AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Mercedes-Benz je za svoje klijente u Srbiji obezbedio atraktivne aktivnosti. Za vlasnike, potencijalne kupce u medije, na stazi NAVAK je organizovan jedinstven događaj Mercedes-Benz Star Experience, u kojem smo mogli da uživamo vozeći prava remek dela moderne auto-industrije...

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Posebno mesto zauzeo je Mercedes-AMG GTS- egzotika u ponudi proizvođača sa trokrakom zvezdom u znaku.

 

Pogledajte fotogaleriju: Mercedes-Benz Star Experience 2016 - NAVAK.

 

Zahvaljujući kompaniji Star Import, generalnom distributeru za Mercedes-Benz i smart vozila u Srbiji, trokraka zvezda nam je ponudila deo od onoga najboljeg što ima u svojoj ponudi. Na samom startu, bili smo deo programa "Agility", u kojem imali smo priliku da isprobamo super-snažne AMG modele, koji su nas osvojili već svojom pojavom. 

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Vladan Petrović u modelu AMG-GTS - sedi se nisko, a koktpit podseća na one koje smo videli u modernim avionima "lovcima".

 

Kao što iz naziva možemo zaključiti, uživali smo u dinamičnoj, sportskog, i naravno bezbednoj vožnji najsnažnijih modela sa trokrakom zvezdom na maski. Naravno, najveća zvezda na stazi bio je atraktivni Mercedes-Benz AMG GTS (4.0 Bi-turbo, 509 KS).


Za volanom ovog super-automobila našao se naš test vozač i četvorostruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović. "Vožnja GTS-a na NAVAK-u zaista je nezaboravno iskustvo. Ovaj automobil ne može se porediti ni sa čim što smo isprobali. Sa tehničkog aspekta, GTS je trkački auto u sportkom i elegantnom pakovanju - automobil je kao stvoren za stazu, ali u isto vreme pleni svojom pojavom. Po osećaju ubrzanja, kočenja i rada menjača, veoma je sličan modelu AMG C63S Coupe, ali u njemu se sedi veoma nisko, što daje poseban osećaj u vožnji. Ono što mi se posebno svidelo, jeste njegova dinamika u "RACE" modu vožnje, kada auto dozvoljava kontrolisana proklizavanja." - prvi su utisci Vladana Petrovića.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Vladan Petrović bio je impresioniran gripom koji obezbeđuje AMG-GTS u brzim krivinama. 

 

"Pored toga, grip pri visokim brzinama, koji AMG GTS obezbeđuje na stazi, nema nijedan drugi model koji smo isprobali. Čak i pri visokim brzinama, automobil ide kao po šinama, što uliva dodatno samopouzdanje vozaču. Automobil jednostavno ide tamo gde poželite i ne znam šta je potrebno učiniti da biste ga izbacili iz idealne putanje kretanja. Naravno, granice uvek postoje, ali na ovom automobilu, one su pomerene do zvezda." - objašnjava Petrović

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Najbolji spoj sporta i svakodnevne upotrebe pruža C63 S AMG Coupe, čiji pogonski sistem je isti kao u modelu AMG-GTS.

 

Pored ovog punokrvnog AMG modela, imali smo priliku da isprobamo i C63 S AMG Coupe. "Pored fantastičnog dizajna koji ima ovaj auto, moram da pohvalim njegov zvuk. Čak i u automobilu čujete rafalnu paljbu spolja, a uz svaku promenu stepena prenosa, ovaj auto vas počasti jednom topovskom plotunom. S obzirom da najvažnije tehničke elemente deli sa GTS, na stazi se snašao odlično - tačan je, kontrolisano kliza i dozvoljava korekcije. Menjač (7G-Tronic) zaslužuje najviše ocene. U Race modu je brz kao munja, pauze praktično ne postoje. Ovo je najbrži Mercedes-ov menjač koji sam ikada isprobao. Na 50 metara staze, mogu promeniti pet stepeni prenosa, bez poblema Ako biste me pitali, koji automobil je danas na NAVAK-u bio moj favorit, to je definitivno Mercedes-AMG C 63 S Coupe." - iskren je Petrović.


Pored AMG GTS i C63 AMGS Coupe, na stazi Nacionalne vozačke akademije isprobali smo i najnovije „baby“ AMG predstavnike u obliku C43 AMG 4-MATIC, C43 AMG Coupe i SLC43 AMG sa 367 ks.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Zatim je usledio program „Intelligent drive“ - Instruktori Mercedes-Benz Trening centra iz Srbije i vozačke akademije iz Nemačke predstavili su najinteligentniju E-Klasu koja je besprekorno kočila iza zaustavljenih vozila, izbegavala poprečni saobraćaj, pešake i sve drugo joj se našlo na putu.

 

Klijenti su kroz specifične situacije u vožnji upoznali najnovije funkcije Mercedes-Benz Intelligent Drive sistema. (Active Brake Assist, Drive Pilot, Pedestian Safety, Remote Park Pilot).


Sledeći program bio je „Safety parcour“ – posebno osmišljeni poligoni za simulaciju iznenadnog kočenja i izbegavanja prepreka na putu uz demonstraciju Mercedes-Benz sistema za asistenciju u novoj E-Klasi i C-Klasi Coupe.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Poseban utisak na nas je ostavila S-Klasa kabriolet, u verziji S500 i njeno savršeno vazdušno oslanjanje, koje pruža neverovatan utisak u vožnji. Ovo je najudobniji automobil koji smo isprobali na ovom događaju. Novi kabrio pogoni V8 motor zapremine 4,6 litara, koji razvija 455 KS i maksimalni obrtni moment od 700 Nm. Snaga se na točkove šalje preko 9-stepenog automatizovanog menjača. 

 

„On Road“ – Ništa manje impresivna je bila i postavka automobila na ovom segmentu; SL400, S500 Cabriolet, S500 Coupe, E220d i V250 Exclusive.  Vozači su bili u prilici da upoznaju vozila i da isprobaju napredne sisteme bezbednosti i asistencije na otvorenom putu.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Kada je automobil baziran na S-Klasi, bilo koji komentar je suvišan.

 

"Idealan automobil za krstarenje lokalnim putevima bio S500 Cabriolet. Ako je C 63S AMG Coupe na mene ostavio najjači utisak sportskog automobila, onda je S500 Cabriolet naj utisak uživanja. Izgleda fantastično, a udobnost je na najvišem mogućem nivou. Komfor u vožnji sa otvorenim krovom povećava sistem zaštite od vetra AIRCAP. Zanimljivo je, da klimatizacija automatski prilagođava svoj rad u zavisnosti od toga, da li je krov otvoren ili zatvoren. Manupulacija krovom traje 20 sekundi i moguće je do 60 km/h." - zaključuje Petrović.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Po prvi put na našem tržištu, posebno za ovu priliku izložen je interaktivni smart kutak gde su se našli najnoviji smart modeli i to u i verziji kućnog tunera Brabusa. Na ovom dodatnom poligonu mogli su se dočarati okretnost ovog malog gradskog automobila velikih mogućnosti.

 

Ceo događaj su vodili profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz vozačke akademije u saradnji sa Mercedes-Benz trening centrom iz Srbije i Nacionalnom vozačkom akademijom - NAVAK. Ovogodišnji glavni instruktor Stefan Neuberger primenio je unapređen načinu vežbe i treninga na najbržim Mercedes-Benz modelima.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

U novoj C-Klasi Coupe i novoj E-Klasi, imali smo priliku da se uverimo kako novi Mercedes-Benz modeli reaguju u uslovima simulacije izbegavanja prepreka. Čak i kada je papučica kočnice pritisnuta do kraja, automobilu su bili upravljivi i bezpogovorno su odgovarali na komande volanom. 

 

Svi prisutni bili su prilici da se u posebno osmišljenom postprodajnom delu upoznaju sa benefitima originalnih rezervnih delova i postprodajnih akcija.

 

Karavan Mercedes-Benz vozila je posetio 7 zemalja, između ostalih Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Ukrajinu a nakon Srbije, Mercedes-Benz karavan seli se u Letoniju.

 

Pogledajte fotogaleriju: Mercedes-Benz Star Experience 2016 - NAVAK.

 

Tekst: Goran Sarić
Foto: Milomir Bošković

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje