AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

Kao što smo najavili hrvatska posada Juraj Šebalj/ Toni Klinc će po treći put ove sezone izaći u Evropu. Nakon pobede na domaćem Delta reliju, solidnog desetog mesta u Bugarskoj, najnoviji izazov za Hrvate biće makadamsko/asfaltni reli u Grčkoj, Elpa. Na žalost zbog učešća na samo tri relija Hrvati na kraju sezone neće biti uvršćeni u generalni plasman Šampionata Evrope.

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

Ukupna dužina Elpa Rally-a je 749.57km od čega na 13 brzinskih ispita otpada 258.77km. Prvog dana na asfaltnoj podlozi voziće se sedam dužine 110.79km, a drugog na makadamu šest 147.98km. Juraj će startovati sa brojem 5 na vratima Mitsubishi Lancera Evo IX i želja mu je da se na kraju takmičenja i plasira u prvih pet.

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

”Grčka je za nas prije svega velik izazov. Kombinacija asfalta i makadama nije laka, jer treba pogoditi setup automobila dva puta. Uz to, radi se o dva potpuno različita stila vožnje i na kraju dva različita automobila, jer posložen automobil za makadam je petnestak centimetara viši od postave za asfalt. Konkurencija je i dalje snažna, a moja želja je da se držimo u "top pet". Sigurno je samo jedno, a to je da nas čeka jako težak rally, no Toni i ja smo još jače motivirani. Jučer smo probali auto na makadamu, napravili dosta kilometara i moram priznati da sam ugodno iznenađen mogućnostima. Siguran sam da će makadamska podloga u Grčkoj biti tradicionalno teška, stoga će biti jako važno završiti ovaj rally i sačuvati automobil u jednom komadu.” - Izjavio je Juraj Šebalj.

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

Na suvozačkoj strani kao i do sada Toni Klinc - ”Trening nam je svakako dobro došao, jer od rallyja Bugarska nismo sjedili skupa u trkaćem automobilu. Sad predstoji dosta posla da se ugrijemo i za to smo si uzeli čitav tjedan na raspolaganje. Kao što je Jura najavio, treba obratiti pažnju na dva različita dana. Oni su kao dva različita rallyja i onaj tko se najbolje snađe u ovakvim okolonostima biti će pobjednik. Automobil i Pacotti Motorsport su već spremni, a ja se nadam da ćemo i mi biti takvi pred start rallyja. Slijedi upoznavanje sa trasom i popisivanje brzinaca koje počinje od srijede.“ Petar Janković - Automagazin

FIA IRC, Sanremo Rally – Rosseti do kraja

FIA IRC, Sanremo Rally – Rosseti do kraja

Luca Rosseti se ove godine neće okititi ni jednom titulom. U Šampionatu Italije je konstantnom vožnjom pobedio za dlaku brži Giandomenico Basso. U Intercontinental Rally Chalenge-u zbog nedostatka sredstava je učestvovao samo na dva relija, i na oba pobedio! Rezultati vredni pomena koji bi trebalo da skrenu pažnju šefova velikih timova na ovog Italijana.
FIA IRC, Sanremo rally – Rosseti lider nakon prve etape

FIA IRC, Sanremo rally – Rosseti lider nakon prve etape

Juče su se na programu Sanremo relija našla samo dva brzinska ispita čime je završena prva etapa ovog takmičenja. Poredak na prva tri mesta se nije menjao. Rosseti i dalje vodi sa još većom prednošću u odnosu na Bassa (16.4sec) i nešto manje u odnosu na Andreuccija (18.8sec).
WRC – Testovi Forda i Citroena na Corsici

WRC – Testovi Forda i Citroena na Corsici

Dan D se bliži i za tim Forda i za tim Citroena. Pitanje je ko će biti spremniji za asfaltne runde u Francuskoj i Španiji. Pauza je u Šampionatu Sveta i sve je naizgled mirno, osim na Korzici gde oba tima bespomučno isprobavaju postavke bolida za dva predstojeća relija.
FIA IRC, Sanremo Rally – Noć Rosseti-ju

FIA IRC, Sanremo Rally – Noć Rosseti-ju

Nakon prva četiri brzinska ispita vožena juče u Italiji na Sanremo reliju na poziciji lidera je Luca Rosseti sa 12.6sec prednosti ispred Bassa i 19.2 sec viška ispred fantastičnog Andreuccija, lidera sve do poslednjeg, extra dugog brzinca(44km) voženog po potpunom mraku.
WRC – Gronholm predlaže Latvalu

WRC – Gronholm predlaže Latvalu

Najavom odlaska Marcusa Gronholma iz WRC-a otvorilo se pitanje naslednika čuvenog Bosse-a u BP Ford Rally Team-u. Sam Gronholm kao idealno rešenje vidi svog zemljaka Jari-Matti Latvalu, a većina posmatrača smatra da bi to bio odličan izbor.
FIA IRC, Sanremo rally – Basso, po titulu ili pobedu?

FIA IRC, Sanremo rally – Basso, po titulu ili pobedu?

Giandomenico Basso je u velikoj dilemi za kakvu taktiku da se odluči na predstojećoj rundi IRC-a i Šampionata Italije u Sanremu. Sa jedne strane dovoljno mu je da završi iza Paoloa Andreucija ili Luce Rossetija i druga titula Šampiona Italije je osigurana, a sa druge želja da se uhvati u koštac sa ostalih 18 S2000 bolida željnih trijumfa?
FIA IRC – Najava povratka Gillesa Panizzia

FIA IRC – Najava povratka Gillesa Panizzia

Brat i dugogodišnji suvozač legendarnog Gillesa, Herve Panizzi najavljuje mogućnost povratka “bratskog” tima u reli svet. Ono što je trenutno veoma blizu ostvarenja je nastup posade Panizi/Panizzi u kompletnoj sezoni Intercontinental Rally Challengea 2008.
FIA ERC – ELPA Rally, lista prijava

FIA ERC – ELPA Rally, lista prijava

Šampionat Evrope u reliju ulazi u svoju završnu fazu. Predposlednja runda sezone voziće se u Grčkoj u terminu 5.- 7. oktobra i biće to 32 izdanje relija ELPA. Jedini reli sa mešovitom podlogom nam donosi relativno „mršavu“ listu prijava koja najviše odgovara Bugarinu Dimitru Ilijevu.
Rally – Crnojević u Austriji

Rally – Crnojević u Austriji

Pored austrijskog, kao deo hrvatskog reli prvenstva, 28.- 29. septembra, voziće se u Austriji ARBO Rallye. Nakon odličnog uspeha u Mariboru i osvajanja drugog mesta u prvenstvu Hrvatske Siniša Crnojević i njegov suvozač Marina Maretić su nakon duge pauze napunili baterije za nove uspehe.
Renault Symbioz
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46