AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Opsežno osveženje Volvo modela za 2014. godinu pojačava dinamičan nastup vozila iz serije 60: novi dizajn s fokusom na kvalitet i pažnju posvećenu detaljima, smanjenje potrošnje na samo 4 l/100 km i emisije C02 od tek 106 g/km, udobnija sportska sedišta, Sensus Connected Touch sistem s jedinstvenim online mogućnostima, inovativne tehnologije..

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

„Ovo je najopsežnije osvežavanje postojećih modela u istoriji naše kompanije. Svako unapređenje osmišljeno je u skladu s potrebama naših kupaca. Usredotočili smo se na kvalitet i posebnu pažnju posvetili smo detaljima kako bi našim dinamičnim modelima dali dodatni podsticaj i izoštrili njihov kvalitet. S60 i XC60 su naši najprodavaniji modeli na nekoliko važnih tržišta, dok je V60 Plug-in Hybrid zabeležio snažan start. Pažljivo smo slušali naše kupce kako bi bili sigurni da sva poboljšanja naše ionako uspešne automobile učine još atraktivnijima“, ističe Lex Kerssemakers, stariji potpredsednik odeljenja za proizvodnu strategiju pri Volvo Car grupaciji.

Naglašena pažnja prema detaljima

Skandinavski dizajn karakterišu lepi i jednostavni oblici bez suvišnih detalja. To je posebno očigledno u dizajnu naših novih automobila serije 60. Uz to, u unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena detaljima i materijalima kao što su drvo i koža, što uz pojednostavljene komande sve zajedno doprinosi posebnom uživanju u vožnji.

Udobna sedišta s dobrom potporom, koja obezbeđuju opušten dolazak na cilj čak i nakon dugačkih putovanja, zaštitni su znak Volvoa već dugi niz godina. Kupci novih S60, V60 i XC60 modela sada mogu naručiti nova sportska sedišta koja i dalje zadržavaju tradicionalnu udobnost, ali i nude poseban osećaj prilikom zahtevnije vožnje.

„Nova sportska sedišta imaju naglašenu bočnu potporu celom dužinom, tako da podupiru vozača čvrsto na mestu. Gotovo stotinu ljudi različitih gabarita je testiralo ova sedišta, a povratne informacije su bile obećavajuće. Dodatno smo poradili na poleđini sedišta kako bismo putnicima pozadi obezbedili više mesta za kolena“, napominje direktor projekta Patrik Widerstrand.

Tu je još niz primera posebne pažnje posvećene razvoju automobila serije 60. Nekad vidljive brizgaljke za brisače premeštene su s poklopca ispod poklopca motora, što izgled čini još elegantnijim. Pokrivač radara je obojen u sjajnu crnu boju što ga čini gotovo neprimetnim u maski hladnjaka. Uklonjen je hromirani okvir oko maske hladnjaka, dok novi veći fabrički logotip doprinosi stamenom nastupu automobila.

Novi integrisani završeci izduvnog sistema su fizička i vizuelna veza s tehnički naprednim motorima. Ali nije sve u lepom izgledu. Dizajneri su morali da se pozabave činjenicom da pri operativnoj temperaturi izduvne cevi moraju da ostanu na mestu, iako se čitav izduvni sistem produžava za 25 mm. To je još jedan sjajan primer skandinavske preciznosti.

Novi S60, V60 i XC60 nude i širok izbor dizajna točkova što dodatno povećava mogućnosti za personalizaciju. „Kako bi unapredili vizuelan nastup automobila, kupci mogu opremiti S60 i V60 modele izražajnim 19-inčnim naplacima, ali bez gubitaka u udobnosti. S druge strane, XC60 je dostupan sa 20-inčnim točkovima“, napominje Patrick Widrestrand.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo S60 - dinamičniji i elegantniji

Novi dinamičan dizajn Volvoa S60 sa samosvesnim nastupom naglašava sportsku prirodu automobila. „Novim prednjim delom smo zaista pojačali nastup novog S60. Nova svetlosna tela stvaraju izražajnije lice, a inspirisana su očima vuka. Dodatno smo naglasili i horizontalne linije. Sve zajedno u kombinaciji sa širom maskom hladnjaka, dnevnim svetlima i novim LED zadnjim svetlima, novom Volvou S60 daje jak nastup. Čiste površine i jasne konture daju mu onaj poseban skandinaski štih“, objašnjava Fedde Talsma, direktor dizajna spoljašnjosti.

U unutrašnjosti su primetne promene u vidu novih boja tkanine, novih drvenih umetaka, krovne postave i metalnih okvira na otvorima za ventilaciju i prekidačima. „Ukupan utisak je topao i udoban boravak, sličan onom u švedskoj kući tokom hladne noći. Izbor boja se savršeno uklapa s osvetljenjem komandi“, dodaje Lena Jiseborn, direktor dizajna za boje i materijale.

A ispod „kože“ novog Volvoa S60 nalazi se bogat izbor usklađivanja podvozja u skladu sa željama kupca. Dostupne su četiri vrste podvozja - Touring, Dynamic, Four-C (konstantno nadziran koncept podvozja) i sniženo Sport podvozje, pre dostupno samo na R-Design varijantama.

Novi Volvo V60 - praktičniji, dinamičniji i elegantniji

Novi Volvo V60 je automobil za ljude kojima je potrebna praktičnost karavana, ali i vozne mogućnosti limuzine, a sve to u stilski savršenom skandinavskom pakovanju. Baš kao i novi S60, i njegova karavanska verzija odiše dinamikom, a sama silueta automobila daje do znanja da ovo nije klasični karavan.

Novi V60 nudi dinamičan osećaj vožnje s istim preciznim upravljanjem kao i limuzina i s iste četiri vrste podvozja - Touring, Dynamic, Four-C (stalno nadzirani koncept podvozja), kao i sniženo Sport podvozje, pre dostupno samo na R-Design varijantama.

U srcu praktičnosti Volvoa V60 leži inteligentno (na segmente) preklapanje sedišta u odnosu 40/20/40, tako da se osnovnih 430 litara prtljažnog prostora lako povećava u skladu s potrebama. Roditelji će posebno ceniti dva ugrađena booster sedišta za decu.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo V60 Plug-in Hybrid

Prateći uspeh uvodne „Pure Limited“ verzije, genijalni Volvo V60 Plug-in Hybrid sada je dostupan s potpunim izborom boja i opreme kao i standardni V60, ali pritom zadržava izuzetno nisku emisiju ugljen-dioksida od samo 48 g/km. Ipak na poklopcu prtljažnika i dalje stoji oznaka D6 AWD, što nagoveštava visoke performanse koje nudi kombinacija 2,4-litarskog petocilindarskog dizelaša sa 215 KS i 440 Nm, koji pokreće prednje točkove i električnog motora sa 70 KS i 200 Nm, zaduženog za zadnji par točkova, sparena sa šestostepenom automatskom transmisijom. Litijum-jonska baterija od 11,2 kWh smeštena je ispod prtljažnog prostora.

Vozač ima mogućnosti izbora tri modaliteta rada: Pure, Hybrid i Power. U Pure modu, automobil pokreće isključivo električni motor uz autonomiju kretanja do 50 km. Hybrid modus je standard pri svakom pokretanju automobila. Dizel i električni motor rade zajedno uz potrošnju od tek 1,8 litara na 100 km. Na kraju, Power mode optimizuje rad pogonskog sistema u cilju ponude maksimalnih mogućnosti. Dizel i električni motor zbrajaju snagu te tako nude vrhunske performanse, poput ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo XC60 - gradski stil uz vrhunske mogućnosti

Najprodavaniji Volvo model - XC60 - dobio je još urbaniji stil. Redizajnirani prednji deo s novim poklopcem motora daje samouveren nastup. „Uklonili smo sve crne elemente, tako da je automobil sada praktično jednobojan. Nova svetla izgledaju samouvereno dok nove linije maske hladnjaka naglašavaju širinu automobila“, ističe Fedde Talsma.

Novi XC60 je unapređen i u unutrašnjosti. Tu su novi drveni umeci, nova krovna postava, tekstilom presvučeni B nosači krova i metalni okviri otvora ventilacije i kontrola. Najveća prednost automobila je povišen položaj sedenja, tipičan za SUV vozila, ali je XC60 napravljen kako bi se vozio kao standardni automobil. Corner Traction Control je sada deo standardne opreme. Ovaj sistem omogućava vozačima da izbegnu proklizavanje u oštrim zavojima.

S proverenim All Wheel Drive sistemom pogona na sve toćkove, XC60 postaje izuzetno sposobno vozilo na bilo kojoj vrsti puta i u svakoj vremenskoj prilici. Opcionalni Hill Descent Control automatski kontroliše brzinu vozila prilikom vožnje niz oštre padine.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Unapređenja na vozilima serije 60

Sensus Connected Touch – novi nivo povezanosti

Sensus je ime koje Volvo koristi za HMI (Human Machine Interface) funkcionalnost, a potpuno novi Sensus Connected Touch je njegov poslednji dodatak. Omogućava internetsko spajanje, a 7-inčni ekran osetljiv na dodir pretvara ga u napredni kontrolni sistem kojim se može upravljati i s rukavicama na rukama. To je svetski novitet, posebno iskoristiv zimi. Veza s internetom se ostvaruje preko 3G/4G hardverskog ključa ili preko vozačevog mobilnog telefona.

Korisnik ima pristup kompletnim internetskim funkcijama (osim prilikom vožnje), a moguće je i deljenje WiFi mreže s putnicima. Posebno je pohvalna glasovna aktivacija, kao i TripInfo opcija koja, uz pomoć informacija s Wikipedije, daje informacije o zanimljivim tačkama na ruti putovanja.

Prilagodljivi digitalni displej

Prilagodljivi digitalni displej, koji je debitovao na novom Volvou V40, sada je dostupan i u modelima serije 60. Ovaj aktivni TFT kristalni displej interakciji između vozača i vozila daje novu dimenziju prikazujući u svakom trenutku sve relevantne informacije. Vozač može da bira između tri grafičke teme: Elegance tema je bazni modus rada s tradicionalno smirujućom atmosferom.

Eco tema donosi zeleno osvetljenje s ciljem stvaranja osećaja ekološke atmosfere. Na levoj strani se prikazuje Eco metar, a prikazuju se i informacije o trenutnoj i ukupnoj potrošnji goriva, dok štedljivu vožnju nagrađuje zeleno slovo E.

Performance tema svojim crvenim osvetljenjem stvara sportsku atmosferu. U centralnom delu se pojavljuje brojač obrtaja, brzina se prikazuje digitalno, a tu je i pokazivač raspoložive snage i njeno trenutno korišćenje.
V60 Plug-in Hybrid nudi i dodatnu Hybrid temu s plavim osvetljenjem, koja prikazuje informacije o hibridnom sistemu i bateriji i tako pospešuje energetski efikasnu vožnju.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Niža potrošnja goriva

Volvo nastavlja da pomera granice efikasnosti svih svojih motora. Tako je prosečna potrošnja četvorocilindarskog D2 dizelaša sa 115 KS, sparenog s ručnim menjačem, spuštena na samo 4 litre na 100 km, što odgovara emisiji CO2 od samo 106 g/km. Isti motor s automatskim menjačem troši neznatno više - 4,1 litra i emituje 107 g/km CO2. U karavanskom V60 te brojke iznose 4,1 l/100 km (109 g/km) s ručnim menjačem, odnosno 4,2 l/100 km (110 g/km) s automatskim menjačem.

Jači D3 (136 KS) i D4 (163 KS) motori, spareni s automatskim menjačem, imaju CO2 emisiju od 129 g/km i potrošnju od 4,9 l/100 km.

Novi Volvo XC60 je takođe štedljiviji, pa tako njegove D5 (215 KS) i D4 (163 KS) verzije s ručnim menjačem i pogonom na sve točkove prosečno troše 5,3 litra na 100 km i emituju 139 g/km ugljen-dioksida.

Poboljšani su i benzinski motori, pa tako 1,6-litarski GTDi turbobenzinac s direktnim ubrizgavanjem u varijanti T4 (180 KS) i T3 (150 KS) u kombinaciji s automatskim menjačem prosečno troši 6,8 l/100 km (159 g/km). Isti motori u modelu V60 prosečno traže 7,2 l/100 km (167 g/km).

„Klackalice“ za promenu stepena prenosa

Kolo upravljača s tri kraka sada se može spariti s „klackalicama“ za izmenu stepena prenosa ukoliko je automobil opremljen automatskim menjačem. Na taj način automatski menjač zapravo postaje ručni, a vozač dobija novu dozu sportskog utiska i bezbednosti, jer ne mora da spušta ruke s upravljača.

Inteligentna glavna svetla

Novi Active High Beam Control čini vožnju po mraku sigurnijom i udobnijom jer ukida potrebu prebacivanja s dugih na kratka svetla. Sistem omogućava konstantno korišćenje dugih svetala, a u slučaju nailaska vozila s druge strane, zahvaljujući genijalnom mehanizmu projektora, zaseni se samo onoliko svetla koliko je potrebno.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Cornering Light za bolju vidljivost

Još jedna inovativna opcija za vožnju po mraku je Cornering funkcija, odnosno zaokretna funkcija glavnih svetala, koja omogućava dodatnu osvetljenost područja u smeru u koji vozilo skreće.

Grejano vetrobransko staklo

Automobili opremljeni senzorom za kišu mogu biti opremljeni i sistemom grejanja koji posebno dolazi do izražaja prilikom hladnih zimskih dana. Modeli serije 60 mogu se opremiti i spoljnim retrovizorima s funkcijom automatskog odmagljivanja.

IntelliSafe sistemi za pomoć vozaču

IntelliSafe je naziv koji Volvo koristi za sve svoje aktivne bezbednosne sisteme kao što je City Safety s automatskim kočenjem, zatim sistem otkrivanja pešaka s opcijom automatskog kočenja, potom BLIS sistem upozorenja na vozila u mrtvom uglu, a tu je i Cross Traffic Alert sistem upozorenja na nadolazeća vozila sa strane, kao i Road Sign Information sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova.

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Kao lider u automobilskoj bezbednosti, smanjili smo rizik od mogućnosti učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi i dobijanja povreda za nekih 50 odsto od 2000. godine naovamo. Stalnim razvojem novih preventivnih i zaštitnih sistema nastavljamo naš put prema viziji da do 2020. godine niko ne bi trebalo da pogine ili bude teško povređen u novom Volvo automobilu“, zaključuje Thomas Broberg, stariji savetnik za bezbednost.

Grand Motors

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Preko 24 miliona prodatih Opel Kadetta i Opel Astri predstavlja impresivnu brojku i značajno dostignuće. Kada bi bili poređani jedan iza drugog, svi Opelovi modeli iz C segmenta, napravljeni do sada, preši bi magičnih 100.000 kilometara dužine i kreirali virtuelnu kolonu automobila, koji bi dva i po puta obuhvatila ekvator...

Lexus GS 2016 - unapređen izgled i motor 2.0t

Lexus GS 2016 - unapređen izgled i motor 2.0t

Lexus je jedna od nekoliko automobilskih kompanija, koja je iskoristila priliku i nastupila na "automobilskoj nedelji" u kalifornijskom Montereyu. Pored modernizovanog modela Leuxus LX, svetlost dana je ugledao i modernizovani sedan GS...

Predstavljen Novi Fiat Doblo Cargo

Predstavljen Novi Fiat Doblo Cargo

Početkom februara međunarodnoj štampi u Italiji predstavljen je Novi Doblò Cargo, četvrta generaciju modela Fiat Professional, sada još funkcionalniji, uz bolje performanse i veću vrednost...

Svetska premijera: Novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider

Svetska premijera: Novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider

Pored legendarne trkačke istorije brenda Alfa Romeo i uzbudljivog iskustva vožnje na otvorenom, najnoviji 2015 Alfa Romeo 4C Spider debituje sa panoramskim pogledom uz karakteristični zvuk izduvnog sistema, kao i suštinski sportski karakter sa nagrađivanog modela 4C Coupe...

Preporod ikone: Predstavljena nova generacija Acura NSX

Preporod ikone: Predstavljena nova generacija Acura NSX

Dvadeset pet godina posle debija originala, superautomobila NSX, Acura otkriva serijsku verziju njegovog dugo očekivanog naslednika – nova generacija Acura NSX, koji je razvijen i proizveden u SAD - u svetskom auto-centru na Međunarodnom sajmu automobila Severne Amerike 2015...

Novi Fiat 500X krosover

Novi Fiat 500X krosover

Nakon premijere na Salonu automobila u Parizu uz originalno predstavljanje, model 500X je danas, 10. Novembra, predstavljen međunarodnoj štampi u Italiji. Novi kompaktni krosover iz porodice 500 koji obeležava evoluciju brenda, kao dodatni izraz tehnološke zrelosti koja mu je u krvi...

Novi Ford Focus 2015 - Predstavljanje

Novi Ford Focus 2015 - Predstavljanje

Novi Ford Focus podiže na viši nivo vozilo sa reputacijom najprodavanijeg u svetu odvažnijim, emotivnijim spoljašnjim dizajnom, finijom izradom, intuitivnijom novom unutrašnjošću, paketom novih tehnologija koje poboljšavaju kvalitet života i velikim poboljšanjima u ekonomičnosti potrošnje goriva...

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Jeep Cherokee je SUV vozilo srednje veličine iz asortimana Jeep brenda. Četvrti u generaciji, Cherokee je evoluirao u potpuno novo vozilo koje se isporučuje kupcima uz novo tumačenje stava ovog legendarnog američkog brenda “Go anywhere, do anything“...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje