AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Škoda Fabia - početak proizvodnje u glavnom pogonu u Mladoj Boleslavi

Nova Škoda Fabia - početak proizvodnje u glavnom pogonu u Mladoj Boleslavi

Juče je prva Fabia četvrte generacije sišla s proizvodne linije u glavnom pogonu Škoda Auto u Mladoj Boleslavi...

Proizvodni pogoni su opsežno modifikovani kako bi se moglo izgraditi ovo najnovije izdanje popularnog malog automobila; ostvarene investicije iznose 110 miliona evra. Fabia se po prvi put bazira na MQB-A0 platformi Volkswagen grupe, omogućavajući joj da bude ne samo najprostraniji automobil u svom segmentu, već i da nudi poboljšane karakteristike udobnosti i bogatstvo novih sistema sigurnosti i asistencije. Najnovija Fabia stoga ima sve što je potrebno za nastavak uspeha svog prethodnika. Od svog debija 1999. godine, ŠKODA je kupcima isporučila više od 4,5 miliona jedinica svog malog automobila, što ga čini drugim najprodavanijim automobilom brenda posle modela Octavia.

Nova Škoda Fabia - početak proizvodnje u glavnom pogonu u Mladoj Boleslavi

Michael Oeljeklaus, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku, rekao je: „Početak proizvodnje uvek je vrlo poseban trenutak za koji se detaljno pripremamo. Danas slavimo zvanični početak proizvodnje nove Fabia. Ukupno smo uložili 110 miliona evra u opsežnu modernizaciju, kao i u dalju automatizaciju proizvodnog procesa. Ovo se sada isplatilo: sjajno je videti kako sve radi bez problema, sa svim mehanizmima koji rade u savršenoj harmoniji. Zahvaljujem celom timu na izvanrednom radu i oduševljen sam što su nam svi napori omogućili značajan doprinos nastavku uspešne priče o modelu Fabia.“


Škoda Fabia je izgrađena na istoj proizvodnoj liniji kao i Scala i Kamiq. Uoči pokretanja proizvodnje, češki proizvođač automobila izvršio je prilagođavanje na liniji za montažu, kao i u pogonima za zavarivanje. Brojne složene i fizički zahtevne proizvodne korake sada sprovode roboti, što je omogućilo visok nivo automatizacije u proizvodnim procesima.

Nova Škoda Fabia - početak proizvodnje u glavnom pogonu u Mladoj Boleslavi

Prva generacija modela Fabia, lansirana 1999. godine, bila je jedan od najprodavanijih malih automobila, s više od 1,7 miliona isporučenih jedinica. Model druge generacije koji je sledio 2007. godine takođe je premašio brojku od 1,7 miliona prodanih jedinica. Uključujući treću generaciju koja je debitovala 2014. godine, kupcima je isporučeno više od 4,5 miliona Fabia širom sveta.


Emotivan dizajn i nove proporcije čine najnoviju Škoda Fabia vrlo privlačnom. Model je po prvi put zasnovan na MQB-A0 platformi Volkswagen grupe, koja je omogućila da automobil ima znatno poboljšane karakteristike udobnosti i bezbednosti. Sa dužinom od 4.108 mm, model nove generacije prvi put premašuje dužinu od četiri metra, a sa 1.780 mm širine nudi još više prostora od svog prethodnika. Prtljažnik, koji je u verziji prethodne generacije već bio najveći u segmentu, porastao je za 50 litara i sad iznosi čak 380 l.


Nova Fabia je dostupna sa pogonom na prednje točkove i sa manuelnim ili automatskim 7-stepenim DSG menjačem. Nudi se izbor između pet benzinskih motora iz aktuelne EVO generacije Volkswagen grupe, koji kombinuju male emisije s povećanom efikasnošću i većom dinamikom. FABIA se može pohvaliti koeficijentom otpora vazduha (cd) od 0,28, postavljajući rekord u segmentu malih automobila. U kombinaciji sa opcionim rezervoarom za gorivo od 50 litara, može da pređe kilometražu veću od 900 km u WLTP ciklusu. Ovo najnovije izdanje takođe sadrži niz sistema za asistenciju koji su ranije bili rezervisani za vozila višeg segmenta.

 

PR

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje