AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Kružne trke: Vojislav Lekić, Novi - stari šampion

Kružne trke: Vojislav Lekić, Novi - stari šampion

Već početkom sezone, kada je poput tajfuna protutnjao stazom u Banja Luci, ostavivši konkurente daleko iza sebe, bilo je jasno da je Vojislav Lekić najveći kandidat za osvajanje nove šampionske titule u disciplini kružne trke (klasa SP). Popularni Leka je uspeo da odbrani nacionalno šampionsko odličje, i tako svoje znanje i energiju u potpunosti usmeri na predstojeću trku ETCC šampionata, koja će se održati 17. oktobra u Franciacorti (Italija)...

“Iza mene stoji tim ljudi iz servisa Vitro Groupa, na čelu sa šefom tima Milošem Ivkovićem, i bez njih nisam siguran da bi ovako lako postigao takve uspehe u auto trkama srpskog šampionata." - kaže Vojislav Lekić.

Kružne trke: Vojislav Lekić, Novi - stari šampion

Podsetimo, pored toga što je osvojio novu šamponsku titulu u prvenstvu Srbije u disciplini kružne trke, Lekić je vodeći u međunarodnom FIA kup takmičenju "FIA European Touring Car Cup" u konkurenciji Super Production. Beograđanin na svom kontu ima 20 bodova, što je za 4 boda više od njegovog konkurenta Fabia Fabiania. "Leka" će u Itaiji pokušati da osvoji novu šampionsku titulu, ali ovoga puta na međunarodnoj sceni.

 

"Moram priznati da o tituli u ETCC prvenstvu ne razmišljam previše. Ono što mogu da obećam je da ću dati sve od sebe da našu zemlju predstavim u najboljem svetlu. 17. oktobra nastupićemo na trci u Italiji (Autodromo di Franciacorta). Konkurencija će biti znatno brojnija, a i staza je drugačija, pa očekujem veću borbu sa konkurentima. Pred nama je dosta rada, kako bismo automobil prilagodili novoj stazi. Staza je sporija od one u Austriji." - istakao je Lekić.

Kružne trke: Vojislav Lekić, Novi - stari šampion

Vojislav Lekić - Biografija

Vojislav Lekić rođen  je 26.7.1986.god.u Beogradu. Počeo je da se bavi kartingom 1999.god. Ljubav prema automobilizmu je nasledio od svog oca Dragoljuba, koji je 90-tih godina imao automobiliskii klub za koji su vozili poznati srpski automobiliski asovi kao sto su: Miodrag Đelmaš, Goran Asanović, Dragan Banić i mnogi drugi.

Prvo javno pojavljivanje je imao 1999 god.u Beogradu. A prvi uspeh usledio je 2002.god. kada je bio treći u Šampionatu Jugoslavije u kartingu u najjačoj klasi ICA 100 Senior. 2003 predstavlja prekretnicu u Lekićevoj karijeri. Te godine ponovo postaje šampion u istoj klasi i nakon te godine završava sa karting šampionatom.

2004.godine debituje u klasi Super Production u Šampionatu SCG na kružnim stazama sa automobilom Peugeot 306, kao najmlađi vozač u klasi sa samo 18 godina i 4 dana vozačke dozvole. Od tri trke, na koliko učestvuje u 2004.godine osvaja dva treća mesta, zbog čega dobija priliku da učestvuje na prestižnoj trci 6 sati Vallelunge, koja se održava na ovoj poznatoj stazi kraj Rima. Uz Lekića, srpsku ekipu sačinjavali su, takođe, Djelmaš i Asanović. Ova srpska ekspedicija je uspela da završi ovu trku kao prva u klasi što je predstavljalo veliki uspeh.

Kružne trke: Vojislav Lekić, Novi - stari šampion

2005. Lekić nastavlja da učestvuje u klasi SP sa Peugeotom 306 i osvaja treće mesto u šampionatu. U septembru 2005.godine započinje studije u Rimu  što ga odvaja neko vreme od trka.

2006.godine učestvuje u italijanskom Clio Cup-u na dve trke. U Monzi se penje na pobedničko postolje i osvaja treće mesto, dok u Vallelungi doživljava peh u poslednjem krugu trke dok se nalazio na petoj poziciji. Kao uteha za ovu trku ostaje mu najbrži krug koji je izvezao.

Sledeća za karijeru Lekića bitna je 2008.godina. Vraća se u staru klasu SP u Srpskom šampionatu. Dovozi Hondu Civic Type-R koju je pripremila poznata italijanska tjuner kuća JAS Motorsport, sa kojom pobeđuje dva puta na trkama u Banjaluci i Kraljevu. Interesanto je da su ove dve trke bile jedine trke koje je Lekić uspeo da završi zbog silnih pehova koji su ga pratili te godine. Takođe, studije u Italiji su odvojile Lekića od treninga i dolaženja na trke u Srbiju.

U toku 2009.godine Vojislav Lekić je nastavio dobrim tempom, i nakon pobeda na tri od četiri održane trke, okitio se Šampionskom titulom ostavivši svoje konkurente daleko iza sebe.

