AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Tri najveće i najznačajnije organizacije motociklista objavile važan dokument

Tri najveće i najznačajnije organizacije motociklista objavile važan dokument

U Manifestu se između ostalog navodi da je motociklizam u potpunosti usklađen sa trenutnom vizijom Evrope, stavljajući kvalitet života građana u samu srž zbivanja, istovremeno promovišući održivo industrijsko liderstvo.

Tri najveće i najuticajnije organizacije koje predstavljaju i vozače i moto industriju (ACEM, FEMA, FIM) shodno saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova prosledile su nam obaveštenje o istorijskom dokumentu, nazvanom "Manifest" koje su ove tri organizacije objavile i uputile evropskim liderima uoči Dana Evrope, 9. maja i predstojećih izbora za Parlament EU (5.-9. juna).


"Pozivamo evropske institucije da aktivno uključe motociklizam u političke prioritete za politički mandat 2024-25. koji će započeti na predstojećim evropskim izborima 5-9. juna" - kaže se u proglasu ovih organizacija. Moto sektor pozitivno doprinosi evropskoj ekonomiji, socijalnoj inkluziji i teritorijalnoj koheziji sa oko 21,4 milijarde evra evropskom BDP-u i sa 389.000 radnih mesta. U Evropi postoji skoro 40 miliona motocikala, mopeda, tricikala i četvorocikala koji podržavaju čistu, efikasnu, praktičnu i prijatnu alternativu za kretanje ljudi i robe u gradovima i ruralnim područjima.


"Da bismo iskoristili puni potencijal našeg sektora prema takvim ambicioznim ciljevima, ovaj "Manifest" identifikuje pet strateških oblasti za unapređenje dalje saradnje između javnih vlasti, korisnika i industrije motocikala uz podršku politike mobilnosti i transporta. To su: Bezbednost, životna sredina i održivost, konkurentnost, istraživanje i inovacije, motosport i turizam", navode autori "Manifesta" dodajući da se kao dugogodišnji partneri (ACEM, FEMA i FIM) projekta Evropske unije raduju nastavku konstruktivnog dijaloga i saradnje sa novim političkim rukovodstvom u Evropskom parlamentu, Komisiji i Savetu.


Komentarišući Manifest, predstavnici tri organizacije slažu se da se radi o prekretnici za motociklistički sektor okupljanjem svih aktera za dobrobit građana Evrope.


„Ovaj manifest prikazuje društveni i industrijski doprinos motociklizma u Evropi naročito u urbanim i prigradskim sredinama koje okupljaju 75% stanovništva EU. Vozila L-kategorije mogu popuniti jaz između lagane mobilnosti kao što je hodanje ili vožnja bicikla i upotrebe automobila koji nude nekoliko prednosti za svakodnevna putovanja i malu logistiku. Kroz inovativna, održiva i visokokvalitetna rešenja za mobilnost, članovi ACEM-a će čvrsto nastaviti da doprinose evropskoj konkurentnosti" - rekao je Michele Colaninno, predsednik ACEM i izvršni direktor kompanije Piaggio.


Predsednik FEMA Odd Terje Dovik kaže da su sve tri organizacije ujedinjene u nameri da nastave da rade za zajedničke interese i prava.


„Nadamo se da će novoizabrani poslanici Evropskog parlamenta razmotriti potrebe motociklista, posebno kada je u pitanju bezbednost na putu. Naravno, bićemo spremni da ponudimo savete i stručnost kad god je to potrebno poslanicima Evropskog parlamenta. Naše tri organizacije predstavljaju celokupnu evropsku motociklističku zajednicu: proizvođače, sportiste i turiste" - kaže prvi čovek FEMA.


Jorge Viegas, predsednik FIM ne ostavlja dilemu o doprinosu kojeg motociklisti daju ekonomiji EU, sve značajnijem sektoru turizma.


„Istraživanje je pokazalo da je motociklistički sport ključni pokretač turizma u Evropskoj uniji. FIM je zadovoljan što su se naše tri organizacije okupile kako bi skrenule pažnju na doprinos sporta privredi ruralnih područja. Ne samo da je ekonomski važan, već je, kao što smo pokazali u "Manifestu" od vitalnog značaja kao poligon za nove tehnologije koje mogu drastično da poboljšaju kvalitet života građana EU ali i celog sveta" - navodi predsednik FIM Viegas.


Kompletan dokument "Manifest" možete pronaći OVDE.


Malo podsećanje:


Evropsko udruženje proizvođača motocikala (ACEM) predstavlja najveće proizvođače mopeda, motocikala, tricikla i četvorocikala (vozila kategorije L) u Evropi.


Federacija evropskih asocijacija motociklista (FEMA) predstavlja evropske motocikliste sa zadatkom promocije, zaštite i očuvanja motociklizma.


Međunarodna federacija motociklizma (FIM) je osnovana 1904. godine. FIM je međunarodno upravno telo motociklizma koje je priznao MOK i globalni zagovornik motociklizma.

 

Izvor: ACEM
Fotografija: Freepik

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Dobro pozicionirani u odnosu na konkurenciju: Na brojnim najnovijim uporednim testovima, premium gume kompanije Hankook impresioniraju svojom udobnošću i sigurnošću, a prema pisanju specijalizovanih medija, pružaju i odličan odnos cene i performansi...

123456. . .1596
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje