AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 8. etape (aktuelizovano u 02:46)

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 8. etape (aktuelizovano u 02:46)

Krenuo je i osmi brzinac ovogodišnjeg Dakra. Nakon četiri dan otkazivanja brzinaca i modifikacija trase konačno se vratilo sve u normalu. Ako uopće ima išta na Dakru što je normalno...

 

Što možemo očekivati ili predvidjeti od dana koji je pred nama. Ono što će se sigurno desiti je da će se Peterhansel i Loeb dograbiti ko dva PITBULA. Roma ako misli pobijediti bi isto trebao svom snagom uključiti se u taj sraz. Iako sam nekako sklon tvrditi da će naočiti Španjolac prije čekati da se njima dvojici u toj bespoštednoj jurnjavi nešto desi pa da on postane sretni gubitnik. I ni kriv ni dužan profitira iz takvog možebitnog scenarija. Osobno uopće mi nisu simptični takvi sportaši koji neće preuzeti inicijativu i krenuti u bespoštednu borbu neko čekaju da se nešto loše desi protivnicima. I sa takvim pristupom sportaši su ostvarivali velike rezultate, ali isto tako takve sportaše svi zaborave čim se maknu iz sportske arene. Neću dalje "osuđivati" Romu jer me možda razuvjeri u mojem razmišljanju i konačno se počme voziti onako kako bi se trebali voziti pravi šampioni.

Dok ovo pišem brzinac je već odmakao do trećeg WP-a. Kao što sam rekao Peterhansel je krenuo u bespoštedni juriš, pratio ga je samo Loeb koji je na prva dva WP-a zaostajao manje od jedne minute. Treći je bio Despres a Hirvonen i Roma su već na drugom WP-u kasnili skorom tri minute.


Na WP-u broj 4 situacija se promijenila i u vodstvo je prešao Loeb sa +2'57" ga slijedi Despres dok je Peterhanse pao na treće mjesto sa +3'47, Hirvonen je četvrti. Slijede: De Villiers, Al Qasimi, Al Rajhi dok Roma iza njih kasni već skorom 10 minuta. Da li se Romi nešto desilo pa mu je zaostatak narastao kao pecivo s previše kvasca, ne znam što je razlog tolikom kašnjenju. Za sada nema nikakvih vijesti na službenim stranicama o nekakvim problemima za Romu. Izgleda da je njegova defanzivna taktika prerasla u kukavičluk. Po sadašnjem stanju u etapi Despres je u generalci preskočio Romu i sad je on zasjeo na pobjedničko postolje. Da li će se Roma u nastavku brzinca trgnuti i pokušati vratiti izgubljeno vrijeme, to samo on zna. Loeb je trenutno vodeći i u generalci, što znači da je Peterhanselu bačena rukavica izazova na koju će on sigurno pokušati odgovoriti.

 

------------------------------------------------

 

Aktuelizovani u 02:46

 

Osma etapa nam je donijela najviše promjena u poretku, barem što se tiče prve četiri pozicije. Nitko nije ostao na istoj poziciji koju je držao prije starta današnje etape. Sve se promijenilo, Loeb je preuzeo vodeću poziciju od Peterhansela a Despres je istisnuo indisponiranog Romu sa postolja. Već sam potrošio dosta riječi na Romu pa mi je više glupo pisati o njemu iako je danas stigavši u bivak izjavio da je imao problema s autom i da mu se u jednom trenutku ugasio. Iskreno ja to po vremenima na svakom od 12 vremenskih kontrola nisam vidio. Njegov zaostatak je progresivno rastao kako je brzinac odmicao. Roma se malo kasno probudio jer je između predzadnjeg i zadnjeg WP-a smanjio zaostatak za vodećim Loebom preko 2 minute. To je najbolji pokazatelj da Toyota ide i može konkurirati Peugeotima ali je Roma sa svojom melankolijom problematičan.

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 8. etape (aktuelizovano u 02:46)

Dražen Ćurić i Nani Roma

 

Na svu sreću imamo Loeba, Peterhansela i Despresa. Prva dvojica stišću koliko mogu, Despres je odmah tu do njih i ono što je najvažnije nema timskih naredbi, barem je tako bilo do sada. Nadam se a i očekujem da će tako i ostati. Loeb i Peterhansel su dva prejaka autoriteta na francuskoj sportskoj sceni da bi im se samo tako mogle izdavati naredbe. Svaki je kralj u svojoj disciplini. Loeb u WRC-u, Peterhansel u Rally-Raidu. Sada je Loeb došao na Peterhanselov teritorij i želi dokazati da je on jedini kralj francuskog automobilizma, za to mu je potrebna pobjeda na Dakru a na tom putu mu stoji najuspješniji vozač u povijesti utrke sa već osvojenih 12 naslova. Peterhansel se neće predati bez velike borbe i mislim da bi pokušaj timske naredbe mogao izazvati veliku svađu unutar tima. Budimo realni, njih dvojica su svaki sam za sebe veća i značajnija imena u Francuskoj i od samog Peugeot Dakar tima. Nema tog sportskog direktora koji bi imao kuraža takvim nacionalnim sportskim veličinama određivati kako se moraju voziti. Skloniji sam povjerovati da možda postoji timski dogovor od prije, da ukoliko Peugeoti budu držali prve tri pozicije, stanje koje bude dvije ili tri etape prije kraja da se mora čuvati. Ili bi se mogla ponoviti ona situacija, ako me sjećanje dobro služi, bilo je to 1989. kad je bacanje novčića odlučivalo ko će pobijediti Dakar. Jacky Ickx i Ari Vatanen su vozili Peugeote 405 i bili u neuhvatljivom vodstvu, da se u bespoštednoj jurnjavi ne bi porazbijali direktor tima je bacao novčić tko će biti pobjednik, slučaj je htio da to bude Vatanen.


Sve u svemu napeto je i nadam se da će borba ove dvojice odlučiti pobjednika a ne timska politika. Volio bih da je i Roma ukljućen u taj dvoboj ali nakon današnje etape mislim da taj mlakonja može zaboraviti ne samo prvo mjesto nego i postolje u cijelosti. Možda sam malo pregrub prema Romi jer sam ga upoznao i razgovarali smo 2010. godine ali predaja u sportu nije opcija to je sramota.


Trenutni poredak posle 8 odveženih etapa izgleda ovako: Loeb +1'38" Peterhansel. +17'17" Despres, +23'36" Roma, +53'41", + 1h21'44" De Villiers...


Sutra se vozi najduža etapa ovogodišnjeg Dakra. Natjecatelje čeka gigantskih 977km od toga 406km brzinca. dan će biti dugačak i vruć. Odlučujući faktor u sutrašnjem ultra maratonu će biti navigacija, kad tome pridodamo nervozu zbog malog vremenskog razmaka između vodećeg dvojca, pritisak na Loebovog suvozača će biti ogroman a to samo povećava šanse za pogrešku. Podsjećam vas da je Cortret najbolji Rally-Raid suvozač na svijetu i u njemu Peterhansel ima jakog aduta u rukavu. Sutra nas čeka krajnje neizvjesan dan, sva sreća da je tako.


Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46