AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Meeke na korak od pobede

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Meeke na korak od pobede

Rally Guanajuato Mexico je počeo veoma uzbudljivo. Posle tri dana borbe na planinama i visokim nadmorskim visinama, vozači ulaze u finalnu fazu. Da li ćemo na trećem takmičenju FIA WRC šampionata dobiti trećeg različitog pobednika?

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Meeke na korak od pobede

Prva sekcija pravih brzinskih ispita na Rally Guanajuato Mexico je otkazana. Najzanimljivji je razlog - organizatori nisu uspeli takmičarske automobile na vreme da transportuju iz Mexico Cityja u Leon. Ovogodišnje izdanje relija Meksiko, imalo je zanimljiv novitet - supespecijalni sipit direktno u glavnog gradu Mexico Cityju, koji je od centra relija udaljen 380 kilometara. Automobili su od Leona do glavnog grada transportovani kamionima, a posade su stigle avionom. Međutim, organizacija nije bila najbolja, program je trajao kratko, a publika je imala priliku da vidi samo 24 posade. U direktnom prenosu, režija je uspela da snimi samo deo vozača. Međutim, na putu nazad ka Leonu, nastao je zastoj na autoputu, zbog saobraćajne nezgode, što je rezultiralo otkazivanjem dva brzinska ispita koja su bila u planu u petak, uključujući i atraktivni El Chocolate dužine 54 kilometra. 

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Meeke na korak od pobede

Tako je prava trka praktično počela od 4. brzinskog ispita. Snažno je krenuo Kris Meeke u Citroënu C3 WRC, koji je konačno na skoro 55 kilometara dugačkom El Chocolate pokazao da novi francuski "bolid" ima veliki potencijal. Za petama mu je bio Sebastien Ogier u Ford Fiesti RS WRC, sledio je trojac Hyundaija, Paddon, Sordo i Neuville. Najviše je podbacio Jari-Matti Latvala, čija Toyota Yaris WRC je imala probleme. Motor se pregrevao, pa je Finac morao da vozi u "civilnom" modu kako bi sačuvao motor. Kasnije su se pojavili i problemi sa centralnim diferencijalom, pa i sa kočnicama, tako da su se snovi o pobedi istopili u meksikčoj prašini. Ostale brzinske ispite u petak, osvojili su Neuvile, Meeke i Evans, ali je najveću konstantnost imao Meeke, koji je u subotu ušao kao vodeći, sa 20 sekundi prednosti ispred Ogiera i skoro minut ispred Neuvillea. 

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Meeke na korak od pobede

Jučerašnja prva sekcija protekla je u znaku vozača tima Hyundai. Prva dva brzinska ispita osvoji je Sordo, a na trećem je najbrži bio Neuville, međutim promena u TOP5 plasmanu nije bilo. I druga jučerašnja sekcija nije donela neke značajne promene. U finalni dan, posle 15 održanih brzinskih ispita, kao najbrži ulazi Meeke, ipsred Ogiera, Neuvillea, Tanaka, Paddona, Latvale, Hanninena, Sorda, Evansa, a TOP 10 plasman zaokružuje i najbrži vozač u kategoriji WRC2, Pontus Tidemand.


Večeras su u programu još dva brzinska ispita ukupne dužine 55 kilometara. Možda nekom deluje da je sve rešeno, ali ne zaboravite da se reli vozi do kraja i da nije kraj sve dok se ne pređe ciljna rampa.

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Meeke na korak od pobede

Rally Guanajuato Mexico 2017 - Plasman posle 17. brzinskog ispita:


1. C. Meeke - P. Nagle Citroën C3 WRC 2:47:33,3
2. S. Ogier - J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +30,9
3. T. Neuville - N. Gilsoul Hyundai i20 WRC +1:10,5
4. O. Tänak - M. Järveoja Ford Fiesta WRC +2:12,6
5. H. Paddon - J. Kennard Hyundai i20 WRC +3:25,5
6. J.-M. Latvala - M. Anttila Toyota Yaris WRC +4:32,6
7. J. Hänninen - K. Lindström Toyota Yaris WRC +4:32,9
8. D. Sordo - M. Martí Hyundai i20 WRC +5:16,1
9. E. Evans - D. Barritt Ford Fiesta WRC +8:22,1
10. P. Tidemand - J. Andersson Škoda Fabia R5 +9:26,4


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46