AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 5. dan (aktuelizovano u 21:06)

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 5. dan (aktuelizovano u 21:06)

Dok ovo pišem 5. etapa se već na veliko vozi. Jučer sam najavljivao kako će danas svi voziti na maksimumu, jer su zaostaci tako maleni da se mogu istopiti u trenu. Promjene u poretku kakvima smo jučer svjedočili moguće je da će se danas ponoviti...

Brzinac je dugačak 447 km ima dvije pješćane dionice koje svima mogu zagorčati život. Pobjednika etape će biti teško predvidjeti sve do samog cilja. Druga pješćana dionica je na samom cilju brzinca i ukopavanja se mogu desiti neposredno prije cilja, a to znači gubitak vremena od najmanje nekoliko minuta. Biti će interesantno kao uostalom svakim dan do sada pratiti razvoj situacije po vremenskim kontrolama. današnji brzinac je također podijeljen na dva mjerna sektora. Ne znam iz kojeg razloga su i danas podijelili brzinac ali to je manje bitno. Cilj prvog mjernog sektora će mi dati vremena da proanaliziram događanja na brzincu.


Vodeči su već stigli do treće vremenske kontrole i ono što sam jučer komentirao za Loeba da ga samo pobjeda interesira i da će se danas jako agresivno voziti trenutna situacija na brzincu potvrđuje. Na WP broj 3 u vodstvu je Loeb slijedi ga Roma +6'21", Peterhansel +7'30" i četveroplasirani Despres već kasni velikih 16 minuta. Zaostaci su dosta veliki ali to u ovoj fazi brzinca ništa ne znači. Odveženo je tek trećina od 447km i svašta se može događati u preostalih 300km. Loeb će sigurno forsirati što otvara mogučnost pogreške, takva je sudbina puno izglednija kad se vozite beskompromisno na 100% svojih mogućnosti. Svi će oni dobivati informacije uz stazu od članova svojih timova, i shodno tome prilagođavat svoju vožnju.


I danas će navigacija biti jako komplicirana, tako da nas ne bi trebalo iznenaditi, ako neko između dvije mjerne kontrole izgubi dosta vremena zbog lutanja. Do sada sam saznao da je u konkurenciji motora Bareda zalutao i izgubio preko pola sata što ga je sa onom jučerašnjom penaltizacijom od sat vremena izbacilo iz utrke za pobjedu. Očito je navigacija zakomplicirana do bola...

--------------------------------------

 

Aktuelizovano u 20:20

 

Službena informacija kaže da je brzinac završio i već su objavljeni konačni rezultati. Izgleda da je došlo do otkazivanja drugog dijela brzinca jer po mom proračunu Loeb i društvo su se još uvijek trebali voziti i biti na oko 80km do cilja. Današnji brzinac je trebao imati 447km a Loebovo vrijema kao pobjednika je 2h24'03". Što nas jednostavnom matematikom dovodi do prosječne brzine od  približno 200km/h. To na ovakvom terenu nije moguće, možda s helikopterom ili manjim avionom tipa Cesna, ali Loeb sigurno nije mogao napraviti takvu prosječnu brzinu. Osim njega, tu su Roma na drugom mjestu sa 44 sekunde zaostatka i Peterhansel +1'31", despres kao četvrti danas kasni 10'33" što znači da ga je Roma u generalci praktički sustigao.

 
Nigdje nema nikakve obavjesti o otkazivanju dijela brzinca, i dalje stoji 447km a ja sam ili glup ili slabo informiran. Morat ću još malo istražiti što se to danas dešavalo u 5. etapi. Bez obzira na kilometražu brzinca i okolnosti koje su dovele do ove konfuzije, Hirvonen i De Villiers su zalutali ko Crvenkapica, jedino što se ovdje ne radi o šumi nego pustinji. Finac i dijamantni dečko su u igri izgubljen pa nađen skupili ogroman zaostatak 29 minuta za de Villiersa i 42. minute za Hirvonena. Što se tiče borbe za prvo mjesto za njih je to sada pusta utopija. Od ostatka svijeta preostao je samo Roma u borbi za pobjedu. Okružen ćoporom francuskih propetih lavića. već poznatom trojcu Loeb, Peterhansel i Despres sad se pridružio i četvrti mušketir , to je Dumas. Do sada ga nisam spominjao jer ničim nije skretao pažnju na sebe. On je u timu Peugeot bio peta karika koja je vjerojatno neka brza prateća ekipa ako se neko od peugeotovih zvijezda nađe u problemima. Danas je Dumas vozio jako dobro i završio je kao peti samo 11 minuta iza Loeba.
 
Generalni poredak sada izgleda ovako: Peterhansel vodi +1'09" Loeb, +4'54" Despres, +5'35" Roma, a Hirvonen kasni kao peti pune 42. minute. Pobjednička statua Dakra ove godine teško da će završiti u Helsinkiu.
     
Sad idem još malo istražiti što se točno dešavalo u 5. etapi i da vidim ako mi je i što je to promaklo...  
 
 
-------------------------------------------
 
Aktuelizovano u 21:06
 
 

Tu je i video razbijanja - veliki Carlos je uz osmjeh, iz kojeg se isčitavaju sav jad i tuga zbog odustajanja, rekao da je došao prebrzo u krivinu i da je to rezultiralo izlijetanjem i jakim razbijanjem.


 

 
---------------------------------------
 
Aktuelizovano u 01:39
  

Odgledao sam ovu patetićnu reportažu koju nam svaki dan serviraju siročići iz Eurosporta. Mislio sam da su s prekjučerašnjom etapom i onom jadnom reportažom dodirnuli dno dna, ali ne, ne daju se smesti. Kao da žele svima dokazati da mogu biti još lošiju i još dublje potonuti. Njihov moto je ne možete nas toliko jako izvrijeđati koliko mi možemo biti loši, uvijek smo gori i od najgorih uvreda.

 

Na žalost nije samo Eurosport loša karika na Dakru, ima tu još smeća, recimo on line praćenje i vijesti uživo su žešća katastrofa. Stvarno iz dana u dan pokušavam biti aktualan i dopremit vam najnovije i najbitnije informacije u što kraćem vremenu. Ali vjerujte mi da sam nemoćan. Ove karikature iz A.S.O.-a kao da se trude iznervirati sve oko sebe, podsjećaju me na pakosnu djecu i tako se ponašaju. Ukratko, zadnja dva dana uspijevam izvući vremena po mjernim točkama jer sam otkrio jedan dobar portal koji to jako dobro prati i radi. Taj portal je u Holandiji i mogu reći da su me spasili.


Na službenoj stranici Dakra ništa ne funkcionira, objavljuju krive informacije koje niko ne ispravlja, bave se trivijalnostima a važne informacije ne objavljuju. Recimo danas nigdje nisu objavili da je brzinac skračen za drugu dionicu, cca 200km. I da se to moralo napraviti zbog velike kiše i nevremena od kojeg su nabujali potoci i rijeke pa teren postao neprohodan.

 

Jučer su objavili da je Al Rajhi odustao a danas ga vidim u rezultatima, čovjek uredno vozi. Motoristu ju u tom nevremenu udario grom i ostao je živ, samo zato što mu noge nisu bile na zemlji. Ta informacija nigdje nije objavljena a čovjek je nakon udara groma sam došao do cilja i tek je onda hospitaliziran. Mislim, fantastične se stvari događaju svaki dan a informiranje na službenoj stranici izostaje.


Da ovaj treći dio komentara današnje etape ne protekne samo u vrijeđanju i kritiziranju A.S.O.-a i tv produkcije vraćam se na rezultate. Generalni poredak sam već napisao ali sam malo govorio o događanjima tokom brzinca. Loeb je napao od starta i sve je izgledalo onak kako sam predviđao još jučer. Svi su bili raspoloženi za borbu Hirvonen, Peterhansel, Despres, Roma. Teren nije bio zahtjevan kao jučer ali je navigacija bila jako komplicirana. Svi su se gubili osim Peterhansela i Rome. U jednom trenutku se i Loeb izgubio ali se brzo vratio na kurs tako da je izgubio samo 6 minuta. Siroti Hirvonen je završio 4km izvan trase i trebalo mu je više od 40 minuta da se pribere i vrati u utrku. Despres je u svojem lutanju izgubio preko 15 minuta, De Villiers pola sata. Šteta što je brzinac prekinut jer da se vozio i drugi dio brzinca puno toga je danas moglo biti riješeno. Ovako sada u borbi za postolje imamo samo 4 realna kandidata i s obzirom na male zaostatke i razlike među njima. Trka će sutra biti kao prvi dan. Biti će interesantno pratiti taj četveroboj. Tri Peugeota protiv jedne Toyote. Roma je ostao usamljeni vitez u obrani časti ostatka svijeta u borbi sa francuskom "pošasti".

Do sutra, nježno vas grli medena lica i pozdrav šalje lisica Mica. Citat iz Ježeve kučice, obožavam ju, znam ju na pamet.

 

Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46