AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

Iako je predstavljen pre manje od tri godine i naišao na odličan prijem kod kupaca, Renault Trucks T kamion već dobija značajna unapređenja kako bi postao još ekonomičniji za svoje korisnike...

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

Poboljšanja na šasiji i pogonskom sistemu modela T 2016 omogućavaju smanjenje potrošnje za dodatnih 2%, dok je istovremeno korisna nosivost povećana za još 114 kg. Pored toga, uvoden je Optivision, navigacioni sistem sa prediktivnim GPS-om.


U 2013. godini Renault Trucks T model je započeo novo doba u istoriji kompanije Renault Trucks. Proglašen za Međunarodni kamion godine 2015, brzo je postao omiljen kod kupaca zbog kvalitetne izrade i energetske efikasnosti. Kompanija Renault Trucks ne spava na lovorikama, već je odlučna u nameri da pruži još bolja rešenja. “Povratne informacije naših klijenata pokazuju da model T nudi neočekivane performanse u pogledu potrošnje i kvaliteta vožnje”, objašnjava Sofi Rivijer /Sophie Rivière/, menadžer za dugolinijski transport u kompaniji Renault Trucks. “U cilju povećanja profitabilnosti naših kupaca, fokusirali smo se na tri prioriteta: poboljšanje aerodinamike koja predstavlja važnu stavku u smanjenju potrošnje goriva, smanjivanje težine vozila uz istovremeno povećanje korisne nosivosti i podsticanje eko-vožnje pomoću navigacionog sistema sa prediktivnim GPS-om.”

Na osnovu nedavnog iskustva sa Optifuel Lab 2 probnim vozilom, kompanija Renault Trucks je kombinujući različita rešenja našla načina da poboljša aerodinamiku. Po ugledu na njega, model T 2016 ima ugrađen spojler ispod branika: “Ovaj spojler omogućava vazduhu koji prolazi ispod kamiona da struji slobodnije i znatno smanjuje aerodinamičke smetnje, potencijalni izvor povećane potrošnje”, objašnjava Sofi Rivijer. “Osim toga, na vozilu T 2016 predstavljen je i novi, lakši krovni deflektor bez metalnog okvira, koji obezbeđuje nesmetan protok vazduha.” U zavisnosti od verzije, korisnici mogu uštedeti dodatnih 2% goriva u poređenju sa aktuelnim modelom. 

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

Smanjenje težine šasije, postalo je glavni prioritet. Neke komponente su redizajnirane ili olakšane, pa je kupcima na raspolaganju veća korisna nosivost. Na primer, novi prenosni odnos pogonske osovine i poboljšanja u vazdušnom oslanjanju su smanjile težinu vozila za nekoliko kilograma. Klijenti sada imaju mogućnost da svoj tegljač opreme i aluminijumskim vučnim sedlom. “Naš pristup težini vozila, veoma je sličan onome koji smo usvojili za aerodinamiku”, objašnjava Sofi Rivijer. “Smanjenje težine svuda po malo, pojedinačno ne znači mnogo, ali predstavlja značajan rezultat kada posmatrate zajedno. Zahvaljujući tome kupci mogu da povećaju korisnu nosivost za 140 kg!”

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

Unapređeni DTI 11 i DTI 13 motori omogućavaju bolje sagorevanje i samim tim manju potrošnju goriva. Oba motora su u skladu sa predstojećim Euro 6 C standardima, koji će početi da se primenjuju od 31. decembra 2016. godine.
Glavna novina na ovim motorima je uvođenje common rail sistema za direkno ubrizgavanja kod DTI 13 motora. “Pouzdanost sistema i efikasnost na motorima od 11 litara u pogledu uštede goriva uverila nas je da bi bilo interesantno da to primenimo i na 13-litarskom motoru,” dodaje Sofi Rivijer. “Dokazano efikasan, DTI 13 se izdvojio kao veoma ekonomično rešenje za prevoznike koji obavljaju transport po brdovitim terenima na primer, ili prevoze težak teret.“ Motori su povezani sa novom generacijom Optidriver automatizovanog ručnog menjača. 

 

Pored unapređenja na samom kamionu, Renault Trucks istovremeno pokreće niz novih usluga koje takođe doprinose smanjenju potrošnje goriva. Među njima je i Optivision navigacioni sistem, sada povezan sa GPS-om. Strategija promene brzina, ubrzanje i brzina kretanja vozila mogu da se prilagode deonici puta kojom se vozilo kreće. “Pri vožnji nizbrdo sistem će maksimalno koristiti inerciju kamiona“, objašnjava Sofi Rivijer.

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

„A kada se nalazite na vrhu uzbrdice, sistem će zadržati najviši i najekonomičniji stepen prenosa, jer ’zna’ da sledi spust.“ Tokom svakog putovanja, sistem beleži rutu, ne samo tog određenog kamiona, već svih kamiona sa Optivision navigacijom koji su prešli sličnu maršrutu. Ušteda goriva se stoga može postići i kada prvi put vozite određenom trasom, ukoliko je drugi kamion koji koristi sistem već prošao istim putem. Sa Fuel Eco+ paketom, koji objedinjuje Fuel Eco paket (ograničen režim snage, eko-tempomat sa Optiroll regulacijom slobodnog hoda, kompresor za vazduh sa isključivanjem i uključivanjem – u zavisnosti od radnog opterećenja motora, pumpa u servo mehanizmu upravljača s promenljivim režimom rada i automatsko isključivanje motora) i Optivision navigacioni sistem, prevoznici mogu smanjiti potrošnju vozila i do 5%.

Novi Renault Trucks T 2016: manja potrošnja, veća korisna nosivost

Serijom T 2016, Renault Trucks proširuje svoju ponudu transportnih vozila. Sa poboljšanom korisnom nosivošću, efikasnijim motorima koji manje zagađuju i inovativnim uslugama čiji je cilj manja potrošnja goriva kompanija Renault Trucks je napravila korak dalje u želji da svojim klijentima ponudi mnogo vise od kamiona, a to je pravi profitni centar.


PR

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Na najvećem ovogodišnjem specijalizovanom sajmu komercijalnih vozila Solutrans 2023, održanom u francuskom Lionu od 21. do 25. novembra, Krone je predstavio svoj Smart Tyre Monitoring System (TPMS), koji omogućava praćenje najvažnijih parametara svih pneumatika u realnom vremenu...

123456. . .19
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje