AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

BMW je u Srbiji predstavio novu, sedmu po redu generaciju modela serije 5, koji nosi kodnu oznaku G30. Odlazeća generacija popularne "petice" stigla je do 2,2 miliona kupaca, što ovaj model čini jednim od najvažnijih članova bavarske porodice...

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Novi BMW serije 5 izgleda kao smanjena serija 7. Elegantno i sportski u isto vreme.

 

Pogledajte fotogaleriju: Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - januar 2017.

 

Iako dizajn ne predstavlja revoluciju, to je samo na prvi pogled. Na novoj seriji 5 je sve potpuno novo, ali su zadržane proporcije, sa međuosovinskim rastojanjem od skoro tri metra, ravna izdužena "hauba", dizajn svetlosnih grupa...

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Da je u pitanju potpuno nova "petica" možemo zaključiti i po zadnjim sevetlosnim grupama.

 

"Možda nekog previše podseća na prethodnika (F10), ali na novoj petici nije ostao kamen na kamenu. Dobri poznavaovi automobila ovog brenda, odmah će prepoznati da se radi o novoj generaciji. Na prednjem delu automobila odmah smo uočili nova svetla, ali mi se čini da su "anđeoske oči" sada dobile naočare i protegle se u širinu. Bočni pogled otkriva nam i otvore za odvod vazduha iz kočonog sistema, što ističe sportsku notu nove serije 5. Kompletan automobil izgleda kao smanjena serija 7." - izjavio je Vladan Petrović. 

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

U enterijeru "nije ostao kamen na kamenu". Sbe je potpuno novo, a tu su i sistemi iz veće i bogatije "sedmice".

 

U enterijeru su promene još uočljivije. "Središnji displej više nije integrisan i kokpit, već je samostalan i stilu tableta. Zato ceo kompletna instrument tabla izgleda preglednije i čistije. Za svaku pohvalu je i tehnologija, koju je petica "pozajmila" od serije sedam, kao što je napredni multimedijalni sistem sa "prečicama" za radio i navigaciju. Cilj je bio, da jednostavno i brzo vozač dobije informacije i trenutnom podešavanju svih najažnijih funkcija, bez potrebe da se istražuje pod-meni i vraća nazad." - ističe Petrović. 

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

U kokpitu, kakav je do sada bio rezervisan samo za pilote borbenih aviona, uživaće vozači novog menadžerskog sedana. Naravno, neće moći da ga priušte svi menadžeri, ali oni TOP sigurno hoće.

 

Novi BMW serije 5 opremljen je najsavremenijim tehnologijama. Šta sve može? Ume samostalno da se parkira u uskim garažama, gde nije moguće potpuno otvoriti vrata. Opremljena je i sistemom daljinske parking kamere, preko kojeg se može pogledati okruženje vozila preko mobilnog telefona. Nova petica ume da prima informacije iz drugog BMW-a o opasnostima na putu... Deo standardne opreme je i navigacioni sistem Business, uključujući besplatnu aktuelizaciju mapa u periodu od tri godine, parking asistent za prednji i zadnji deo vozila, služba ConnectedDrive Services sa pristupom funkcijama portala BMW Online i mogućnost spajanja sa aplikacijama na pametnom telefonu. Naravno, tu su i LED svetla, sistem upozorenja na nekontrolisano napuštanje saobraćajne trake, a režim ConnectedDrive Services dopunjen je režimom Adaptive. 

Novi BMW serije 5 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Vladan Petrović sa Nebojšom Zdravkovićem, licenciranim trenerom u BMW-u, razmenio je tehničke informacije o novoj generaciji popularnog sedana. Petrović nam pokazuje poziciju za dolivanje AdBlue tečnost u novoj "petici", pomoću koje je novi dizel još čistiji.


Foto: Milomir Bošković
Tekst: Goran Sarić

 


 


BMW - saopštenje za javnost


Novi BMW Serije 5 premijerno je predstavljen domaćim medijima čime je zvanično otpočela prodaja unapređene, sedme generacije modela u Srbiji. Uz novi model Serije 5 BMW Srbija kao standard obezbeđuje BMW Service Inclusive, paket besplatnog redovnog održavanja u trajanju od 5 godina ili do pređenih 100.000 kilometara.


Poslednja generacija Serije 5 ima sve predispozicije da nastavi slavu i uspeh svojih prethodnika. U prethodnih šest generacija prodato je skoro 8 miliona automobila ove serije koja predstavlja jedan od najvažnijih modela u BMW gami.
Dodatno naglašena dinamičnost, do sada najveći izbor sistema za asistenciju u vožnji, izvanredan stepen povezanosti vozača i samog automobila i novi, inovativni korisnički interfejs predstavljaju najvažnije novine koje sa sobom donosi novi model.


Snažni agregati BMW TwinPower Turbo, inteligentna laka konstrukcija, integralno aktivno upravljanje za prvoklasnu vožnju i agilnost kao i prilagodljiv režim rada obezbeđuju vrhunski doživljaj sportske vožnje.


Svi agregati iz BMW Serije 5 pripadaju novoj, modularnoj BMW liniji agregata. BMW TwinPower Turbo tehnologija prisutna je u svim agregatima radi izvanrednih performansi i vrhunske efikasnosti. Dva dizel i dva benzinska agregata dostupni su u kombinaciji sa pogonom na zadnjim točkovima ili BMW xDrive pogonom na svim točkovima.


Kao najtraženiji agregati izdvajaju se 520d sa 190KS, 530d xDrive sa 265KS, 540i xDrive sa 340KS, dok će u martu sportski predstavnik nove Serije 5 postati BMW M550i xDrive. Njegov V8 motor proizvodi snagu od 462KS.


U poređenju sa prethodnim modelom, nova Serija 5 duža je za 36 milimetara i lakša 100 kilograma. Novi model pruža maksimalnu udobnost pri putovanju donoseći više mesta za putnike na zadnjoj klupi, a zapremina prtljažnika povećana je za 10 litara što sada iznosi 530 litara.


Novi dizajn šasije, nizak centar gravitacije, idealna raspodela težine i lagana karoserija sa izvanrednom čvrstinom savršeno se kombinuju u cilju postizanja dinamičnog iskustva vožnje sa izrazitom udobnošću prilikom dugih putovanja, po kojoj je BMW Serija 5 poznata. Koeficijent otpora novog modela BMW Serije 5, Cd=0.22 postavlja nove standarde dinamičnosti u svojoj klasi.


Početna cena nove Serije 5 je veoma atraktivna i iznosi 45.500 evra i to za verziju 520d.


Novi BMW Serije 5 nalazi se u BMW salonu u Radničkoj 8 i dostupan je za test vožnju koju je moguće zakazati putem broja telefona 011/353 9959.


PR

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje