AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

TCR 2017 - Pobeda Dušana Borkovića na Salzburgringu

TCR 2017 - Pobeda Dušana Borkovića na Salzburgringu

Srpski automobilista Dušan Borković ponovo je osvetlao obraz Srbije, pošto je na prvoj trci petog vikenda TCR Svetskog šampionata ostvario svoj drugi ovosezonski trijumf!

Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR s brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, pobedio je u prvoj trci na stazi Salcburgring u Austriji i tako posle Bahreina još jednom stigao na najviši stepenik pobedničkog postolja, zbog čega se i u Austriji orilo “Bože pravde”!


Munja iz Pančeva je započeo trku sa drugog mesta, iza Slovaka Mata Homole. Ono što je i obećao posle subotnjih kvalifikacija, Duca je sproveo u delo. Alfa ga je poslušala na startu i krenula savršeno, tako da je već u prvoj krivini prestigao lidera i dokopao se prvog mesta.


Borković je iz kruga u krug povećavao prednost i kada se činilo da će ubedljivo ostaviti rivale iza sebe, desila su se dva incidenta na stazi, zbog čega je na pistu izlazio “Safety car”. Upravo ta činjenica nije dozvolila Borkoviću da sačuva ubedljivu prednost, pa je trka sa prvobitnih 15 produžena na 17 krugova.


Homola je posle prekida krenuo na sve ili ništa i već u 11. krugu napao Borkovića u borbi za prvo mesto. Svakome na stazi zastao je dah, ali ne i Dušanu Silnom, koji je pribrano ostao na idealnoj putanji i odmah uzvratio udarac, osiguravši lidersku poziciju.


To je ujedno bio poslednji pokušaj nekog od konkurenata da ga ugrozi, a kada je u 15. krugu van staze ostao i Verne, trka je definitivno prekinuta i Borković je mogao da počne sa slavljem.

TCR 2017 - Pobeda Dušana Borkovića na Salzburgringu

Srpski as je na drugoj trci, zbog pravila koji predviđaju obrnuti poredak prve desetorice, startovao kao deveti. Nažalost, od samog starta se videlo da su pojedini problemi sa automobilom koje je Borković imao na prethodna dva vikenda, ponovo isplivali na površinu.


Uprkos velikoj želji i trudu da se i u drugoj trci dočepa bodova, Borković je bio nemoćan da zauzda automobil na stazi, što je dovelo najpre do pada na 12. mesto, a onda i izletanja u sedmom krugu zbog problema sa polomljenom poluosovinom. Srećom, čak i u takvoj situaciji, Borković je uspeo da sačuva automobil bez oštećenja.


“Ponosan sam i presrećan što sam još jednom uspeo da predstavim Srbiju u najboljem svetlu. Ne mogu rečima da opišem čast i osećanja kada sam slušao srpsku himnu i ovde u Austriji. Nadao sam se da ću i u drugoj trci moći do bodova, ali nažalost, nije moglo. Uprkos svemu, odlazim srećan na sledeći vikend u Mađarsku. Hvala mom timu i svim navijačima koji su bili uz mene i ovog puta”, rekao je Borković posle pobede.


Dušan Borković posle petog vikenda može da bude prezadovoljan, budući da je u Austriji inkasirao novih 29 bodova, samo jedan manje od aktuelnog svetskog šampiona Stefana Kominija. Duca je ostvario napredak u generalnom plasmanu gde zauzima peto mesto sa 82 osvojena boda. Borković je tako napredovao za jedno mesto, a da nije bilo peha u drugoj trci nakon ovog vikenda bio bi čak četvrti.


Sledeći vikend TCR Svetskog šampionata biće vožen 17. I 18. Juna u Mađarskoj na stazi Hungaroring. Borkovićeva Alfa imaće 20 kilograma balasta, dok će njegovi konkurenti Komini i Kolćago imati 30, odnosno 10 kilograma dodatne težine.


PR

Foto: TCR Series

1234567. . .22
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46