AutoMAGAZIN - Saveti

Najnovije vesti iz auto industrije

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Bliži se 1. novembar, a sa ovim datumom i obaveza, i što je još važnije potreba za montiranjem zimskih pneumatika. I odmah da razjasnimo, oznaka na pneumatiku M+S jeste oznaka za zimski pneumatik, a ne za pneumatik za sva godišnja doba, kako se to navodi ovih dana u medijima...

Možete imati vrhunski bezbedan putnički automobil, ali bez odgovarajućih pneumatika, od njega ćete napraviti samo luksuzne sanke. Zato je od velike važnosti da automobil opremite zimskim pneumaticima.

Šta znači simbol "M+S"?

Pneumatici "M+S" jesu ZIMSKI pneumatici (Mud and Snow), specijalno su razvijeni za poboljšanje voznih osobina automobila u blatu i čvrstom ili otopljenom snegu. Simbol "M+S" se odnosi na konstrukciju dezena pneumatika, koji ima karakteristične blokove lamela, udaljene jedne od drugih više nego što je to kod letnjih pneumatika. Takođe, zimski pneumatici (M+S) imaju značajno mekšu smesu od letnjih pneumatika ili pneumatika za sva godišnja doba.

Postoje i pneumatici za sva godišnja doba, ali u tom slučaju MORAJU biti obeleženi specijalnim simbolom za sva godišnja doba (All Season ili simbolom svih godišnjih doba) pored oznake M+S. Pneumatici za sva godišnja doba nemaju vrhunske performanse u karakterističnim letnjim uslovima, niti imaju vrhunske performanse u karakterističnim zimskim uslovima. Pneumatici za sva godišnja doba teže se nalaze na našem tržištu.

Kada pneumatici, pored oznake "M+S" imaju i simbol tri planinska vrha i pahulju snega (ili pahulja unutar planine), to znači da su testirani za korišćenje u teškim snežnim uslovima.

Primeri zimskih pneumatika (M+S) za putnička vozila:

Tigar Wintera
Barum Polaris
Sava Eskimo
Matador SibirSnow
Hankook Winter ICept RS W442
Debica Frigo
Fulda Kristall Montero
Semperit MasterGrip
Bridgestone Blizzak
Continental ContiWinterContact
Dunlop WinterResponse
Goodyear UltraGrip
Michelin Alpin
Nokian WR
Pirelli SnowControl

Primeri pneumatika za sva godišnja doba (All Season) za putnička vozila:

Sava Adapto
Hankook Optimo 4S
Vredestein Quatrac
Goodyear Vector 4Seasons
Dunlop SP SPort 01 A/S
Kumho Solus KH15
Pirelli Scorpion Verde
Michelin Pilot Sport A/S
Nokian All Weather Plus

Ove oznake se odnose za pneumatike za putničke automobila za evropsko tržište. Kodne oznake na pneumaticima za američko tržište, kao i na pneumaticima za SUV vozila mogu imati drugačije značenje.

Šta kaže zakon?

 

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima




                                                                  Član 113.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg” samo kad je kolovoz prekriven snegom. Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.



 

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, objavljen je u „Službenom glasniku 40/12”.

 

 

Goran Sarić - Automagazin portal

Kako da usavršite veštine parkiranja

Kako da usavršite veštine parkiranja

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno ili paralelno, vozeći napred ili unazad...

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Da li ste ikada razmišljali kako alergija utiče na vozača i njegove reakcije u vožnji? Imajući u vidu da oko 30 procenata odraslih ljudi boluje od nekog tipa alergije, to je nešto o čemu moramo da razmišljamo, naročito sada kada je sezona alergena u jeku...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje