AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017- Dražen Ćurić, komentar 3. dan (aktuelizovano u 01:24)

Dakar 2017- Dražen Ćurić, komentar 3. dan (aktuelizovano u 01:24)

Da će današnja treća etapa biti puno "ozbiljniji" zalogaj za natjecatelje već je nagovjestilo ovo razdvajanje kamiona i ostatka karavane. Kamioni će danas imati 199 km brzinca a ostatak društva 364 km...

Čim organizator ovo radi jasno je da je teren teško prohodan i preuzak za kamione a vjerojatno i opasan zbog vožnje po rubu litica koje bi se pod težinom trkačih "divova" mogle odroniti. Ono što je također specifikum današnjeg brzinca je i razdvajanje na dva mjerna segmenta. Prvi se vozi u pitomom okruženju na 1500- 2200 metara nadmorske visine sa jednim kratkim usponom na skorom 3000m.


Taj prvi dio je ustvari nešto kao zagrijavanje ili aklimatizacija za ono što ih čeka u drugom dijelu brzinca. U etapnoj dionici između dvije mjerne točke počinju ozbiljni problemi sa visinom jer se penju na 5000m visoki prijevoj. Tu će biti glavobolje, mučnine, smućenog vida i svega ostaloga što nije poželjno kad se spremate startati brzinac. Start drugog dijela brzinca je na 4200m i ta visina se neće bitno mijenjati sve do cilja. Tu će sve biti usporeno, misli, refleksi, reakcije, vid a i sami bolidi će ostati bez tridesetak posto konja. Interesira me kako će to podnijeti nissanov atmosferski agregat koji pokreče Toyote. Tu bi trebali Peugeot i Mini biti u prednosti barem što se tiče snage.

Sve u svemu, biti će interesantno gledati kako će se ko snaći u ovoj zoni međuzemlja. Nisi na nebu ali su oblaci ispod tebe! Jedno je sigurno, svi će se osječati puno sigurnije jer se nalaze bliže svojim anđelima čuvarima. Ne daj bože da neko skupi kojeg anđelčića ili kondora na šofer šajbu, stvarno ne bi bilo u redu odustati iz tog razloga. Sudar sa kondorom, najvećom pticom na svijetu, ne bi prošao samo tako, mislim na razbijemu šajbu, malo perja u maski bolida koja psovka zbog nastale štete i idemo dalje. A NE!!!, kondor nije golub, ustvari kad sam ga prvi puta vidio mislio sam da iznad nas kruži Cesna il ona američka bespilotna letjelica Predator. Ustvari, da vas kondor obilježi svojom stolicom, to ne bi bila sreća kao što volimo reći kad vam to urade golub ili vrabac, to bi bila vjerojatno slomljena vratna kralježnica, fraktura lubanje i potres mozga. Kako god nikako vam ne bi bilo dobro.

Dok ovo pišem i zabavljam samog sebe količinom bljezgarija koje mi prolaze glavom i završavaju na tipkama tastature, brzinac je već počeo i uskoro ćemo dobiti prva vremena po mjernim točkama. Čim se dočepam nekih rezultata biti ćete obavješteni.

Nakon jučerašnjeg zaostatka od skorom 7 minuta Peterhansel je vidio da je vrag odnio šalu pa je dao petama vjetra. Nakon druge mjerne točke vodi, prati ga Al Attiyah sa 24 sekunde zaostatka dok Al Rajhi, Loeb, Roma, Sainz, De Villiers i ostatak društva već kasne skorom 4 ili više od 5 minuta. To je ono što sam jučer spomenuo čim dođu težak teren i navigacija Peterhansel i njegov suvozač Cottret počinju kapitalizirati svoju uigranost i gigantsko iskustvo.

 

----------------------------------------

 

Aktuelizovano u 22:37

 

Prvi od dva dijela 3. brzinskog ispita je prošao u znaku Peterhansela i Al Attiyaha Od starta je poveo Mr. Dakar i jedini koji ga je mogao pratiti bio je naš "ubogi" princ. Al Attiyah je zaostajao sitnih dvadesetak sekundi dok je ostatak top ganova polako počeo skupljati minute zaostatka. Prva tri kontrolna mjerenja su izgledala poražavajuće za Loeba, Hirvonena, Al Rajhija, Despresa, Romu, Terranovu, Sainza, De Villiersa... Zaostatak od skorom 4 minute za neke od nabrojanih 5 i vše minuta su davali dojam da vodeći dvojac vozi neku drugo stazu. Tada izlaze rezultati trećeg WP-a i tu sa nevjericom gledam vremena. Mislim si opet su šlampavi Francuzi nešto zabrljavili s mjerenjem jer su Peterhansel i AlAttiyah poravnati u sekundu, ista situacija je sa Hirvonenom i Loebom na diobi 3. pozicije Al Rajhi je bio usamljen kao peti, ali Despres, Roma i Terranova imaju isti zaostatak 4'32" takva koincidencija ili izjednačenost u vremenima mi se činila nemogućom. Nakon otprilike pola sata dolazi do korekcije francuskog šlamperaja i vremana se korigiraju pa Despres kasni 4'12", Roma 4'32" a Terranova 4'50".


