AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2019 - Buđenje i kafa kod vesele Peruanke (VIDEO)

Rally Dakar 2019 - Buđenje i kafa kod vesele Peruanke (VIDEO)

Start pete etape relija Dakar 2019 je bio odložen. Organizator je bio prisiljen doneti takvu odluku, jer u situaciji kad je smanjena vidljivost, helikopteri ne mogu uzletiti...

...a bez njih u vazduhu, sigurnosni aspekt po takmičare bi bio opasno ugrožen. Za Peru je magla svakodnevnica naročito u priobalnim delovima. Kiša retko pada pa potrebu za vlagom zadovoljavaju te stalne magle. Moquequa grad, gde startuje etapa, nalazi se na 1410 metara nadmorske visine ispod daleko viših planina. Među tako visokim planinama u slučaju smanjene vidljivosti i helikopteri bi bili ugroženi pa je ova odluka organizatora logičan potez.


Današnja 5. etapa Dakra ujedno i najduži 517 km brzinski ispit biti će veliki izazov za sve takmičare. Posebno zbog izostanka "nege" njihovih vozila jer su prateće ekipe bile zabranjene. Umorna je tehnika a i svi takmičari jer su nekoliko sati sna izgubili zbog priprema bolida za današnji start. U posebno lošoj situaciji su oni koji su kasno stigli u bivak, verovatno neki od njih neće oka sklopit i ovo će za njih stvarno biti maraton nesanice.


Kako izgleda šator u kojem spavaju takmičari i kako izgledaju netom kad se probude najbolje će vam dočarati ovaj kratki video sa ritualom buđenja Daniela Šaškina.


Video: Daniel Šaškin - buđenje:



Peruanska klima je potpuno drugačija od one kakvu mi poznamo, uz more je konstantna vlaga i kad se počne spuštati mrak, temperatura vazduha brzo pada. Vlaga vam se počne uvlačiti u kosti i u jako kratkom vremenu od znojenja i vručina prelazite u smrzavanje. Prilično neugodno, naročito za motocikliste i posade UTV vozila koji su na promaji sve vreme. Takmičari se pokušavaju na sve načine nekako ugrejati, pa su ovakve kavana tezge pored puta, melem za promrzlu dušu.


Video: Daniel Šaškin - Nescafe kod vesele Peruanke:



Dakar je toliko specifičan i kompleksan kao avantura, utrka ili doživlja da bi svaki takmičar već nakon par dana mogao napisati malu knjigu o tome što mu se sve izdogađalo. Na ovom videu koji je kompilacija amaterskih snimaka gledatelja i on board snimaka samih takmičara shvatit će te koliko je zahtevna vožnja kroz pesak i dine. Morate stistkati gas i paziti da ne izgubite brzinu i momentum kretanja dok s druge strane samo par kilometara prebrzi dolazak na vrh dine dovodi vas u nevolju i ozbiljne probleme. Uživajte u videu.


VIDEO:



Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46