AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

ERC, INA Delta Rally - Juraj Šebalj, intervju

ERC, INA Delta Rally - Juraj Šebalj, intervju

U susret INA Delta Rally-u 2009 prenosimo Vam intervju sa jednim od najuspešnijih Hrvatskih reli vozača, Jurom Šebaljem kojeg su kolege iz PR-a hrvatskog ERC takmičenja uspeli da "uhvate" na kratko, u pauzi testiranja novog automobila.

Situaciju u domaćem, ali i europskom reliju nikako ne možemo nazvati dobrom, no nekako se krpa i čekaju bolja vremena. Vjerujem da je slična situacija i kod posade Šebalj-Klinc. Pa situacija sigurno nije dobra, u kriznim vremenima prvo se steže remen na sponzorstvima. No, takvo nešto sam i očekivao, stoga smo Toni i ja ove godine "potegnuli" još jače na početku godine. Tako su trenutno izvjesni nastupi na domaćim relijima, No za ozbiljniji nastup u europskom ili PWRC prvenstvu moram skupiti najmanje 5 puta vise financija... U slučaju da budemo u dobroj formi, lako ćemo otići i van naših granica. Pripremate novi automobil za ovu sezonu. I dalje si vjeran Mitsubishiju. Hoće li novosloženi EVO IX biti konkurentan S2000 automobilima? Koje su razlike od prošlogodišnjeg Mitsubishija? Mitsubishi EVO IX je trenutno "best buy" na rally tržištu. Radi se o najbržem autu s kojim sam do sada nastupao. Ipak, Mitsubishi nije brz kao klasa S2000, no moj nastup bi bio vrlo skup obzirom da se za takav automobil potrebno i „ugrijati“ na nekom manjem reliju. Tako smo Toni i ja odlučili da napravimo poboljšanu verziju dosadašnje "devetke". Novi auto je lakši, snažniji s boljim ovjesom i raspodjelom težine. Upravo smo ovog vikenda odradili prve testove i mogu reći da sam jako zadovoljan. Imamo sitne probleme, no već smo sada u startu brži nego s prošlogodisnjim.

ERC, INA Delta Rally - Juraj Šebalj, intervju

Bliži nam se vrhunac domaće rally sezone, Croatia Delta rally. Ljubitelji oktanskih sportova te naravno očekuju na startu. Drago mi je da su skupljena sredstva i da ce se tradicija održati. Naravno da ćemo startati. Ove godine smo spremni i motivirani. Iako će na startu biti mnogo bržih automobila klase S2000, to će mi predstavljati veliki izazov. Prošlogodišnja Delta ti sigurno nije u dobrom sjećanju, bar ne rezultatski. Desilo se to izljetanje, koje je na sreću prošlo bez velike štete. Utrku ste završili na 8. mjestu, što te sigurno nije zadovoljilo nakon tri trijumfa 2004, 2005 i 2007. godine. Samo izljetanje po našem sudu je usljedilo nakon prevelike želje, neke vozačke greške nije bilo...ili se varamo? Izljetanje prošle godine je bilo posljedica niza faktora. Pogreška je naravno bila moja. Iako taj brzinac znam napamet i vozim ga od 1996. godine, zavoj u kojem smo izletili nisam napisao putanju (zatvara se) na popisivanju. Sve ostalo se zna. Što se želje tiče i tu imate pravo, naime prošle godine sam vozio jako loš automobil, team s kojim sam radio me je prevario i auto nije bio sposoban za dobar rezultat. Bio sam frustriran lošim rezultatima i želio sam više nego što se moglo. Nakon utrke smo saznali da smo čitav rally vozili na obično gorivo s benzinske pumpe. Iako cu nastupiti s istim modelom, ove godine aktivno sudjelujem u razvoju i testiranju, tako da već sada znam s čim raspolažem. To je vrlo važno ukoliko se želite boriti sa snažnijim S2000 automobilima. Tko su po tebi glavni favoriti za naslov na ovogodišnjoj Delti, ubrajaš li među njih i Juru Šebalja? To ću znati onog trenutka kad dođem na cilj prvog brzinca. Nekada je moja prednost bila poznavanje domaćeg terena. Ove godine Solowow, Fontana i Donchev dolaze vec treći puta za redom. Ta prethodna prednost se skroz istopila. Ako sam realan, mislim da nemam mnogo šanse, no imam veliki motiv pokazati domaćoj publici da možemo biti bolji nego lani, tako da je naravno sve otvoreno. Mislim da ćemo Toni i ja šansu tražiti između 3. i 5. mjesta. S tom pozicijom bi bio zadovoljan. Ako budemo bolji, bio bi to pravi podvig. Delta je naš najjači i najpoznatiji rally. Nastupao si i van granica Hrvatske (Austrija, Monte Carlo, Bugarska, Mađarska...).Možeš li usporediti Deltu s najvećim europskim relijima? Naravno da mogu, radi se o jednom od nazahtjevnijih relija koje sam vozio. Organizacija je na zavidnom nivou i po ničemu naša Delta ne zaostaje za Europom. Dapače, u mnogo čemu je i bolja...

INA Delta Rally PR

WRC – Pobeda Pettera Solberga!

WRC – Pobeda Pettera Solberga!

Još uvek pobedu ove sezone nismo videli na stazi, ali pretnje upućene Citroenu koje je Petter Solberg proteklih dana slao preko medija urodile su plodom. Počev od relija Sardinija Norvežanin će nastupati u jačoj i modernijoj, 2006spec Citroen Xsari WRC. Petter je tako pobedu izvojevao makar u medijskom ratu.
ERC, INA Delta Rally – Program

ERC, INA Delta Rally – Program

Brzina, preciznost, adrenalin – moto je predstojećeg 36-tog izdanja INA Delta Croatia relija koji iz Zagreba startuje 28. maja. Tri reči koje odlično opisuju reli sport uopšte najavljuju spektakl u susednoj Hrvatskoj gde će se i pored teške ekonomske krize ipak održati jedno od najznačajnijih reli takmičenja u regionu.
IRC - Rally Açores 2009 - galerija fotografija

IRC - Rally Açores 2009 - galerija fotografija

Predstavljamo Vam najinteresantnije fotografije snimljene na trećoj trci Intecontinental Rally Challengea. Na Rally Açores videli smo sjajan spektakl, u kojem se najbolje snašao fantastični Kris Meeke. Fotografije možete pogledati klikom na LINK...
IRC, Rally Acores – Dominacija Krisa Meeke-a

IRC, Rally Acores – Dominacija Krisa Meeke-a

Četvrti reli Intercontinental Rally Challengea obeležila je pre svega dominantna pobeda vozača Peugeot UK Teama, Krisa Meeka. Tokom dva dana trkanja na ostrvu 1500km daleko od Portugalske obale, u promenjivim vremenskim uslovima, Meeke je prosto “oprao” konkurenciju ne dopustivši da iko dovede u pitanje drugi ovogodišnji trijumf.
ERC - 36. INA Croatia Delta Rally 2009 startuje 28. maja

ERC - 36. INA Croatia Delta Rally 2009 startuje 28. maja

Iz AK Delte danas je stigla odlična vest – Croatia Delta Rally 2009 startuje u najavljenom terminu 28-30. maj. Iako je globalno loša finansijska situacija dovela u pitanje održavanje hrvatskog najcenjenijeg automobilističkog takmičenja, AK Delta je uz nesebičnu pomoć grada Zagreba i ostalih sponzora u zadnji čas uspela zatvoriti finansijsku konstrukciju ovogodišnjeg izdanja Delta relija.
WRC – Petter Solberg menja automobil?

WRC – Petter Solberg menja automobil?

Dobri rezultati u, za savremeni automobilizam, “praistorijskoj” verziji Citroen Xsare WRC (spec. 2005) ohrabrili su Pettera Solberga koji sa pravom očekuje od francuskog proizvođača tehničku pomoć ili u suprotnom već na reliju u Italiji menja tabor. Bez novog većeg hladnjaka, otvora za vazduh i interkulera Norvežanin ne seda u Xsaru.
Dakar Rally 2010 – Nasser Al-Attyah u VW Teamu

Dakar Rally 2010 – Nasser Al-Attyah u VW Teamu

Tim sa kojim će Volkswagen kao aktuelni Šampion Dakar Rally-a nastupiti naredne godine na istom takmičenju danas je konačno formiran. Pored pobednika Giniela de Villiersa, drugoplasiranog Marka Millera i velikog Carlosa Sainza naredne godine boje VW-a će braniti i Nasser Al-Attyah.
WRC - Loebov omiljeni brzinac nalazi se u Norveškoj

WRC - Loebov omiljeni brzinac nalazi se u Norveškoj

Sebastien Loeb, aktuelni reli šampion sveta, sve nas je iznenadio svojom poslednjom izjavom. Asfaltni mag, koji je odrastao vozeći na asfaltu, gde je neporažen od samih početaka, otkriva da se njegov omiljeni brzinski ispit nalazi u snežnoj Norveškoj...
ERC, Istanbul Rally – Prva ERC pobeda Michala Solowowa

ERC, Istanbul Rally – Prva ERC pobeda Michala Solowowa

Nakon dva dana teške bitke sa Italijanom Lucom Bettijem, Poljak Michal Solowow u svoj konto je zabeležio prvu ERC pobedu u karijeri čime se probio i na prvo mesto generalnog plasmana nakon dva takmičenja serije. Betti na žalost nije stigao do cilja takmičenja jer je na BI13 (od 15 ukupno) doživeo tešku nezgodu i prevrtanje sa svojim Peugeotom 207 S2000.
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46