AutoMAGAZIN - Saveti

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kako prevozite pneumatike u automobilu? Ovo više nemojte da radite (VIDEO)

Kako prevozite pneumatike u automobilu? Ovo više nemojte da radite (VIDEO)

Nemačka osiguravajuća kompanija Allianz realizovala je jedan zanimljiv crash test. Njegova svrha je, da upozori na rizike sve vlasnike automobila, koji upravo ovih dana odlaze u servis kako bi svoj automobil opremili zimskim pneumaticima...

Test upozorava vozače, koji zimske pneumatike transportuju do servisa u svom automobilu, tačnije u prtljažniku, a posebno one koji, ukoliko pneumatici ne mogu da stanu u prtljažnik, obaraju naslone zadnjih sedišta ili ih prevoze na zadnjim sedištima. Ukoliko prevozite pneumatike u prtljažniku, ali sa preklopljenim naslonima zadnjih sedišta, u slučaju udesa možete pretrpeti teške povrede.


Test je obavljen u istračivačkom centru kompanije Allianz, nedaleko od Minhena. U VW Golf su smestili nekoliko pneumatika i realizovali su čeoni sudar pri brzini od 40 km/h.

 

"Masa pneumatika iznosi 15-20 kilograma, do 25 kilograma, koliko su teški oni za SUV vozila. U slučaju udesa, pneumatik dobija ubrzanje i može izvršiti pritisak na naslone prednjih sedišta i vozača (ili suvozača) od čak 750 kilograma." - izjavio je Carsten Reinkemeyer, šef za istraživanje bezbednosti u Allianz centru za tehnologije. On savetuje vlasnike, da pneumatike koje prevoze u automobilu polože horizontalno u prtljažnik (jednu na drugu), a ukoliko ne mogu sve da stanu, jedan pneumatik može staviti iza naslona prednjh sedišta, odnosno u prostor za noge iza suvozačevog sedišta.


VIDEO:Automagazin.rs

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Iako je Vaskrs važan hrišćanski praznik, za većinu nas je povezan sa veseljem i proslavama uz velike količine alkohola. Nažalost, to sve utiče i na naše ponašanje u saobraćaju, koji ponekada izgleda kao derbi na asfaltu...

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima nisu?

Niske temperatire stigle su i kod nas, što je za sve vozače znak da svoje automobile treba da oprme zimskim pneumaticima. To treba učiniti prvenstveno zbog bezbednosti, kako svoje, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Pogledajte u kojim državama morate imati zimske pneumatike na svom automobilu...

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Više automobilskih kompanija nedavno su objavile, da u svetu na vanredan servis pozivaju vlasnike nekoliko desetina miliona automobila, zbog greške na vazdušnim jastucima firme Takata. Kako da saznate, da li je vaš automobil u Srbiji opremljen problematičnim vazdušnim jastucima? Da li znate, kako treba da postupite ukoliko je vaš automobil obuhvaćen ovom akcijom?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

O tome koliko je nebezbedno učestvovati u saobraćaju na letnjim pneumaticima u zimskim uslovima, pisali smo već nekoliko puta. 1. aprila prestala je obaveza korišćenja zimskih pneumatika (m+s) kada je na kolovozu sneg, led i poledica. Sada vozači imaju novu dilemu - koliko je opasno koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima?

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Bliži se 1. novembar, a sa ovim datumom i obaveza, i što je još važnije potreba za montiranjem zimskih pneumatika. I odmah da razjasnimo, oznaka na pneumatiku M+S jeste oznaka za zimski pneumatik, a ne za pneumatik za sva godišnja doba, kako se to navodi ovih dana u medijima...

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Dok se građani širom Republike Srbije pripremaju da obeleže uskršnje praznike, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva vozače na oprez u saobraćaju! Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine očekuje se pojačan saobraćaj u danima pre i nakon Uskrsa, pa stoga apelujemo na vozače za strpljenje i poštovanje ostalih učesnika u saobraćaju.

12
BRABUS 800 Coupé
Slika nedelje