AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Neste Rally Finland 2017 - Leteći Finci u Toyotama neuhvatljivi!

Neste Rally Finland 2017 - Leteći Finci u Toyotama neuhvatljivi!

Svetski reli šampionat stigao je u svoju omiljenu Finsku. Neste Rally Finland je tradicinoalno takmičenje u FIA WRC kalendaru i svakako jedno od najatraktivnijih. Posle prvog dana, najbolji rezultat ostvaruju upravo finski vozači...

Neste Rally Finland 2017 - Leteći Finci u Toyotama neuhvatljivi!

Esappeka Lappi (Toyota Yaris WRC) najprijatnije je iznenađenje ovogodišnjeg izdanja relija Finska. On je danas iza sebe uspeo da zadrži i iskusnog Jari-Matti Latvalu (na fotografiji iznad). 

 

Pogledajte: Test - Toyota Yaris 1.5 VVT-iE.

 

Takmičenje je počelo u četvrtak uveče superspecijalom Harju, na kome je najbržio bio Ott Tanak (Ford Fiesta RS WRC) ispred Thierry Neuvillea (Hyundai i20 WRC) i Sebastiena Ogiera (Ford Fiesta RS WRC). Brzinski ispit broj dva osvojio je Teemu Suninen u Ford Fiesti RS WRC, nastavivši tako visok potencijal prikazan na reliju Poljska. Samo 0,1 sekundu sporiji bio je Kris Meeke (Citroën C3 WRC), a tri "desetinke" Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC). 

Neste Rally Finland 2017 - Leteći Finci u Toyotama neuhvatljivi!

23-godišnji Teemu Suninen (Ford Fiesta RS WRC) je treći Finac na današnjem provizornom podijumu. Od ovog momka Finska puno očekuje, današnje treće mesto u generalnom plasmanu najbolji je dokaz potencijala koji poseduje. 

 

Pogledajte: Test - Ford Focus RS.

 

Na trećem brzinskom ispitu, slavio je domaći vozač, Jari-Matti Latvala u Toyoti Yaris WRC, a odmah iza njega bio je fantastični Esapekka Lappi u drugom Yarisu WRC. Trećim mestom, Suninen je još jednom pokazao da će na ovom takmičenju itekako promešati karte u samom vrhu. Najbrži brzinski ispit prepodnevne sekcije bio je BI4, dužine 21 kilometar. Sebastien Ogier morao je da odustane sa šestog mesta u generalnom plasmanu, jer je oštetio točak na svojoj Fiesti RS WRC. Oslanjanje je oštetio i ostao na stazi Hayden Paddon, a defekt u prvoj krivini imao je Ott Tanak (+1:36 min). Najbrži je bio Lappi ispred Latvale, a iza dve super-brze Toyote išao je Mads Ostberg u Ford Fiesti RS WRC. Oštećenje na automobilu imao je i Craig Breen u Citroënu C3 WRC. 

Neste Rally Finland 2017 - Leteći Finci u Toyotama neuhvatljivi!

Craig Breen (Citroën C3 WRC) drži četvrto mesto, ali sutra mu neće biti lako, jer za vrat mu diše i treći Finac u Toyoti, Juho Hanninen. 

 

Pogledajte: Test - Citroën C3 1.6 BlueHDI 75.

 

Na BI5 još jednom je najbrži bio Esapekka Lappi, koji je dizao domaću publiku na noge celom dužinom brzinskih ispita. Drugi je bio Latvala (+0,1s), a treći Mads Ostberg (+0.5s). I na BI6 najsnažnijim tempom je nastavio Lappi, ispred Tanaka (+1,8s) i Ostberga (+2,2s). Lappi je nastavio istim tempom i na poslednja dva brzinska ispita prepodnevne sekcije, ali je na "pauzu" najzadovoljniji otišao Jari-Matti Latvala, koji je vodio sa 1,6 s prednosti ispred Lappija. Ostberg je kasnio 13,8 sekundi, Breen 14,2, a Suninen 14,3s! 

Neste Rally Finland 2017 - Leteći Finci u Toyotama neuhvatljivi!

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) u Finskoj nije mogao da prate tempo najbržih. Ne zaboravimo da Belgijanac 45 sekundi kasni za vodećim Lappijem, tako da su pred nama sigurno još dva uzbudljiva takmičarska dana.

 

U drugoj današnjoj sekciji, u programu je bilo šest brzinskih ispita. Posle servisa, najbolje je krenuo Teemu Suninen, što ga plasiralo na treću poziciju u generalnom plasmanu, ispred Ostberga. Zanimljivo je, da na desetom brzinskom ispitu, Lappi preuzeima vođstvo u generalnom plasmanu od Latvale i nastavlja istim tempom, pobedivši na brzinskim ispitima 11 i 12, dok Suninen zadržava treće mesto u "generalci". Ni najbrže vreme Thierry Neuvillea na kratkom superpscijalu na kraju dana, nije promenila odnos snaga u TOP. Vodi Lappi, sa 4,4 sekunde prednosti ispred Latvale i 19 sekundi prednosti ispred Suninena. Slede Breen (+33 s), Hanninen (+39.1 s), Ostberg (+45,0 s)... Hyundai danas nije bio na nivou na kojem smo navikli da ga gledamo. Neuville drži osmo mesto (+58 s), dok je Dani Sordo čak na 11. poziciji. 

Neste Rally Finland 2017 - plasman posle 13. brzinskog ispita:


1. E. Lappi - J. Ferm Toyota Yaris WRC 1:11:36,4
2. J.-M. Latvala - M. Anttila Toyota Yaris WRC +4,4 s
3. T. Suninen - M. Markkula Ford Fiesta RS WRC +19,0
4. C. Breen - S. Martin Citroën C3 WRC +33,0
5. J. Hänninen - K. Lindström Toyota Yaris WRC +39,1
6. M. Ostberg - T. Eriksen Ford Fiesta WRC +45,0
7. T. Neuville - N. Gilsoul Hyundai i20 Coupé WRC +45,1
8. K. Meeke - P. Nagle Citroën C3 WRC +58,0
9. E. Evans - D. Barritt Ford Fiesta WRC +1:07,6
10. O. Tänak - M. Järveoja Ford Fiesta WRC +1:50,2


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46