AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prva guma za električna vozila sa ISCC PLUS sertifikatom od kompanije Hankook na novom Porscheu Taycan

Prva guma za električna vozila sa ISCC PLUS sertifikatom od kompanije Hankook na novom Porscheu Taycan

Hankook, proizvođač premijum guma, predstavlja iON evo, prvu letnju gumu za EV sa ISCC PLUS sertifikatom (ISCC = International Sustainability & Carbon Certification)1...

Ova nova guma je napravljena na osnovu trkačke gume Hankook iON Race, koja se od 2023. godine koristi isključivo na vozilima za ABB FIA Svetski šampionat Formule E, i sastoji se od 45 posto održivih sirovina. Nova guma iON evo spada u originalnu opremu za obnovljeni električni sportski automobil Porsche Taycan. To je prva guma sa ovim prestižnim sertifikatom koja spada u prvu ugradnju ovog proizvođača premijum vozila.


„Uz iON evo gumu sa ISCC PLUS sertifikatom mi u stvari predstavljamo rezultat naših ambicija za istinski održivijim gumama koje su sada spremne da se zakotrljaju putevima“, kaže Klaus Krause, potpredsednik i šef tehničkog centra za Evropu kompanije Hankook. „Takođe smo veoma ponosni što je naš evropski proizvodni pogon u Mađarskoj, gde se odvija proizvodnja guma iON evo, postao druga Hankook lokacija na svetu koja je dobila tako poželjni ISCC PLUS sertifikat. Činjenica da Porsche koristi iON evo kao prvu ugradnju za novi Taycan za nas predstavlja poseban znak poverenja. Zahvaljujući našim tehnologijama testiranim u motosportu, Hankook guma s poboljšanom održivošću i optimizovanim otporom kotrljanja daje veliki doprinos povećanju dometa moćnog električnog sportskog automobila,“ kaže Krause.

Prva guma za električna vozila sa ISCC PLUS sertifikatom od kompanije Hankook na novom Porscheu Taycan

Obnovljivi i reciklirani materijali


Uprkos visokom udelu od 45 odsto održivih materijala, inženjeri kompanije Hankook su uspeli da postignu veću održivost bez ugrožavanja sigurnosti i svojstava pneumatika relevantnih za performanse. Inženjeri su radili sa obnovljivim i recikliranim materijalima koji odgovaraju snazi, fleksibilnosti i izdržljivosti tradicionalnih komponenti guma. To uključuje, na primer, silicijum-dioksid na biološkoj bazi iz otpada od žitarica, reciklirano PET tekstilnog predivo od plastičnog otpada, biokružnu sintetičku gumu napravljenu od biokružnih sirovina, recikliranu čađ iz starih guma, ili čak prirodnu smolu. Tokom razvoja, tim kompanije Hankook je takođe imao koristi od iskustva stečenog u Formuli E, gde je korišćena iON Race trkačka guma s visokim udelom održivih materijala.


iON evo na novom Porsche Taycanu


Novi iON evo sa ISCC PLUS logom na bočnom zidu debituje kao originalna oprema za Porsche Taycan u dimenzijama 245/40 R21 Y XL (prednja osovina) i 285/35 R21 Y XL (zadnja osovina). Kao i kod drugih guma u porodici iON, tokom razvoja je korišćena smesa za gazeći sloj sa biljnim uljima. Ovo ne samo da čini traku gazećeg sloja održivijom, već ima i pozitivan učinak na izdržljivost. Kako bi podržali posebno dinamičnu vožnju ili iznenadne promene trake, inženjeri kompanije Hankook su takođe koristili ojačani materijal za povećanje čvrstine bočnih zidova. Inženjeri su takođe imali koristi od znanja koje su stekli zahvaljujući prethodnim homologacijama za ovog premijum proizvođača.

Prva guma za električna vozila sa ISCC PLUS sertifikatom od kompanije Hankook na novom Porscheu Taycan

Veći domet i bezbednija vožnja


Kao i drugi iON modeli, novi iON evo sa ISCC PLUS sertifikatom nudi značajno smanjen otpor kotrljanja u poređenju sa konvencionalnim gumama, što, prema kompaniji Porsche, povećava domet po punjenju baterije modela Porsche Taycan Aero točkovima od 21 inča do 40 kilometara. Osim toga, Hankook iON proizvodi su posebno dizajnirani tako da mogu da izdrže visok obrtni momenat koji snažna električna vozila razvijaju za vrlo kratko vreme. Sve u svemu, ovo za vozača električnog automobila znači sledeće: veći domet nakon punjenja baterije i posebno sigurnu i udobnu vožnju.

 

¹ ISCC PLUS je međunarodni sertifikacioni sistem koji proverava upotrebu održivih materijala u celokupnom proizvodnom procesu.


PR

123456. . .1598
BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje