AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2019 - Tanak u Toyoti prenoćio na prvom mestu

Rallye Monte Carlo 2019 - Tanak u Toyoti prenoćio na prvom mestu

Nova sezona u Svetskom reli šampionatu je konačno stigla! Posle prošlogodišnje neizvesne sezone, stigao je novi šampionat, koji nam je doneo seriju promena, pre svega u vozačkim postavama. Prvi brzinski ispiti relija Monte Carlo su već održani...

Rallye Monte Carlo 2019 - Tanak u Toyoti prenoćio na prvom mestu

Posle prvih takmičarih kilometara u Citroënu C3 WRC, Sebastien Ogier drži drugo mesto u plasmanu. To bi moglo značiti, da je Citroën konačno pronašao pravu vezu između volana i sedišta?

 

Posle dva uvodna brzinska ispita 87. izdanja relija Monte carlo, u vođstvu je Ott Tanak, koji je prenoćio na prvom mestu.


Već uvodni brzinski ispit, bio je prilično opasan. Na početku brzinskog ispita, staza je bila prekrivena ledom, tako da su neki vozači već tu imali značajne probleme da zadrže automobil na stazi. "Bilo je mesta gde sam kočio bez ikakvih problema, a samo nekoliko desetina metara odatle, bilo je nemoguće kočiti." - dramatičnost situacije objašnjava Elfyn Evans, koji nastavlja svoju karijeru u Ford Fiesti RS WRC. Njegov timski kolega je već na uvodnom "brzincu" izleteo sa staze. Najbrži je bio Ott Tanak (Toyota Yaris WRC), ispred Krisa Meeka (Toyota Yaris WRC) i Sebastiena Ogiera (Citroën C3 WRC).

Rallye Monte Carlo 2019 - Tanak u Toyoti prenoćio na prvom mestu

Rizikovao u izboru pneumatika i isplatilo se. Ipak, to je dovoljno samo za treće mesto u ovom trenutku. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) ove godine važi za jednog od favorita za šampionsku titulu. 

 

Na drugom brzinskom ispitu, koji je merio 20,59 km, najbrži je bio Thierry Neuville u Hyundai i20 WRC, koji je bio brži od Ogiera za jedanaest i od Tanaka za dvanaest sekundi. Ipak, Belgijancu ni to nije pomoglo da se plasira bolje od trećeg mesta u generalnom plasmanu posle dva brzinska ispita. "Izabrali smo dobre pneumatike, ali očekivao sam veću prednost." - odmahnuo je glavom Neuville. Danak lošem izboru pneumatika platio je njegov timski kolega, Sebastien Loeb, koji je na drugom brzincu bio čak 44 sekunde sporiji od Belgijanca. "Imali smo pneumatike sa ekserima, tako da nismo ništa više mogli uraditi." - objasnio je Loeb na cilju brzinskog ispita koji je bio skoro potpuno suv. Loeb je noć proveo na 8. poziciji u generalnom plasmanu.

Rallye Monte Carlo 2019 - Tanak u Toyoti prenoćio na prvom mestu

Osmoplasirani Elfyn Evans (Ford Fiesta RS WRC) trenutno je najbrži vozač M-Sporta. 

 

Svojim nastupom na drugom brzincu ne može biti zadovoljan ni Kris Meeke, koji je prenoćio na sedmom mestu. Aktuelni svetski šampion, Sebastien Ogier, nije želeo puno da rizikuje u izboru pneumatika. I isplatilo se. Na prvom brzincu bio je treći, a na drugom je zauzeo drugo mesto, što mu donosi drugo mesto u generalnom plasmanu, posle prvih kilometara u novom automobilu. To bi moglo značiti, da je Citroën konačno pronašao pravu vezu između volana i sedišta. Ipak, možda je još uvek rano za bilo kakve prognoze.


Danas su u programu dve sekcije po tri brzinska ispita (ukupna dužina brzinskih ispita 125,12 km).


Rallye Monte Carlo 2019 - plasman posle 2. brznskog ispita:


1. Tänak Ott - Järveoja Martin Toyota Yaris WRC 26:33.0
2. Ogier Sébastien - Ingrassia Julien Citroën C3 WRC +9.1
3. Neuville Thierry - Gilsoul Nicolas Hyundai i20 Coupe WRC +14.3
4. Lappi Esapekka - Ferm Janne Citroën C3 +45.2
5. Latvala Jari-Matti - Anttila Miikka Toyota Yaris WRC +46.4
6. Evans Elfyn - Martin Scott Ford Fiesta WRC +48.2
7. Meeke Kris - Marshall Sebastian Toyota Yaris WRC +53.8
8. Loeb Sébastien - Elena Daniel Hyundai i20 Coupe WRC +55.2
9. Mikkelsen Andreas - Jæger Anders Hyundai i20 Coupe WRC +59.6
10.  Tidemand Pontus - Fløene Ola Ford Fiesta WRC +1:41.1


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46