oznaka RS, što je znak da treba brzo promeniti u viši stepen prenosa. U Race modu, koji je preporučen za trkačku stazu, motor ima još agresivniju krivu razvoja snage i obrtnog momenta, ali za neiskusne vozače treba istaći da je u ovom modu ESP sistem redukovan, odnosno proklizavanje je izraženo.


Potrošnja? Motor ima oznaku EcoBoost. Za prvi deo oznake slobodno zaboravite, jer agregat sve jeste samo nije Eco. Na autoputu, pri bzini od oko 130 km/h i pri broju obrtaja od 3.000 motor troši oko 11 litara benzina na 100 pređenih kilometara. Na magistralnim putevima, pri 90 km/h potrošnja iznosi oko 8,0 l/100 km. Prosečna potoršnja na našem testu iznosila je oko 10,0 l/100 km. U "trkačkom" modu i na planinskim putevima, vožnja punim gasom zahtevala je potrošnju od preko 15,0 l/100 km. Graniči se sa zdravim razumom? Molim vas, pa ko razuman kupuje Focus RS?

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Sistem pogona na sve točkove radi veoma brzo, a u Drift programu veći procenat obrtnog momenta se šalje na zadnje točkove.  


Oslanjanje


Pored vrhunskog motora, oslanjanje je jača strana ovog automobila. U poređenju sa Focusom ST, amortizeri su za 33% tvrđi napred i za 38% tvrđi pozadi. Takođe, treba istaći da je oslanjanje konstrukcijski naprednije od od onog na Focusu ST. Novi su stabilizatori i prednji nosači osovina. Zadnje oslnjanje, takođe je pojačano, kako bi se obezbedila veća čvrstoća automobila i otpornost na uvijanje, a sve u cilju vrhunske vozne dinamike. U normalnom režimu vožnje, amortizeri su relativno tvrdi. U vožnji pružaju prijatan osećaj putnicima, oseća se njihova tvrdođa, ali sve je u granicama prijatne vožnje. U Sport modu, automobil postaje tvrd poput takmičarskog, ali zato obezbeđuje vrhunsku voznu dinamiku.


Focus RS pruža osećaj vožnje koji podseća na onaj u modelima Lancer EVO ili Impreza STi. Upravljanje je izuzetno precizno, automobil seče krivine kao vruć nož maslac. Granice automobila veoma će teško dostići prosečan vozač. U trenutcima kada pomislim da je Focus RS na limitu, automobil šalje jasnu poruku da može mnogo više. Promene smera su vrhunski precizna, a naginjanje u Sport režimu skoro da ne postoji. Ali, nije samo oslanjanje zasužno za njegovo vrhunsko ponašanje u vožnji.


Performance 4WD - prvi put u istoriji, Focus RS ima pogon na sve točkove


Ford se odlučio da u Focus RS instalira elektronski kontrolisan sistem pogona na sve točkove od firme GKN Automobile. Radi se o specijalno razvijenom zadnjem diferencijalu sa sistemom vektorisanja obrtnog momenta između zadnjih točkova pod nazivom Twinster. Par elektronski kontrolisanih lamela instaliran je na obe zadnje osovine. Twinster čine tri komponente - torque-vectoring modul (RDM), prenosni mehanizam (PTU) i vratila (CVJ), koji omogućavaju praktično potpuno nezavisno deljenje obrtnog momenta između zadnjih točkova. Zahvaljujući specijalno razvijenim zupčanicima, sistem pri punom opterećenju šalje više obrtnog momenta na zadnje točkove nego na prednje, što obezbeđuje vrhunski užitak u vožnji. u Drift modu, zadnji točkovi se okreću brže od prednjih, što rezultira proklizavanjem zadnjeg dela automobila, što u praksi znači da automobil može da se "ponaša" kao da ima samo zadnji pogon. U sportskom i Track režimu vožnje, Focus RS se vozi kao da ima aktivan zadnji diferencijal, što je i bio cilj konstruktora. Sistem reaguje munjevito i šalje snagu na točkove koji imaju najbolje prijanjanje, što se manifestuje fantastičnom dinamikom u krivinama. Ford tvrdi, da Focus RS ostvaruje bočno ubrzanje od 1G, što dovoljno govori o tome šta ovaj automobil može.

 

Ford Focus RS opremljen je sistemom za takmčarski start - Launch Contro, koji obezbeđuje najbrže startovanje, sa minimalnim proklizavanjem točkova. 

 


Cena


Cena modela Ford Focus RS u Srbiji počinje od 37.990 evra. Naravno, u ponudi su i brojne doplate i induvidualizacije. "Naš" test automobil bio je opremljen paketom Performance Pack RS 2, koji uključuje i jedinstvena Recaro performance prednja sedišta podesiva u dva pravca, 19" aluminijumske felne u crnoj boji, Brembo prednje i zadnje disk kočnice sa kočionim klještima u boji, ICE Pack 37... Kada su ovakvi automobili u pitanju, cenu je uvek teško komentarisati, jer kao što rekosmo - ko razuman kupuje ovakav automobil? Ako posmatramo iz ugla konkurencije, a tu spadaju VW Golf R, Mercedes-AMG A 45 4Matic, Subaru Impreza STi, Audi RS3... Focus RS itekako ima argumente za dostojnu tržišnu borbu. Uostalom, potražnja za ovim automobilom premašuje proizvodne kapacitete.

 

Pogledajte Ford Focus RS - Cenovnik u Srbiji

Testirali smo - Ford Focus RS (FOTO+VIDEO)

Pravi vozači najviše će uživati u Track modu, u kojem Focus RS obezbeđuje neverovatan grip i brzinu kroz krivine.

 

Ford Focus RS - tehnička specifikacija  
 Motor:  Turbo-benzinski
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  2.261
 Maksimalna snaga (kW/o/min):  257 / 6.000
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  440 / 2.000 - 4.500
 Performanse:  
 Maksimalna brzina (km/h):  266
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  4,7
 Potoršnja test grad / otvoreno / prosek (L/100 km):  11,2 / 8 / 9,9 
 Dimenzije:  
 Prtljažni prostor (L):  260 / 1045
 Zapremina rezervoara (L):  51
 Masa automobila / nosivost (kg):  1.485 / 540
 Dimenzije pneumatika: 235/35 R19
 Dužina automobila (mm):  4.390
 Širina automobila (mm):  1.823
 Visina automobila (mm):  1.472
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2.647
 Cena Ford Focus RS u Srbiji (€):  37.990

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

 

Ovlašćeni uvoznik i serviser vozila Ford: Grand Motors

Internet site: www.ford.rs

 

 

Tekst i foto: Goran Sarić

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje