AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Potpuno novi gradski crossover - Citroën C4 Cactus zvanično je stigao na tržište Srbije. U test vožnji, na relaciji od Beograda preko Rume, Fruške Gore i Novog Sada, napravili smo prve kilometre u automobilu za kojim se svi okreću. Pogledajte ga - pored njega i Mini Countryman izgleda kao sasvim običan crossover...

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Dizajn


Ukoliko vam Citroën C4 Picasso izgleda futuristički, to znači da se još uvek niste videli C4 Cactus.

 

Pogledajte fotografije: Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju.


Test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović, posle prvog susreta sa ovim zanimljivim automobilom, pohvalio je hrabre francuske dizajnere. "Automobil je predmet pažnje gde god da se nađete. Ljudi se okreću, obilaze, pitaju... Jednima se dopada, dok je drugima ružan, ali jedno je sigurno, C4 Cactus će svojim vlasnicima pružiti visok stepen prepoznatljivosti na ulici."

 

Citroën C4 Cactus meri dužinu od 4.157 milimetara i postavljen je na platformu koju koristi i "bratski" crossover Peugeot 2008. Čini vam se veći na fotografijama? "Moram da priznam, da me je realni susret sa automobilom malo iznenadio. Na fotografijama izgleda kao robustan auto iz kategorije kompaktnih crossovera, u realnosti je manji, to možemo primetiti kada ga postavimo pored drugih automobila" - primetio je Petrović.

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Airbump u praksi funkcioniše. Ogrebitine na vratima sigurno nećete naći.

 

O tome svedoče i dimenzije. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2,595 mm, što je za 13 milimetara kraće nego kod modela Citroën C4. Zanimljivo je, da visina automobila iznosi 1.490 milimetara, što je za samo 1 milimetar više nego visina modela C4.

 

Pogledajte: Test - Citroën C3 1.4 HDi.


Prednji deo automobila karakterišu neobično široka glavna svetla i uska dnevna LED svetla postavljena visoko. Automobil je opremljen i mnoštvom plastičnih detalja, a specijalitet je unikatni Airbump sistem. To su vazdušni jastučići na bočnim vratima i u branicima, koji pored estetske, imaju i praktičnu funkciju - da zaštite automobil od sitnih udaraca i ogrebotina. Kupac može izabrati jednu od četiri boje Airbump sistema (Black, Gray, Dune i Chocolate), što uz deset boja karoserije obezbeđuje velike mogućnosti individualizacije.

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Automobil izgleda neobično i prepoznatljivo iz svih uglova. 


Enterijer


I enterijer je iznenađenje - ovakve detalje u serijskom automobilu još nismo videli. U prvom redu, tu je instrument tabla, koja se oprostila od svih klasičnih tastera. Broj dugmića na centralnoj konzoli sveden je na samo sedam, i preko njih se kontroliše grejanje rozora, ESP sistem, start-stop sistem...


"Iako tako možda ne izgleda na prvi pogled, enterijer ovog automobila je krajnje jednostavan, lagan za korišćenje i praktičan za sve putnike. Naravno, mnogobrojna podešavanja i komunikacija nalaze se na centralnom displeju, a osnovne informacije na displeju ispred vozača. Zhanimljivo je da displej iza volana ne pruža informacije o broju obrtaja i temperaturi rashladne tečnosti. Moram da pohvalim multifunkcionalni displej. Idalne je veličine i lagan je za korišćenje." - objašnjava Petrović.

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Instrument tabla je savršeno jednostavna i pregledna. Većina komandi je na centralnom displeju, koji je jednostavan za korišćenje.

 

Zanimljivo je, da se ispred suvozača nalaze dva pretinca za odlaganje stvari. Na mestu gde se obično nalazi vazdušni jastuk, nalazi se ostava za sitnice, a vazdušni jastuk je "preseljen" u krov automobila, što je još jedna novina. Sve pohvale zaslužuje bogat prostor za putnike. Iako auto ima kompaktne dimenzije, prostora će sasvim dovoljno imati svi putnici visine do 190 cm. Osnovna zapremina prtljažnog prostora iznosi 348 litara. Ukoliko želite više, morate sklopiti naslon zadnjih sedišta, koji nije deljiv. Ako nešto moramo zameriti, onda je to nešto kraći sedalni deo sedišta. 

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Prostor u predelu nogu sasvim je dovoljan i za više osobe.

Motori


Kupac može birati između trocilindarskog benzinskog atmosferskog motora 1.2 PureTech sa 82 konjske snage i turbo verzije ovog motora, koja razvija maksimalnu snagu od 110 KS. Za one koji preferiraju dizelsku motorizaciju, tu su dve verzije turbodizel motora 1.6 HDi - prva verzija e-HDi 92 i druga BlueHDi 100.

 

U kratkoj vožnji smo imali priliku da isprobamo slabiji benzinski motor 1.2 PireTech (82 KS) i turbodizel 1.6 BlueHDi (100 KS) uparene sa manuelnim 5-brzinskim menjačem.


"Moram da priznam, da nisam apsolutno očekivao od atmosferskog benzinskog motora sa 3 cilindra." - otvoren je Petrović. "Međutim, pokazao se veoma uverljivo. Ne smemo zaboraviti, da C4 Cactus ima jednu veliku prednost - malu težinu. Benzinska verzija na vagi pokazuje samo 1070 kilograma, što je odličan rezultat (samo 180 kg više od modela C1, čak 200 kg manje od modela C4). U gradskim uslovima stani-kreni, motor se veoma lagano nosi sa karoserijom, odlično vuče u srednjim obrtajima. Menjač je predstavnik francuske stare škole. Hodovi su nešto duži, a i preciznost bi mogla biti bolja. U petom stepenu prenosa, ručica menjača ide previše udesno, tako da kontakt sa kolenom suvozača nije redak (što može koristiti u specijalnim prilikama:-)".

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Zahvaljujući odlično odmerenom oslanjanju, C4 Cactus i na autoputu odaje utisak robusnog automobila.

 

Motor iz 1.2 litra zapremine u tri cilindra razvija maksimalnu snagu od 60kW pri 5.750 o/min i postiže maksimalni obrtni moment od 118 Nm pri 2.750 o/min.


Turbodizel motor 1.6 BlueHDi je provereno dobra formula za gradski crossover. Takođe je uparen sa menjačem sa 5 brzina, a razvija 73 kW pri 3.750 o/min i maksimalni obrtni moment od 254 Nm pri 1.750 o/min.


"Menjač sa pet stepeni prenosa je veoma dobro "legao" turbodizelu. Drugi i treći stepen prenosa su prilično dugi, ali je peti stepen nešto kraći. U praksi, to znači da je potrošnja najviše smanjena u gradskim uslovima, ali se na autoputu oseća potreba za šestim stepenom prenosa. Istina, to se događa pri brzinama koje daleko premašuju dozvoljenu brzinu na autputu. U petom stepenu prenosa, pri 130 km/h, pokazivač broja obrtaja je bio oko brojke 2.450 o/min." - istakao je Petrović.

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Iako 82 konjske snage ne obećavaju "na papiru", praksa je pokazala da se ovaj motor odlično nosi sa 1070 kg teškim automobilom. 


Oslanjanje


Citroën C4 Cactus smo vozili autoputem, regionalnim putevima sremske ravnice u okolini Rume, na usponima Fruške Gore koji su ličili su na pravu off-road avanturu i naravno u gradskoj vožnji po Beogradu i Novom Sadu.


"U vožnji C4 Cactus pruža visok komfor, što se od automobila ove marke može i očekivati. Vozaču obezbeđuje odličan osećaj za volanom. Precizan je i u krivinama je dobar iznad očekivanja, što takođe možemo zahvaliti maloj težini i odlično podešenom upravljačkom sistemu. Benzinska verzija je nešto agilnija i razigranija, zbog laganog motora "u nosu". - zaključuje Vladan Petrović.

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Oprema i cena


U testiranom modelu sa benzinskim motorom nalazi se srednji paket opreme Feel sa kompletnim bezbednosnim i elektro paketom opreme, koji podrazumeva, između ostalog: kontrolu proklizavanja, zatim 6 vazdušnih jastuka i zavesa, indirektnu kontrolu pritiska u pneumaticima, dnevna LED svetla, klima uređaj, centralno zaključavanje sa daljinskom komandom, elektro podizače prednjih stakala, elektro upravljive retrovizore, zatim kompletan vrhunski audio sistem sa svim priključcima i još mnogo dodatne opreme.

 

VIDEO - Magic Wash


 

Sa mlaznicama integrisanim u same metlice, čišćenje vetrobranskog stakla nema uticaja na vozačevu vidljivost tokom vožnje.

 

U sivom dizelskom modelu je najviši paket opreme Shine, gde je pored svega što poseduje i benzinski model dodatno: paket City Kamera, paket Navigacija, grejani spoljni retrovizora. Naravno, u oba modela se nalaze: Air Bump zaštita, krovni nosači, 7” ekran osetljiv na dodir, digitalna instrument tabla, Hill start, Magic Wash integrisane mlaznice u brisaču i dvobojni upravljač presvučen kožom i hromiranim detaljima.

 

Početna cena modela C4 Cactus u Srbiji je 12.990 evra. Cena za testirani model sa benzinskim motorom je 13.990 evra, a za dizel sa najvišim paketom opreme je 17.590 evra.

 

Više o modelu C4 Cactus, pogledajte na zvaničnom sajtu www.citroen.rs.

Citroën C4 Cactus stigao u Srbiju - Prvi naši utisci (foto+video)

Ovo je verovatno jedini "kaktus", koji vas neće bocnuti kada se naslonite na njega. Naprotiv, njegovi vazdušni jastučići su veoma prijatni...

 

Tekst: Vladan Petrović i Goran Sarić

Foto: Milomir Bošković

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje