AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 4. dan (aktuelizovano u 02:08)

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 4. dan (aktuelizovano u 02:08)

Na žalost oprostili smo se od AL Attiyaha. Njegovo jučerašnja razbijanje je napravilo preveliku štetu i prateći tim nije uspio rekuperirati bolid da bi bio siguran za vožnju. To je službena informacija GAZOO TOYOTA tima. Iskreno malo mi je čudno da tvornički team nije u stanju osposobiti auto za nekih dvanaestak sati koliko su imali na raspolaganju...

S druge strane, poznavajuči Al Attiyaha, on ne bi odustao a da pritom za to ne postoji veliki razlog. Taman sam mislio napisati kako je Roma sada u dobroj poziciji jer će u De Villiersu i Al Attiyahu imati izvanredne vodonoše. Ustvari 2015. kad je Roma već na prvom brzincu zbog kvara izgubio puna 4 sata do kraja utrke se vozio da bi pomagao Al Attiyahu, Peterhanselu i Terranovi. Na žalost Roma će u pokušaju da se vrati u borbu za postolje biti oslabljen za jednog pomagaća.

 

Današnji 4 brzinac po redu će okarakterizirati velika nadmorska visina, jako zahtjevna navigacija zbog velikog broja promjene smjerova a i dine kojih će danas biti više nego jučer će mnogima zadati probleme.

I danas će brzinac biti podijeljen na dvije dionice zbog formalnosti oko prelaska granice sa Bolivijom. Mislim to se mora raditi ipak je carina carina!?!? Ne može se tolerirati šverc televizora, deterđenta, kave i drugih artikala koji su u Argentini jeftiniji nego u Boliviji. Znate li koliko bi se televizora moglo sakriti u trkačim bolidima a tek praška za pranje veša? De Villiers, Al Qasimi, Al Rajhi... sve su to milioneri ali im nikada nije dovoljno. S tim Afrikancima i Arapima nikad nisi siguran, iako imaju više nego što im treba uvijek će iskoristiti priliku i u nelagalnim švercerskim rabotama pokušati zaraditi ekstra đeparac. Pozdravljam sve carinike svijeta.


Brzinac je počeo iznenađujuće, najveće iznenađenje je što su već na prvoj vremenskoj kontroli razlike među favoritima bile u minutama. Poveo je Peterhansel, ništa čudno, pratili su ga Despres sa +2'01", Roma +3'57", Loeb +3'58" reći ćemo očekivani plasmani spomenute trojke. Ali pazi sad ova kašnjenja, Hirvonen 6'15", Sainz preko 10 minuta, Al Rajhi 15 minuta, Terranova skorom 20 minuta i sve to u svega tridesetak kilometara. Navigacijske greške ili ukopavanja, pojma nemam što im se desilo!?!?

Međutim na drugom WP-u još veći ŠOK, Roma vodi, Despres sa +4 sek. ga slijedi, Ćileanac Garafulich je treći sa +3'52" a Hirvonen četvrti sa +4'57", peti je Poljak Przygonski +6'52". Peterhansel kasni preko 15 minuta a Loeb više od 25 minuta. Ispada da je dio posada dograbio nekakav tornado i razbacao ih ko gnoj po vinogradu. Ne mogu se sjetiti kad sam svjedočio ovakvim turbulencijama u poretku. Na trećoj mjernoj točki Despres prelazi u vodstvo ispred Rome koji kasni 1'07", Hirvonen je treći +6'48" slijede Garafulich +8'21", Sainz 8'26" dok svi ostali kasne 10 ili više minuta. Peterhansel 15'26" a Loeb preko 26 i Terranova više od 30 minuta. Nastave li se ovakve promjene dešavati u nastavku brzinca i vremenski zaostaci rasti kao grčka inflacija, danas bi moglo biti uplakanih na cilju.

 

Ja ću i dalje pratiti vremena, redovno vas izvještavati a vi ostanite uz Automagazin.rs najbolji portal o automobilima i autosportu u regiji. Do slijedećeg javljanja pozdrav.

----------------------------------------

 

Aktuelizovano u 20:23

 

Turbulentni i veliki lomovi koji su obilježili prvu polovicu 4 brzinskog ispita u nastavku su se smirili i sve se nekako vratilo u normalo, ako išta na Dakru može biti normalno. dok ovo pišem još niko od automobilista nije došao do cilja. Uspio sam pronaći dobar izvor podataka i vremena uživo pa sam danas puno bolje upućen u dešavanja na trasi brzinca.


Uglavnom poredak se do desetog WP-a nije bitno mijenjao svi favoriti su držali svoje pozicije jedino je Despres počeo jako bježati Romi. Nešto slično sam očekivao jer kad krene spust prema cilju onda će buggy koncepcija vozila kao što je Peugeot doći na svoje. U situaciji kad je teren pjeskovit, neravan, mislim na mini dine koje nisu više od metra, onda veliki kotači, duži hod amortizera i širi trap dovode Peugeot i njegov zadnji pogon u prednost u odnosu na AWD vozila. Vozila s 2WD pogonom po pravilima mogu imati 20cm širi trap, 25 cm duži hod amortizera, neograničeno velike kotače koji su kod 4WD pogonjenih vozila limitirani na 81 cm visine. Kad tome dodamo i nekoliko stotina kilograma nižu težinu koja je dozvoljena 2WD bolidima onda se na ovakvom tipu terena ta prednost nameće kao logični postulat ili zakonitost.


Za očekivat je da će svi Peugeoti početi smanjivati zaostatak za Romom i Hirvonenom. Pravo stanje događanja na brzincu ću saznati tek kad vodeći favoriti prođu ciljnu vremensku ćeliju. Ono što sam do sada saznao je da smo ostali bez Al Rajhija koji je na granici sa Bolivijom obavijestio organizatora utrke da je odustao. Indikativno je da se to desilo baš na carini. Sječate se one priče o televizorima, švercerima i koja sam imena spomenuo:):):) Pa eto Al Rajhi ovaj puta nije prošao, čestitam službenicima Bolivijske carine na budnosti:):):) Jednostavno ne mogu vjerovati da se moja šala ovako okrutno prelomila preko saudijčijevih leđa(:(:(:. Ne znam iz kojeg je razloga brzi Al Rajhi šestoplasirani prije početka današnje etape odustao, Ali nadam se da ovaj pomor favorita u ovako ranom stadiju utrke neće postati pravilo. Al Attiyah i Al Rajhi su odustali, De Villiers, Terranova moguće i Loeb su već ispali iz kombinacija za pobjedu. Ako se ovako nastavi do dana odmora bi lista mogućih pobjednika mogla biti svedena na svega dvije tri posade.


Dobro ja sada malo dramatiziram jer još je daleko do cilja i puno se toga može promijeniti. Neki poput Loeba i Al Rajhija su stradali danas. To se isto može desiti nekome od vodećih već sutra. Ono što je u ovakvom razvoju događaja dobro što se Loeb sigurno neće zadovoljiti s ničim drugim osim s pobjedom. Što znači da nakon ovakvog dana njegova jedina opcija je napad sa svime s čim raspolaže. On, Petrhansel, Sainz, Roma su tu došli pobjediti i ništa ih drugo ne interesira. U ovako ranoj fazi utrke nema timskih naredbi i taktike, svima je pušteno na volju kako će se voziti. To je dobro za utrku jer se današnjim izvanrednim rezultatom i Roma vratio u igru i sad ozbiljno može računati na pobjedu. Despres je do danas nekako bio druga opcija neću reći autsajder u Peugeotovom čoporu ali sad je i on "namirišao krv" i sigurno će nastaviti jurišati.


Pričekat ću sada da izađu konačna vremena današnje etape pa ću onda prokomentirati trenutni generalni poredak i pokušati predvidjeti daljnji razvoj događaja u nastavku utrke. Iako predviđanja na Dakru baš i nisu zahvalna kategorija.

 

Peščana oluja u Tupiza bivaku - trebaju li reči?

 


 

----------------------------------------

 

Aktuelizovano u 01:42

 

Definitivno je današnja etapa bila jako teška, daleko teža nego sam očekivao. Znao sam da će naročito prvi dio biti navigacijski jako zahtjevan ali nisam znao da će ih ovoliko pijeska i dina dočekatiu drugom dijelu brzinca. Sve u svemu, ovo je pravi Dakar i ovakve etape su ono što utrku čini ekstremom. Šteta što smo ostali i bez Sainza, koji se razbio i napravio ogromnu štetu koja ga je koštala preko 2 sata zaostatka i u konačnici odustajanja.


Niko nije mogao predvidjeti ovako turbulentan početak utrke. Iz dana u dan sve se mijenja. Kad se pogleda generalni poredak nakon današnje etape i usporedi s onim od jučer, vidimo da nije ostao kamen na kamenu. Despres je nakon danas profesorski odveženog dana zasjeo na prvo mjesto. Iskreno niko ga nije uvrštavao među moguće pobjednike. I sam sam na njega gledao kao najmanje perspektivnu i najslabiju kariku u Peugeot lancu. Loeb, Sainz, Peterhansel = uz takva imena u timu, Despresa sam doživljavao kao malog od palube na razaraču. Ali kao što stalno naglašavam na Dakru je sve moguće. Vjerojatnost pogreške i loše sreće je ovdje daleko više moguća nego u drugim disciplinama auto-sporta. Ovdje se ne borite samo protiv protivnika i štoperice ovdje protiv sebe imate surovu prirodu i uvjete koji su u drugim oktanskim sportovima nezamislivi.

 

Ono što je jako dobro za nastavak utrke je sadašnja zbijenost u poretku, koja prvu petorku tjera da i sutra jure i daju svoj maksimum. Ni za koga nema opuštanja, sve su karte na stolu, i tko želi da dobije morat će da nabije i to iz sve snage.


Despres vodi, slijede ga: +4'08" Peterhansel, +5'04" Hirvonen, +6'48" Loeb, oporavljeni Roma kasni 10'30" što izgleda mnogo ali sve se to nadoknađuje između samo dva WP-a. Ostatak društva kasni preko pola sata i oni će se teško vratiti u borbu za pobjedu. Nije nemoguće ali je manje vjerojatno. Teško je povjerovati da će sva petorica prvoplasiranih doživjeti nekakav peh, ali, ni to nije isključeno.

 

Sutra je novi dan, novi izazov u vidu 692km vožnje među oblacima sa 447km brzinskog ispita. Imat će dvije dionice s dinama od toga je druga u zadnjem sektoru utrke. Prosječna brzina bi sutra trebala biti veća jer će biti vožnje po slanim ravnicama gdje će se voziti maksimalno brzo. Kako god i sutrašnji test će biti brutalan. Veseli me ovakav rasplet na utrci jer svi moraju gristi do daske.

 

Žurka se nastavlja sutra, dežurni DJ će opet biti moja malenkost a za popratne sadržaje pobrinut će se uredništvo Automagazin.rs .

 

Veliki Carlos na 4. etapi.

 


--------------------------------------


Aktuelizovano u 11:37

 

Jučer nisam ništa napisao o motociklistima i šta se dešava s našim Gaborom. 4. etapa nije bila samo u konkurenciji automobilista ekstremna. Motociklisti su također odradili jedan atipičan i težak dan sa puno promjena u plasmanu. Dramatične stvari su se nastavile događati i po završetku brzinca u bivaku.


Minuli dan 39. izdanja Dakra je bio pun akcije i drame. Ono po čemu će ostati zapamčen ili je bolje reći obilježen je prije svega težak pad prošlogodišnjeg pobjednika Amerikanca Toby Price. On je neposredno pred ciljem doživio havariju i ozbiljno se povrijedio, sva sreća povreda nije opasna po život ali je dovoljno teška da je nesretni Amerikanac hitno helikopterom prebaćen u bolnicu. Prilikom pada je slomio butnu kost lijeve noge, u izvještajima se ne spominje o kakvoj vrsti frakture se radi, nadam se da prijelom nije otvoren i da će se izvanredni Amerikanac brzo vratiti u sedlo svog KTM. Želim mu sreću i što brži oporavak.


Inaće u povijesti Dakra a i rally-raida kao discipline u konkurenciji motorista ima najviše smrtnih slučajeva i teških povređivanja. To je potpuno razumljivo jer su motoristi najizloženij prilikom razbijanja, oni osim kacige i nekoliko milimetara debelih karbonskih protektora ušivenih u opremu nemaju nikakvu drugu zaštitu. Kod padova sa velikom brzinom odaraju o zemlju ili prepreke poput stabala i stijena sa preko 100km na sat. Prilikom takvih srazova i strip junaci poput Hulka bi se našli u problemima.


Tko god to bio Dakar će ove godine dobiti novog pobjednika među motociklistima. Kao što sam rekao jučer je bilo dramatično na cilju. Pobjedio je Austrijanac Walkner na KTM, slijedili su ga vodeći Bareda, Francuz Soltreit, Svitko Quintanila itd. Međutim onda počinju pljuštati vremenske penaltizacije koje drastično mijenjaju poreda u generalci. Walkner dobiva 5 minuta kazne, vodeći u generalci Bareda dobiva sat vremena i tako Ćileanac Quintanila prelazi u vodstvo. Ne znam zbog čega je dosta njih jučer dobilo penaltizacije jer spomenuta dvojica nisu usamljeni u tom krešendu kažnjavanja. Kako god trenutni poredak izgleda ovako: Quintanilla +2'07 Walkner, +5'52" Svitko, +6'12" Sunderlend dok je do jučer vodeći Bareda pao na 11 mjesto i sada kasni 41 minutu. I kod motorista je među prvom četvoricom velika gužva i zbijeni su u svega 6 minuta tako da ćemo i kod njih svjedočiti velikoj borbi.


Naš Gabor je jučer završio kao okruglo stoti i trenutno se u generalci nalazi na istom stotom mjestu. Malo sam zbrajao vremena provedena na brzincu u protekle dvije etape. Gabor je u zadnjih 2 dana samo na brzincima proveo 16 sati i 22 minute vozeći, tome treba dodati još desetak sati vožnje po etapama i dolazimo do skorom 30 sati sjedenja na motoru u samo 48 sati. Kad tome dodamo prekjučerašnju sniježnu mećavu na 5000m visokom prijevoju a samo dan ranije preko 40 stupnjeva vreo dan, razrijeđeni zrak, jučer pješćanu oluju, onda ne čudi podatak da je iz utrke ispalo već tridesetak motorista. Gaboru svaka čast što to sve izdržava i on kao i sve njegove kolege patnici na dva kotača zaslužuju veliki pljesak.


GABI SRETNO DO CILJA da proslaviš prvih deset godina učestvovanja na Dakru u velebnom Buenos Airesu.

----------------------------------------------

 

Aktuelizovano u 02:08

 

Dakar 2017 - plasman posle 4. etape (motocikli):


1. J. BARREDA BORT (ESP) HONDA 012:35:54
2. P. QUINTANILLA (CHL) HUSQVARNA +00:22:16
3. S. SUNDERLAND (GBR) KTM +00:24:36
4. M. WALKNER (AUT) KTM +00:25:45
5. G. FARRES GUELL (ESP) KTM +00:30:22
6. S. SVITKO (SVK) KTM +00:32:25
7. A. VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA +00:33:09
8. PA. RENET (FRA) HUSQVARNA +00:33:35
9. X. DE SOULTRAIT (FRA) YAMAHA +00:35:14
10. R. BRABEC (USA) HONDA +00:37:16


Dakar 2017 - plasman posle 4. etape (automobili):


1. C. DESPRES (FRA) PEUGEOT 011:33:16
2. S. PETERHANSEL (FRA) PEUGEOT +00:04:08
3. M. HIRVONEN (FIN) MINI +00:05:04
4. S. LOEB (FRA) PEUGEOT +00:06:48
5. N. ROMA (ESP) TOYOTA +00:10:30
6. J. PRZYGONSKI (POL) MINI +00:36:35
7. G. DE VILLIERS (ZAF) TOYOTA +00:43:59
8. O. TERRANOVA (ARG) MINI +00:48:37
9. B. GARAFULIC (CHL) MINI +01:21:20
10. M. ABU-ISSA (QAT) MINI +01:35:50


Dakar 2017 - plasman posle 4. etape (kvadovi):


1. S. KARYAKIN (RUS) YAMAHA 016:18:42
2. I. CASALE (CHL) YAMAHA +00:00:28
3. S. VITSE (FRA) YAMAHA +00:03:00
4. W. NOSIGLIA (BOL) HONDA +00:03:30
5. A. DUTRIE (FRA) YAMAHA +00:04:17
6. D. DOMASZEWSKI (ARG) HONDA +00:07:46
7. D. MAZZUCCO (ARG) CAN-AM +00:30:59
8. G. GONZALEZ (ARG) YAMAHA +00:35:37
9. R. SONIK (POL) YAMAHA +00:37:07
10. B. DA COSTA (FRA) YAMAHA +00:39:12


Dakar 2017 - plasman posle 4. etape (kamioni):


1. D. SOTNIKOV (RUS) KAMAZ 011:12:40
2. F. VILLAGRA (ARG) IVECO +00:01:55
3. E. NIKOLAEV (RUS) KAMAZ +00:04:40
4. A. SHIBALOV (RUS) KAMAZ +00:05:34
5. G. DE ROOY (NLD) IVECO +00:14:15
6. A. MARDEEV (RUS) KAMAZ +00:16:43
7. P. DE BAAR (NLD) RENAULT TRUCKS +00:17:17
8. P. VERSLUIS (NLD) MAN +00:21:54
9. H. STACEY (NLD) MAN +00:22:09
10. T. VAN GENUGTEN (NLD) IVECO +00:33:09


Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46