Kružne trke: Vojislav Lekić, Novi - stari šampion

U toku priprema za 2010.godinu u kojoj se takmiči na već poznatim stazama takmičarski auto je pripremio do perfekcije. Već na prvoj i drugoj trci u Banja Luci, Lekić je bio ubedljiv, zabeleživši dve važne pobede. U trećoj trci, po veoma loše pripremljenoj i zamišljenoj stazi u blizini Ušća u Beogradu imao je problem sa kočnicama i kada tome dodamo i veoma teške metereološke uslove za vožnju nije hteo da forsira i lagano stigao do druge pozicije. Slične probleme, Lekić je imao i u Kragujevcu, ali šampionska titula je već bila obezbeđena.

Automagazin.rs

Kružne trke - Potvrđeno: Vojislav Lekić prelazi u reli

Kružne trke - Potvrđeno: Vojislav Lekić prelazi u reli

Aktuelni šampion Srbije u automobilskoj disciplini kružne trke (klasa SP), Vojislav Lekić, konačno nam je otkrio svoje planove vezane za nastavak svoje karijere u automobilskom sportu. Popularni Leka doneo je odluku koja će sigurno obradovati mnogobrojne ljubitelje reli sporta...

Kružne trke – Povratak u Banja Luku

Kružne trke – Povratak u Banja Luku

Nakon epizode u okviru GT trke na stazi novo Ušće u Beogradu, Šampionat Srbije na kružnim stazama ponovo se vraća u Republiku Srpsku, tačnije Zalužane kraj Banja Luke, gde će se 18-19. septembra održati najverovatnije poslednje okupljanje srpskih „krugaša“ u sezoni 2010.

FIA ETCC - Salzburgring kroz objektiv Đorđa Đenića

FIA ETCC - Salzburgring kroz objektiv Đorđa Đenića

Naš istaknuti novinar iz oblasti autosporta, i urednik TV emisije "Start", Đorđe Đenić, proteklog vikenda posetio je austrijsku stazu Salzburgring, gde je pobedu u klasi Super Production zabeležio jedini srpski predstavnik u FIA ETCC prvenstvu, Vojislav Lekić. Pogledajmo trku na Salzburgringu kroz objektiv Đorđa Đenića...

FIA ETCC - Salzburgring: Lekić pobednik obe trke!

FIA ETCC - Salzburgring: Lekić pobednik obe trke!

Vojislav Lekić, jedini predstavnik Srbije na FIA ETCC takmičenju u Salzburgringu, u potpunosti je opravdao očekivanja. Takmičar tima "Đelmaš Sport" nakon osvajanja pole pozicije, pobedio na obe trke danas održane trke u konkurenciji Super Production. Popularni Leka tako je postao vodeći vozač u FIA ETCC prvenstvu u pomenutoj kategoriji...

FIA ETCC - Salzburgring: Lekić osvojio pol poziciju u klasi SP!

FIA ETCC - Salzburgring: Lekić osvojio pol poziciju u klasi SP!

Na današnjem kišnom kvalifikacionom treningu pred FIA ETCC trku na stazi Salzburgring, jedini predstavnik Srbije, Vojislav Lekić, ubedljivo je osvojio "pole position" u klasi Super Production. Leka je na stazi nadmašio svog konkurenta, Fabia Fabiania, za preko 9 sekundi, najavivši atak na pobedu na sutrašnjoj trci...

ETCC - Salzburgring: Lekić najbrži na nezvaničnim treninzima

ETCC - Salzburgring: Lekić najbrži na nezvaničnim treninzima

Na današnjim nezvaničnim treninzima, održanim u okviru trkačkog vikenda na stazi Salzburgring, Vojislav Lekić (Honda Civic Type R) bio je najbrži u kategoriji Super Production. Beograđanin je svog konkurenta, Fabia Fabianija (BMW 320i), nadmašio za čak 2,5 sekunde, a zanimljivo je da su iza njega bili i vozači u bolidima klase S2000....

Drift - Bojan Kurbalija, peto mesto u Andori

Drift - Bojan Kurbalija, peto mesto u Andori

Prošlog vikenda u Andori na stazi Grandvalira održala se treća trka u šampionatu King of Europe u driftu. Na takmičenju, na kome je učestvovalo nešto preko 30-tak takmičara, startovao je i Bojan Kurbalija sa svojim timom i osvojio odlično peto mesto.

ETCC - Salzburgring: Lekić danas na nezvaničnim treninzima

ETCC - Salzburgring: Lekić danas na nezvaničnim treninzima

Vojislav Lekić, vozač beogradskog tima “Đelmaš Sport”, danas će na stazi Salzburgring, realizovati nezvanične treninge, u okviru druge trke FIA European Touring Car Cup-a. Jedini predstavnik Srbije na FIA Kupu turističkih automobila, danas će svom timu obezbediti mnoštvo informacija o stazi, koje će biti od koristi za podešavanje automobila...

Dacia Duster Extreme 1.2 Tce 130 4x4
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.T. Neuville192
2.O. Tanak158
3.S. Ogier154
4.E. Evans140
5.A. Fourmaux130
6.K. Rovanpera86
7.T. Katsuta80
8.D. Sordo44