AutoMAGAZIN - Sport

ma nemoj
Rally Italia Sardegna 2018
Aladin logo
www.automagazin.rs
Poredak - WRC Vozači
1.T. Neuville149
2.S. Ogier122
3.O. Tanak77
4.E. Lappi70
5.D. Sordo60
6.A. Mikkelsen56
7.E. Evans46
8.K. Meeke43

Najnovije vesti iz auto industrije

Dražen Ćurić - šokirao me je razlog zašto Gordon ne vozi Dakar + VIDEO

Dražen Ćurić - šokirao me je razlog zašto Gordon ne vozi Dakar + VIDEO

Pošto sam obećao da ću malo istražiti zašto na startnoj listi nema nekih uobićajenih imena kad govorimo o Dakru evo nekih informacija koje sam uspio prikupiti...

Prije svih, ime koje će najviše nedostajati 39. izdanju Dakra je svakako Robby Gordon. Nažalost njegova priča je stvarno tragična i nedolazak na ovaj Dakar je jedini logični potez koji je dobrohotni Robby bio prisiljen napraviti. Obiteljska tragedija koja ga je zadesila "slomila" bi svakoga. Ne zna se koji je razlog ali njegov otac je izvršio samoubojstvo nakon što je zadavio vlastitu ženu, Robby-evu pomajku. Ustvari sve će vam biti jasnije nakon što odgledate ovaj video:


 

Ove godine nema niti jedne brze ruske posade u konkurenciji automobila Vasilyev, Nowitsky, Gadasin i ostalo društvo iz najveće zemlje na planeti su se očito odlučili koncentrirati na utrku Silkway. Ustvari dosta posada odustaje od Dakra zbog troškova i podebljavaju startnu listu na Silkway-u, ruskoj verziji Dakra.

 

Osim Rusa sa startne liste su nestali i Poljaci. Od četiri poljska mušketira Holowczyc, Malysz, Dabroeski i Przygonski ostao je samo ovaj posljednji. Ne bih se iznenadio da i njih vidimo na Silkway-u.


U to internacionalno društvo "markiranata" s ovogodišnjeg Dakra su se učlanili i Nizozemac Ten Brinke koji je poveo utrku ove godine pobjedom na prvom brzincu. Također jako brzi vozač iz Južne Afrike Leroy Poulter i leteći Portugalac Carlos Sousa su svojim nedolaskom bitno osiromašili startnu listu. Sve su to ljudi koji su ozbiljni konkurenti za top 10 pozicija, nažalost nema ih a koga nema bez njega se može i mora.


Da se ne bih bavio čitav komentar samo "markirantima", evo koje slovo o ovogodišnjoj trasi i nekim novitetima koji će bitno otežati navigaciju.

 

Trasa utrke je podijeljena u 12 etapa, ukupna kilometraža je 8823km a brzinskih ispita ima 4089km. Prilično impresivne brojke s obzirom da se vozi "samo" 12 dana. To iznosi prosječno 735km dnevno. Najduža etapa ima 977km a najduži brzinac 527km. Osim ovih silnih kilometara, dodatno opterećenje za posade će biti nadmorska visina punih 6 dana se neće spuštati ispod 3000m nadmorske visine a najviša točka brzinca će biti preko 4600m. Mislim da će sami teren biti manje zahtjevan nego prošle godine ali će ove etape od 800 i više kilometara za mnoge značiti vožnju po mraku. I naravno ovaj razrijeđeni zrak će biti veliki problem za sve kojima fali eritrocita u krvi. A kad ste iznad 3500m od toga patimo svi osim gorštaka sa Anda i Himalaja. Jedna stvar je sigurna boce s kisikom će biti jako tražena roba.


Nemojte smetnuti s uma da je La Paz glavni grad Bolivije i najviša prijestolnica na planeti, sa 3650m je za čitacih 800m ostavio drugu najvišu prijestolnicu ekvadorski Quito. U La Pazu će karavana boraviti puna tri dana. Cilj 6. etape, i start 7. kao i dan odmora su u glavnom gradu Bolivije. Mislim koji dan odmora na 3650m pa mnogi neće moći oka sklopiti čitavu noć.Eh, ali zato dan odmora se može provesti u dokonoj šetnji po okolnim "brdašcima" neka nemaju ni 5000m nadmorske visine. Ali dobro je otići iz smoga i gradske vreve glavnog grada na obližnju planinu, nadisati se sviježeg i čistog zraka ako ga nađeš. ZNAM!!! nikako im neće biti dobro, 2010g. smo išli u 4. etapi preko prijevoja San Francisko 4800m, gore smo proveli svega tri sata a imao sam osječaj kao da mi teretni konj s kopitom drobi tjeme. Tada sam vozio s Toyotom koja po ravnici nije mogla ići preko 100km/h a uobičajena max. brzina joj je 190km/h. Glavobolja, mučnina, slabost sve to dolazi u tom koktelu nevolja koje ti servira razrijeđeni zrak. Mi smo se patili 3 sata a ovogodišnja karavana utrke će obitavati u tim uvjetima punih 6 dana. Žalim ih iako bih volio biti tamo s njima, da se i ja malo patim.


Moglo bi biti dosta zalutalih po tim visoravnima.Iako ti okolni vrhovi daju neki orijentir pod uvjetom da znaš u kojem smijeru trebaš ići.. A:S:O: je zakomplicirao navigaciju čitaj otežao, jer je neke automatske funkcije GPS ukinuo i sad suvozači moraju poslije svake prođene kontrolne točke sami resetirat uređaj i usklađivati se sa putnom knjigom. Ne zaboravite da to trebaju raditi dok jurite i preskačete kojekakve neravnine i prepreke.


Mislim da će utrka i borba za prve tri pozicije biti interesantna i neizvjesna. Puno je kandidata i podjednakih posada, nadam se samo da Francuzi neće opet pokušati režirati konačni rezultat. Možda im se startna lista skratila i iz tog razloga. Nekima jednostavno dodija gledati tu nepravdu i prljavštinu pa odluče više ne dolaziti na "party". Ako smo svi jednako platili ulaznicu onda je red i da slušamo istu muziku...


Dražem Ćurić

Rally Italia Sardegna 2018 - shakedown

Rally Italia Sardegna 2018 - shakedown

Danas je održan shakedown u programu Rally Italia Sardegna 2018. Na kišom nakvašenoj deonici staze, dužine 3,34 kilometra, najbrži je bio Jari-Matti Latvala u Toyoti Yaris WRC...

Rally Argentina 2018 - prve fotografije

Rally Argentina 2018 - prve fotografije

Posle prve etape i osam održanih brzinskih ispita na Rally Argentina 2018, u vođstvu je Ott Tanak u Toyoti Yaris WRC. Estonac je na najbolji način iskoristio svoju startnu poziciju i napravio značajniju prednost...

123456. . .373
Audi Q8
Slika nedelje
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0