AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

"Pogledaj, Astra bez krova..." - tako nešto smo čuli nekoliko puta, dok smo sa vetrom i kosi krstarili gradskim ulicama u najnovijem Opelovom kabrioletu. Ali, to je greška. Ovo je Opel Cascada, koja sa Astrom nema gotovo ništa zajedničko. Opel je svoj novi kabriolet razvio od "nule", dobivši jedan od najvećih kabrioleta na tržištu, duži i od Audija A5 Cabrio...

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Nasleđe

Opel Kadett Cabrio iz 1986. godine već odavno je legenda, a Opel Astra Cabrio iz 2001. godine verovatno će postati. Zatim je stigla kupe-kabriolet Astra TwinTop sa tvrdim krovom i dvosed Tigra TwinTop. Kod pomenutih modela, nemački proizvođač je uspeo masu da zadrži na prihvatljivom nivou (oko 1.420 kg), ali tvrdi sklopivi krov na ovim modelima je pokazao i nekoliko nedostataka: složen mehanizam, sporo zatvaranje i otvaranje, dizajnerska ograničenja... Sve to je iza nas. Novom generacijom kabrioleta, Opel se vratio svojim korenima...

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Bočna silueta automobila otkriva mišićave linije Cascade. Sveukupnom pozitivnom utisku doprinose atraktivne felne prečnika 18 inča


Mix uspeha i lepote

Dakle, pred nama nije Astra Cabrio, već Cascada - to je španska reč za vodopad. Automobil je duži od Astre, ali kraći od Insignije. Zanimljivo je, da Cascada meri skoro identičnu dužinu kao Mercedes-Benz E Cabriolet. Dužina Cascade iznosi 4.696 mm, širina 1.839 mm i visina 1.443 mm, a međuosovinsko rastojanje je isto kao kod Astre GTC i iznosi 2.696 mm.

 

Pogledajte test: Opel Astra GTC Sport 1.6 Turbo.

Dizajn se oslanja na koncept cab forward, ali u isto vreme su izbegnuti disproporcionalni oblici, gde bi nizak i kratak prednji deo automobila predstavljao kontrast velikoj i izduženoj "zadnjici". Rezultat je uglađena bočna silueta, koja sa zatvorenim krovom poštuje standardnu troprostornu koncepciju. Bez krova, automobil izgleda jednako atraktivno. Praktično, svi detalji karoserije su unikatni. Prednji deo automobila podseća na Astru, ali iz nekih uglova i na Insigniju, jer kombinuje detalje oba automobila.

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Sedišta su perforirana i odlično drže telo u krivinama. U hladnim danima, putnike će obradovati sistem grejanja sedišta


Enterijer prostran i praktičan

Arhitektura enterijera izvedena je iz Astre, ali ima prepoznatljiv gornji deo instrument table i deo ispred suvozača. Gornja površina instrument table, uključujući i deo iznad velikog displeja, obložena je kožom sa šavovima u kontrast boji. Test automobil krasio je paket Nappa, koji podrazumeva perforirani sedalni i lumbalni deo kožnih sedišta, kožne detalje na vtatima, električni kontrolisana sedišta sa manuelnim sistemom za produžavanje sedalnog dela sedišta i funkciju grejanja i ventilacije. Sedišta su odlično profilisana i dobro drže telo u krivinama. Ako nešto moramo kritikovati, onda je to "gužva" dugmića na centralnoj konzoli, pa je prva pomisao da treba da budete avio-inženjer, da biste shvatili kako sve ovo funkcioniše. Istina, u praksi je nešto jednostavnije, ali potreban je period privikavanja. Posebnu pohvalu zaslužuje veliki displej, koji u slučaju da se krećete unazad, u realnom vremenu reflektuje sliku sa kamere integrisane u zadnji deo automobila. Važan bezbednosni detalj jeste monitoring "mrtvog ugla", koji pomoću grafike u retrovizorima upozorava vozača na opasnost.

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Instrument tabla je luksuzna i presvučena je kožom. Na centralnom tunelu, iza ručice menjača se nalaze komande za spuštanje prozora i krova. Proces "otkrivanja" Cascade traje samo 17 sekundi, a vrši se jednostavnim pritiskom na dugme

 

U zadnjem delu automobila nalaze se dva odvojena sedišta - Cascada je četvorosed, jer se između dva sedišta nalazi prostor za odlaganje sitnica i flašica. I zadnja sedišta su odlično profilisana i udobna su, sa dovoljno dugačkim sedalnim delom koji odlično drži butni deo nogu, što je posebno pohvalno na dugim putovanjima. Vrata prtljažnog prostora su kratka, pa je otvor veoma mali. Zahvaljujući platnonom krovu, prtljažnik je relativno veliki. Kada je krov iznad glave, Cascada ima prtljažnik zapremine 380 litara, a kada krov spustimo, zapremina prtljažnika se smanjuje za ravno 100 litara. Uz pomoć sistema FlexFold, zadnja sedišta se mogu preklopiti, čime se dobija zapremina od čak 750 litara i prostor dužine 1.8 metara. Od jednog kabrioleta, i više nego što je potrebno. Bravo za Opel.

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Pozadi se nalaze dva odvojena sedišta, u koje se udobno mogu smestiti dve odrasle osobe. Neko reče da Cascada ne može da bude jedini auto u porodici?


Motor

Test automobil pokretao je slabiji turbodizel motor 2.0 CDTI. Dvolitarski agregat, koji se ugrađuje u Zafiru i Astru, razvija maksimalnu snagu od 121 kW i maksimalni obrtni moment od 350 Nm. Agregat je uparen sa šestostepenim automatskim menajčem nove generacije.

Svojim vozačkim iskustvom, u ocenjivanju tehnike Opel Cascade, pomogao nam je četvorostruki državni reli šampion, Vladan Petrović: "Najpre moram da pohvalim odličnu poziciju sedenja u Cascadi. Odnos sedište-volan-menjač je idealan. Sklop motor-menjač funkcioniše dobro. Centralna elektronska jedinica vrlo dobro zna u kom režimu motor radi najoptimalnije. U normalnoj vožnji, broj obrtaja se kreće od 1.500 do 2.000 o/min, kada "automat" menja stepen prenosa. Treba pohvaliti i način na koji elektronika prepoznaje situaciju i kako reaguje, u zavisnosti od toga koliko je pritisnuta pedala gasa. Kritiku upućujem zbog nepostojanja komande menjača preko polugica iza volana, pa je manuelni mod dostupan isključivo preko konvencionalne ručice menjača. Meni lično se ne dopada ni šema za manuelnu promenu brzina, jer za viši stepen prenosa ručicu menjača treba gurnuti od sebe, a u nižu "brzinu" ka sebi. Ali, to možemo svrstati u "stvar navike."

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Opel Cascada izgleda jednako atraktivno i privlačno i sa podignutim krovom

 

Sve pohvale zaslužuje štedljivost motora. Na autoputu, sa vetrom u kosi, automobil je beležio prosečnu potrošnju od samo 6 litara na 100 pređenih kilometara. Ova potrošnja se odnosi na brzinu od 130 km/h, u šestom stepenu prenosa, kada broj obrtaja iznosi 2.250 o/min. U gradskim uslovima, Opel Cascada je prosečno trošila oko 8 litara na 100 pređenih kilometara.

Oslanjanje

Cascada standardno ima prednju osovinu HiPerStrut, koja je razvijena najpre za modele OPC. Oslanjanje je osmišljeno da smanji gubitke u prenosu snage na podlogu, kao i da redukuje proklizavanje unutrašnjeg točka u krivini. Vozne osobine su Ahilova peta kabrioleta, a da li je tako sa Cascadom, upitali smo Vladana Petrovića: "Kod kabrioleta, najveći negativan uticaj na vozne osobine imaju slabija torziona krutost ili povećana masa, zbog komplikovanog mehanizma krova. Kod Cascade, krutost je na visokom nivou (41 % veća krutost od modela Astra TwinTop), ali je masa ipak nešto veća. 1,8 tona nije malo, posebno za kabriolet i to se posebno oseća prilikom prelaska preko neravnina. Oslanjanje možemo oceniti kao odlično izbalansirano, ali čini mi se da je prednost data komforu i udobnosti u vožnji. Sportske ambicije su u drugom planu. Situacija je možda drugačija kod lakših turbo-benzinskih verzija u kombinaciji sa adaptivnim amortizerima FlexRide. Moj utisak se odnosi na dizelsku verziju sa teškim turbodizelom "u nosu" i konvencionalnim amortizerima. Moram da pohvalim vrhunske kočnice, jer se prosto poigravaju sa automobilom."

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Iako testni automobil nije bio opremljen sistemom adaptivnih amortizera FlexRide, oslanjanje je odlično podešeno, sa posebnim akcentom na udobnost


Zaključak

Opel Cascada je atraktivan kabriolet sa prostranim enterijerom i odličnim komforom. Veoma je teško pronaći joj konkurenta, ali vrhunski opremljena verzija vrlo lako može atakovati i na kupce premium modela "nemačke trojke". Na našem tržištu početna cena iznosi 22.300 evra, koliko treba izdvojiti za baznu verziju Cascada Convertible koju pokreće benzinski 1.4 Turbo motor maksimalne snage 120 KS. Testirana verzija - Cascada Convertible Cosmo 2.0 CDTI sa puno doplatne opreme, košta 36.400 evra.

Testirali smo: Opel Cascada 2.0 CDTI

Vladan Petrović, četvorostruki reli šampion Srbije, Cascadu je isprobao sa vetrom u kosi


 Opel Cascada Convertible Cosmo 2.0 CDTI  
 Motor:  Turbodizel - Common Rail
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  1.956
 Maksimalna snaga (kW/o/min):  121 / 4.000
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  350 / 1.750 - 2.500
 Performanse:  
 Maksimalna brzina (km/h):  212
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  10,4
 Potoršnja grad / otvoreno / prosek (L/100 km):  8,2 / 5,3 / 6,2
 Dimenzije:  
 Prtljažni prostor (L):  280 / 750
 Zapremina rezervoara (L):  56
 Masa automobila / nosivost (kg):  1.816 / 384
 Dimenzije pneumatika:  235/50 R18
 Dužina automobila (mm):  4.696
 Širina automobila (mm):  1.839
 Visina automobila (mm):  1.443
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2.695
 Cena osnovnog modela (€):  22.300

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Generalni zastupnik Opel vozila: General Motors Opel
Adresa: Bulevar Mihaila Pupina 165g/1b, Novi Beograd
Tel: +381 11 301 5202
Fax: +381 11 301 5203
Web: www.opel.rs

Tekst: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje