AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Sistem automatskog kočenja ili munjevita reakcija vozača? Ovaj dečak treba da slavi drugi rođendan (VIDEO)

Sistem automatskog kočenja ili munjevita reakcija vozača? Ovaj dečak treba da slavi drugi rođendan (VIDEO)

Brza reakcija vozača i sistem aktivnog kočenja Volvo kamiona, spasili su dečaka sigurne smrti. Ako ste se ponekad zapitali, čemu služe svi ti sistemi asistencije u kamionima i automobilima, ovo je živi primer opravdanosti razvoja ovakvih sistema...

Ovkvu situaciju ste sigurno videli više puta. Autobus staje na stanici, iz njega izlaze deca, koja trčeći nepažljivo prelaze ulicu. Rizik da se u ovakvim situacijama dogodi tragedija je zaista veliki. Vozilo iz suprotnog smera kreće se neprilagođenom brzinom, vozač ne stigne da reaguje i zbog toga se može ugasiti jedan život ili mogu nastati veoma teške posledice po zdravlje.

 

Pogledajte: Volvo Trucks: Pevačica Mapei isprobava život na točkovima.


Svoju decu neprestano učimo tome, kako se bezbedno prelazi ulica, kako treba biti strpljiv, kako treba dobro pogledati da li ulicom ide vozilo. Ali, to su samo deca - ljudi od krvi i mesa. Zaborave da pogledaju, nestrpljiva su, imaju slušalice na ušima ili maštaju.

 

Pogledajte: Sportski auto ispod haube – sa I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom.


Tragediju u ovoj konkretnoj situaciji sprečila je fantastična reakcija vozača. Ali, treba istaći, da je kamion Volvo bio opremljen sistemom aktivnog paničnog kočenja, koje je značajno uticalo da dece ostane među nama. Sistem je sposoban da reaguje na rizik udarca i aktivnost vozača koji ima samo jedno rešenje, a to je maksimalni i što brži pritisak na papučicu kočnice. Rezultat je par metara kraći zaustavni put. Ovaj sistem Volvo montira u svoje kamione već godinama. Ova neprijatna situacija, posle koje dečak treba da slavi drugi rođendan, dogodila se u unu ove godine u Norveškoj.

 

Pogledajte: Četvorogodišnja Sophie testira kamion FMX (FOTO + VIDEO).


Zanimljivo je, da je informaciju o aktivnosti samog sistema autonomnog kočenja demontovao i sam Volvo. Takođe, prema informacijama iz kompanije Kreiss, u čijem vlasništvu je kamion, u ovoj situaciji dečakov život je spasila isključivo reakcija vozača. Prema informacijama iz Volvoa i firme Kreiss, sistem autonomnog kočenja ne bi mogao reagovati tako brzo, jer je dete mali objekat, koje je bilo do poslednjeg trenutka van vidnog polja senzora i kamera na kamionu. Posebno moramo da pohvalimo vozača, koji je očigledno pretpostavio, da iza autobusa može istrčati dete i imao je vremena da se pripremi na tako nešto.


VIDEO:



Automagazin.rs

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Na najvećem ovogodišnjem specijalizovanom sajmu komercijalnih vozila Solutrans 2023, održanom u francuskom Lionu od 21. do 25. novembra, Krone je predstavio svoj Smart Tyre Monitoring System (TPMS), koji omogućava praćenje najvažnijih parametara svih pneumatika u realnom vremenu...

123456. . .19
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje