AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 komentar Dražena Ćurića - ekskluzivno za Automagazin portal

Dakar 2017 komentar Dražena Ćurića - ekskluzivno za Automagazin portal

Ekskluzivno za Automagazin portal, predstojeći DAKAR reli 2017, koji startuje 2. januara, komentarisaće hrvatski automobilista, trostruki učesnik relija Dakar i jedini vozač sa naših prostora koji je na ovom prestižnom takmičenju nastupao i na motociklu i u automobilu, Dražen Ćurić...

Prenosimo vam prvu najavu Dražena Ćurića za Dakar reli 2017.


"Prije najave DAKRA 2017, najpoznatije i najteže rally raid utrke na svijetu, pozdravljam sve ljubitelje auto rally sporta a poserbno čitatelje Automagazin.rs.


Kao što sam već spomenuo najzahtjevniji rally na svijetu nam je pred vratima. Svega nekoliko dana nas dijeli od njegovog početka. Točnije 2.1. 2017. starta prva etapa. U za neke suludoj jurnjavi po bespućima Južne Amerike moći ćemo uživati do 14.1. kada utrka završava u argentinskoj prijestolnici velebnom Buenos Airesu. Po prvi puta utrku će ugostiti Paragvaj i to je peta zemlja južnoameričkog kontinenta koja će nakon Argentine, Ćilea, Perua i Bolivije biti domaćin ovog oktanskog spektakla. Nakon 1979. kada je Dakar, koji se tada zvao Pariz-Dakar a osmislio ga je i organizirao pokojni Thiery Sabine, startao prvi puta, pred nama je 37. izdanje. Trebalo je biti 38. ali je 2008. utrka bila otkazana samo dan prije starta zbog terorističkih prijetnji da će karavana biti napadnuta ako uđe u Afriku. S obzirom da je samo dan ranije u Senegalu brutalno pobijena čitava četveročlana obitelj francuskih turista, prijetnja je shvaćena ozbiljno i utrka je otkazana. Nakon toga je prebaćena u Južnu Ameriku i tamo se vozi od 2009.

 

Dakar je iscrpljujuće, opasno i za tehniku najzahtjevnije rally takmičenje na svijetu. Sami natjecatelji su na rubu izdržljivosti i utrka ih prisiljava da od sebe daju svoj maksimum. Ta psihofizička tortura svake godine uzima ogroman danak pa tako u prosjeku do cilja uspije doći oko trećina onih koji su se osmelili startati. Na žalost i bilanca poginulih je ogromna i prelazi brojku 50 što Dakar svrstava među najpogibeljnije sportske događaje na planeti. Svaki ekstremni sport pa tako i rally raid imaju tu crnu stranu koja se nažalost ne može izbjeći. Koliko je utrka teška potvrđuje i činjenica da sve pogibije na utrci nisu posljedica razbijanja ili padova s motora ili quada. Popriličan je broj onih koji su umrli od iscrpljenosti, ogromne temperature, dehidracija i veliki napori su za neke bili preveliki zalogaj. Na Dakar morate doći spremni kao desetobojac, inače vam se ne piše dobro.


Što mogu reći o ovom 38. izdanju utrke koje je pred nama? Iskreno razočaran sam startnom listom i ne mogu se sjetiti kad je na Dakru startalo manje od sto automobila. 93 automobila su manje nego što je organizator očekivao. Zašto je tome tako? Već godinama svjedočim, što kao vozač što kao posmatrač, da auto sport pod FIA ingerencijom ide u krivom smjeru. FIA je stavila svoju šapu na DAKAR prije nekoliko godina i od tada je nastup na utrci postao bitno skuplji. Desilo se upravo ono što sam u svojim komentarima zadnjih nekoliko godina predviđao, auto sport je postao igralište za malobrojne tvorničke timove i dokone bogataše koji pokušavaju kupiti muškost. Biće još prilike tokom dana koji su pred nama da se posvetim ovoj temi, to je ipak sportska politika i borba pohlepnih za što većom zaradom.


Uz ovakvu dominaciju tvorničkih timova više nema niti malo mjesta za privatne "romantičare" koji su se donedavno mogli boriti za najviša mjesta. Ove godine nema čak ni legendarnog Robby Gordona, koji je zadnjih par godina ostao kao posljednji Mohikanac koji se mogao uplesti u borbu za vrh. Ne znam zašto ove godine ne nastupa, to ću malo istražiti i posvetiti pažnju u budućim komentarima.


Dakle, tko su glavni favoriti? Tu se u odnosu na prošlu godinu gotovo ništa nije promijenilo. Peugeot, Mini i Toyota su tri tvornička tima čije će posade voditi glavnu riječ. Sva tri tima su jaka u svakom pogledu, posade, bolidi, prateči timovi, organizacija, budžeti sve je to tu negdje podjednako. Samo u jednoj stvari a ona je jako bitna, PEUGEOT tim odskače. To je favoriziranje od strane organizatora. A.S.O. organizator utrke je francuska firma, Peugeot francuski tim, Stepfane Peterhansel, Sebastien Loeb i Cyril Despres francuske sportske zvijezde. Sve što je moguće biti će učinjeno da bi netko od njih pobijedio. Prošlogodišnja svinjarija kad je Peterhansel trebao biti diskvalificiran a nije i pobijedio je utrku mi još smrdi pred nosom. Nesumnjivo on i Loeb su najveći favoriti samo zbog tog pokroviteljstva koje im pomaže jer vozački preostali favoriti koje ću spomenuti ničim ne zaostaju. Veliki Carlos Sainz, kao četvrti u ergeli propetog Peugeotovog konjića, je još samo jedan adut, ali mislim da on ipak ima status rezervnog igrača koji i u vlastitoj "svlačionici mora paziti tko mu stoji iza leđa".


Slijedeći na listi najvećih favorita su Nasser Al-Attiyah, katarski princ, Miko Hirvonen, bivša WRC zvijezda. koji je sletio u Mini-BMW jato pod okrilje Sven Quandta i prošle godine kao debitant na Dakru završio kao četvrti. Mini ima još dvije uzdanice to su Argentinac Orlando Terranova. Možda sam nepravedno stavio Hirvonena ispred Terranove ali sigurno sam pogriješio što Saudijca Yazeed Al Rajhi-a spominjem tek sad.


Taj bi mogao biti iznenađenje utrke, ima sve što je potrebno za pobjedu: talent, brzinu, hrabrost i milione. I kao treći tvornički tim tu je Toyota. Nju sam stavio na treće mjesto jer mislim da je ipak za jednu tanašnu nijansu iza Peugeota i Minija ipak taj tim nije u potpunosti tvornički i gotovo sam siguran da Giniel De Villers i Nani Roma imaju mali hendikep u materijalu. Mislim da njihovi bolidi nisu na nivou ova dva tima.


Ustvari već mi je čudno da je Roma napustio BMW i otišao u Toyotu. Da li je to napravio svojevoljno ili je morao otići da bi se otvorilo mjesto za Al Rajhija, to je također nešto čime ću se pozabaviti u danima koji su pred nama.


U preostalih pet dana koliko nam je preostalo do starta imam dovoljno vremena da proanaliziram samu trasu utrke a možda i prikupim nešto insajderskih informacija od "mog špijuna" Tome koji je ove godine u karavani utrke kao sportski direktor tima.

Do slijedećeg javljanja pozdrav,

 

Dražen Ćurič."

 

Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46