Bilo bi interesantno vidjeti komentare novinara da ova tri vremena nisu korigirana, ovako ipak najveća senzacija su ogromni zaostaci Sainza 7'32" i De Villiersa 8'24". Tu je izgledalo da će danas dosta posada na cilju nositi natpis gubitnik. Jer da su im zaostatci nastavili rasti dotadašnjom progresijom to bi na cilju brzinca bili sve dvoznamenkasti brojevi u minutama.


U nastavku utrke Al Attiyah diže tempo, pozdravlja se s francuskim agrarcem i do cilja prvog dijela brzinca ostavlja ga na skorom dvije minute iza sebe. Hirvonen i Loeb nastavljaju svoj tradicionalni interni rat još iz doba WRC-a. Samo što je ovaj put narušena tradicija i na cilju prve porcije današnjih 364km brzinca Hirvonen bježi Loebu na 6 sekundi prednosti. Prozirni Finac (takav mu je ten) je vjerojatno na cilju od sreće zapjevao Marseljezu, jer je svoju himnu vjerojatno zaboravio, s obzirom koliko je puta u životu i svojoj WRC karijeri na pobjedničkom postolju gledao Loeba iz žablje perspektive u čiju se čast svirala ta moram priznati jedna od najljepših himni na svijetu.


Al Attiyah je demonstrirao moć, vještinu, hrabrost.. U redu, Toyota je očito napravila izvanredan bolid, ali ni on nejde sam, zaostaci Rome preko 7 minuta i De Villiersa više od 9 minuta jasno daju do znanja tko je najbrži konj u štali GAZOO RACING team-a.


Nakon što je startao drugi dio brzinca stvari su se počele dramatično mijenjati. Obzirom da je službena stranica Dakra i njezino praćenje uživo danas potpuno zakazalo ne mogu u cijelosti napisati komentar. Skupljam po internetu informacije ko klošar plastične boce po kontejnerima. Francuzi iz godine u godinu imaju isti problem sa on-line praćenjem brzinaca.


Uglavnom da se vratim onom najbitnijem. Al Attiyah je po službenoj informaciji izgubio kotač na 414. kilometru. To mi je malo čudno jer brzinac ima 364k ali su oni valda i ovaj vezni sektor tretirali kao brzinac. Dobro ta glupost je manje bitna.Važno je da su se sve tri Toyote našle u problemima. AlAttiyah je ostao bez kotača iz ne znam kojeg razloga, da li vozačka greška li mehanički kvar. De Villiers je također stao razlog je za sada nepoznat. Da nesreća bude još veća stao je i Roma ali se uspio pokrenuti u koliko toliko razumnom vremenu pa je stiga na cilj sa preko 13 minuta zaostatka za današnjim pobjednikom Peterhanselom. Drugi je Sainz što mi je isto svojevrstan šok. Ako su objavljeni podaci točni veliki Carlos je na 5. WP-u kasnio 8 minuta za tada vodećim Al Attiyahom i 7 minuta za Peterhanselom. Loeb i Hirvonen su mu bježali skorom 6 minuta. Sada na cilju su iza njega a zaostatak za Peterhanselom je samo 1'53". Gdje je Španjolac našao toliko ubrzanje!?!? Kad se sve zbroji za sada imam previše nepoznanica pa ću zaključiti komentar današnjeg brzinca sa trenutnim poretkom u generalci: Loeb vodi +42" Sainz, + 4'16" Peterhansel. + 9'38" Hirvonen, + 13'04" Roma....Većerašnju reportažu na Eurosportu s nestrpljem očekujem, tamo će valda sve biti razjašnjeno. Današnji događaji su "zavili Toyotu u crno", ali to je i za čitavu utrku jako loše, Interna borba unutar Peugeota sa malo vjerojatnim miješanjem u poredak na postolju danas jako dobroga Hirvonena, moglo bi utrku učinit dosadnom. Utrka je tek krenula pehovi s kojima se danas mućila Toyota, sutra mogu zadesiti nekoga drugog. Ne želim nikome takvu zlu sudbinu ali bilo bi loše da smo ostali bez Toyota već u ovako ranoj fazi utrke...

 

Da li na osnovu ovih fotografija možemo zaključiti šta se desilo Al Attiyahu?

 


--------------------------------------------

 

Aktuelizovano u 01:24

 

Odgledao sam i ovaj čemer i jad od reportaže. Sa tolikim resursima i svim čudima tehmike napraviti ovako lošu reportaže stvarno treba znati. Ništa bitno nije razješnjeno, danas smo ostali bez nekoliko favorita a oni o tome ni slova.


Prije svih, Al Attiyah je sa ovih preko dva sata zakašnjenja ispao iz svih kombinacija. De Villiers isto tako teško da može nadoknaditi današnji manjak od 36 minuta. Helikopter uvijek prati vodećeg pa mi nije jasno da nema snimke Naserovog razbijanja. Reportaža je totalni promašaj, veći dio reportaže je bio pokriven snimkama od jučer, vidjeli smo stari grad u planini u kojem niko ne živi već 16000 godina i mnogo drugih nama oktanskim ovisnicima nebitnih kadrova. 
   
 E da, najjača je ova priča o Al Attiyahu, nekoliko minuta smo gledali kako on živi u bivaku, komunicira sa članovima tima, druži se sa djecom, farba lice žutom bojom da izgleda ko samuraj. još da su mu obukli žutu trenirku i dali nunćake pomislio bih da je Al Attiyah zapravo reinkarnacija Bruce Lee-ja. Ta priča bi imala smisla da nesretni princ danas nije izgubio svaku šansu za pobjedu. Totalno krivi tajming za nešto takvo. Ali što je tu je, bolje da se pomirim s tom lošom produkcijom koju nam serviraju iz Eurosporta, jer ću si u protivnom "pucati u glavu".
 
 Najavio sam da će Peterhansel i njegov suvozač Cottret danas doći na svoje. Težak teren sa puno fešfeša (najneprohodniji pijesak u kojem se možete naći) komplicirana navigacija, u kojoj su se svi osim njih gubili. Vizualna orijentacija, kad se nađete u suhom riječnom koritu, koje je široko 10 ili više kilometara jednostavno ne postoji, vidite samo grmlje i nisko drveće oko sebe, Tu se neće izgubiti jedino francuska pustinjska lisica a to je Mr. Dakar. Današnjom izvanrednom vožnjom on se vratio u utrku i uz Sainza i Loeba sad čini liderski tercet Peugeotove ergele ili bolje reći čopora, ipak im je Lav zaštitni znak.
 
Hirvonen, Despres, Terranova i Roma su nekako jedini mogući kandidati za postolje uz spomenutu trojku.
     
Sutra se vozi 4. etapa 521km sa 416km brzinskog ispita, čini mi se da teren neće biti zahtjevan ko danas, ali će navigacija biti komplicirana jer ima mnogo promjena smjera vožnje. Protekla dva dana su bile ogromne vrućine. Od sutra taj problem više neće mućiti karavanu ali zato nadmorska visina od sutra pa slijedećih šest dana će biti najgori otežavajući faktor.
       
Osim kod automobila do velikih promjena je došlo i među motorima. Vodeći Amerikanac Price i prošlogodišnji pobjednik je danas na sveopće iznenađenje potonuo na 5. mjesto i sada kasni preko 16 minuta za Baredom. Gabor je danas završio kao 93. proveo je na brzincu 7 sati i 14 minuta. Ogroman napor i sad je samo bitno da do sutra skupi što je moguće više sati sna, a to mu neće biti lako s obzirom na nadmorsku visinu na kojoj je bivak.   

 

---------------------------------------------

 

Aktuelizovani u 22:50

 

Dakar 2017 - plasman posle 3. etape (automobili):


1. S. LOEB (FRA) PEUGEOT 006:54:56
2. C. SAINZ (ESP) PEUGEOT +00:00:42
3. S. PETERHANSEL (FRA) PEUGEOT +00:04:18
4. M. HIRVONEN (FIN) MINI +00:09:38
5. N. ROMA (ESP) TOYOTA +00:13:04
6. Y. AL RAJHI (SAU) MINI +00:15:17
7. C. DESPRES (FRA) PEUGEOT +00:15:25
8. O. TERRANOVA (ARG) MINI +00:21:29
9. J. PRZYGONSKI (POL) MINI +00:27:37
10. M. PROKOP (CZE) FORD +00:33:54

 

Dakar 2017 - plasman posle 3. etape (motocikli):


1. J. BARREDA BORT (ESP) HONDA 007:35:30
2. S. SUNDERLAND (GBR) KTM +00:11:20
3. P. GONCALVES (PRT) HONDA +00:14:42
4. P. QUINTANILLA (CHL) HUSQVARNA +00:15:56
5. T. PRICE (AUS) KTM +00:17:19
6. A. VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA +00:23:00
7. G. FARRES GUELL (ESP) KTM +00:23:00
8. PA. RENET (FRA) HUSQVARNA +00:24:07
9. R. BRABEC (USA) HONDA +00:24:13
10. S. SVITKO (SVK) KTM +00:26:54

 

Dakar 2017 - plasman posle 3. etape (kvadovi):


1. I. CASALE (CHL) YAMAHA 009:58:51
2. G. GONZALEZ (ARG) YAMAHA +00:04:37
3. P. COPETTI (ARG) YAMAHA +00:18:06
4. A. DUTRIE (FRA) YAMAHA +00:18:18
5. S. VITSE (FRA) YAMAHA +00:19:08
6. J. MACHACEK (CZE) YAMAHA +00:20:00
7. B. DA COSTA (FRA) YAMAHA +00:26:48
8. D. DOMASZEWSKI (ARG) HONDA +00:27:10
9. K. KOOLEN (NLD) BARREN RACER +00:27:35
10. D. MAZZUCCO (ARG) CAN-AM +00:28:21

 

Da li na osnovu ovih fotografija možemo zaključiti šta se desilo Al Attiyahu?



Dražen Ćurić

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46