AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC, Acropolis Rally – Hirvonen vodi, Citroen u poziciji za napad

WRC, Acropolis Rally – Hirvonen vodi, Citroen u poziciji za napad

Greška Jari-Matti Latvale na poslednjem brzinskom ispitu dana mladog Finca je sa pozicije broj jedan “katapultirala” na mesto broj jedanaest a njegovog timskog kolegu Hirvonena na neočekivano mesto lidera. Prvi vozač Forda će tako u možda odlučujući drugi dan Acropolis Rally-a ući kao “čistač” staze ispred dva Citroena, Daniela Sorda i Sebastiena Loeba.

WRC, Acropolis Rally – Hirvonen vodi, Citroen u poziciji za napad

Latvala, pobednik prošlog relija u Italiji, vodio je na reliju Acropolis sve do brzinskog ispita broj šest kada je na 11 km od starta izleteo a u na stazu uspeo da se vrati tek tri minuta kasnije poremetivši tako taktiku Mikke Hirvonena koji će tokom sutrašnjeg dana biti u veoma nezavidnoj poziciji u odnosu na zadovoljni dvojac Citroena. Na mestu broj četiri nakon prvog dana trkanja u Grčkoj “smestio” se Petter Solberg i sam iznenađen dobrim performansom svog vremešnog automobila. Iza njega je njegov stariji brat Henning u Stobart Fordu sa samo 0.1 sekund prednosti ispred sve sigurnijeg Sebastiena Ogiera. Trenutno u poziciji da osvoje bodove nalaze se još Federico Vilagra i Khalid Al-Quassimi, oba u Fordu Focusu WRC. Ono što posebno treba istaći je činjenica da je Rus Evgeny Novikov sa svojih 18 godina najmlađi pobednik jednog brzinskog ispita na reliju koji se vozi za Šampionat Sveta. Novikov je bio najbrži na BI4 ali na njegovu žalost već na sledem brzincu je izgubio preko tri minuta zbog dva gumidefekta. Ipak ovaj performans mladog Rusa ponovo ga je lansirao u žižu interesovanja svetske reli javnosti.Lider u PWRC konkurenciji, na iznenađenje svetskih favorita, je domaćin Lambros Athanassoulas u Škodi Fabiji S2000. U istovetnom bolidu drugoplasirani je Patrick Sandell dok treće mesto pripada Armindu Arauju sa Mitsubishi Lanceru Evo IX. Razlika između tri prvoplasirana iznosi samo nešto više od 12 sekundi.

WRC, Acropolis Rally – Hirvonen vodi, Citroen u poziciji za napad

Ono što posebno treba istaći je činjenica da je Rus Evgeny Novikov sa svojih 18 godina najmlađi pobednik jednog brzinskog ispita na reliju koji se vozi za Šampionat Sveta. Novikov je bio najbrži na BI4 ali na njegovu žalost već na sledečem brzincu je izgubio preko tri minuta zbog dva gumidefekta. Ipak, ovaj performans je mladog Rusa ponovo lansirao u žižu interesovanja svetske reli javnosti.Lider u PWRC konkurenciji, na iznenađenje svetskih favorita, je domaćin Lambros Athanassoulas u Škodi Fabiji S2000. U istovetnom bolidu drugoplasirani je Patrick Sandell dok treće mesto pripada Armindu Arauju sa Mitsubishi Lanceru Evo IX. Razlika između tri prvoplasirana iznosi samo nešto više od 12 sekundi.

WRC, Acropolis Rally – Hirvonen vodi, Citroen u poziciji za napad

Plasman nakon prvog dana: 1. Mikko Hirvonen BP Ford Abu Dhabi Focus RS WRC 1hr 27mins 11.3secs 2. Dani Sordo Citroen Total WRT C4 WRC +00mins 03.0secs 3. Sebastien Loeb Citroen Total WRT C4 WRC +00mins 21.1secs 4. Petter Solberg PS WRT Citroen Xsara WRC +00mins 41.8secs 5. Henning Solberg Stobart VK Ford Focus WRC +01mins 17.7secs 6. Sebastien Ogier Citroen Junior Team C4 WRC +01mins 17.8secs 7. Federico Villagra Munchi's Ford Focus RS WRC +02mins 04.1secs 8. Khalid Al-Qassimi BP Ford Abu Dhabi Focus RS WRC +02mins 15.0secs 9. Conrad Rautenbach Citroen Junior Team C4 WRC +02mins 16.5secs 10. Mads Ostberg Adapta Subaru Impreza WRC2008 +02mins 41.0secs

WRC, Acropolis Rally – Hirvonen vodi, Citroen u poziciji za napad

Petar Janković - Automagazin

Petter Solberg, istinski heroj

Petter Solberg, istinski heroj

Proteklog vikenda Petter Solberg je kao gost svog WRC sponzora, Johs Lunde marine group, učestvovao na powerboat takmičenju u Norveškoj. Tokom trke čamac koji se nalazio iza Petterovog se pri velikoj brzini prevrnuo ostavivši pod sobom zarobljena dva od pet članova posade. Jedan od prvih koji je priskočio u pomoć bio je i ex-Šampion Sveta.
WRC, Acropolis Rally – Lista prijava

WRC, Acropolis Rally – Lista prijava

Bližimo se i startu sedmog relija šampionata Sveta koji će se od 12 – 14. juna održati u Grčkoj. Čuveni Acropolis rally pohodiće ukupno 47 posada u WRC i PWRC konkurenciji a uz standardne timove reli javnost videće i nekoliko, ne spektakularnih, ali zanimljivih novina.
Delta Rally - Rezultat karijere za Jemrića

Delta Rally - Rezultat karijere za Jemrića

Članovi AK Astra i LLumar rally team-a posada Branko Jemrić – Dražen Kappler, ovog vikenda na Croatia Delta rally-u ostvarili su rezultat svoje karijere osvojivši treće mesto generalnog plasmana za Prvenstvo Hrvatske.Uz takav rezultat u generalci, osvojili su i drugo mesto u grupi A i drugo mesto u klasi A7.
IRC, Ypres Rally – Spektakl u najavi

IRC, Ypres Rally – Spektakl u najavi

Sledeći reli u seriji Intercontinental Rally Challengea za sezonu 2009 zakazan je za 18. jun kada se vozi Ypres Raly. Ono što organizatori iz Belgije najavljuju garantuje blago rečeno spektakl a ako se svemu pridoda najava živih prenosa od strane Eurosporta zadovoljni će biti i oni koji takmičenje nisu u mogućnosti da posmatraju pored staze.
ERC, Croatia Delta Rally – Donchev pobednik

ERC, Croatia Delta Rally – Donchev pobednik

Tri dana trkanja u Hrvatskoj obeležili su usponi i padovi svih glavnih pretendenata na pobedu. Na kraju relija Bugarin Krum Donchev fantastičnim zadnjim prolazom subotnjim brzincima uspeva da pobedi upornu konkurenciju i ostvari trijumf sa razlikom od samo 4.5 sekundi ispred sve boljeg i bržeg Poljaka Solowowa.
WRC, Rally Sardinia – Come back Jari-Matti Latvale

WRC, Rally Sardinia – Come back Jari-Matti Latvale

Svi problemi koji od početka sezone prate 24-godišnjeg Finca od danas su obrisani kao gumicom! Druga pobeda u karijeri došla je u najboljem mogućem trenutku, da Latvali vrati poverenje pre svega u sebe samog a zatim i da ubedi čelnike Forda da je i dalje pravi čovek za njihov tim.
WRC, Rally Sardinia – Kraj Loebovog pobedničkog niza?

WRC, Rally Sardinia – Kraj Loebovog pobedničkog niza?

Da li je probušen pneumatik na predposlednjem brzinskom ispitu dana uzrok koji će prekinuti ovogodišnji stoprocentni pobednički niz Sebastiena Loeba? Nakon dvanaest brzinskih ispita aktuelni Šampion i lider WRC serije za sezonu 2009 zaostaje preko minuta iza Fordovih vozača Latvale i Hirvonena. Ima li Ford konačno razloga za slavlje?
WRC, Rally Sardinia – Ford na čelu, Loeb taktizira

WRC, Rally Sardinia – Ford na čelu, Loeb taktizira

Ford je ponovo “zabrljao”! Tačnije govoreći, u taktičkoj igri nadmudrivanja za startne pozicije drugog dana relija Sardinija Sebastien Loeb je iako trećeplasirani izašao kao pobednik jer će oba fabrička Forda tokom sutrašnjeg dana imati ulogu “čistača” omogućivši tako da aktuelni Šampion pod točkovima svog Citroena ima mnogo čvršću podlogu.
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46