AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Novi Kia EV6 zahvaljujući naprednom 800-voltnom brzom načinu punjenja može napuniti bateriju sa 10% na 80% za samo 18 minuta, a može se pohvaliti i sa najvećim dometom od 510 kilometara sa jednim punjenjem...

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Kijino prvo namensko baterijsko električno vozilo (BEV) po zasluzi različitih inovativnih i visokotehnoloških pomagala nudi izuzetnu upotrebljivost koja nije baš uobičajena u ovoj klasi. Novi model, koji kod nas i drugde u Evropi očekujemo na jesen, moguće je rezervisati.

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Namenska platforma BEV nudi najprostraniju kabinu u svojoj klasi


Kabina vozila napravljenog na Kijinoj namenskoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) koristi sve prednosti kako bi ponudila najveću prostranost i funkcionalnost u svojoj klasi. Vozača i suvozača pozdravlja elegantna, minimalistička armaturna ploča koja naglašava izuzetnu prostranost. Pošto modelu EV6 nije potreban centralni menjački tunel ravno dno putnicima pozadi pruža veliku udobnost, jer imaju čak 990 mm prostora za noge.


Inovativni ventilacioni sistem unapređuje udobnost svih putnika u vozilu. Upotrebom konstrukcije postavljene na spoljnom delu i unutrašnjem delu u kabini, kabinski deo se smanjio za 55%. Takvo optimalno rešenje omogućilo je tanji kokpit i ponudilo više prostora za putnike pozadi, dok ujedno pruža optimalno hlađenje kabine.

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Opuštajuća sedišta sa nagibom putnicima pružaju udoban prostor


Posebna opuštajuća sedišta vozaču i suvozaču nude opuštanje u vrhunskom komforu i luksuzu kada je EV6 parkiran ili se puni. Nakon pritiska na dugme podižu se sedišta, dok se leđni deo naginje nazad čime se popravlja položaj i raspored težine tela, što ujedno putnicima omogućava opuštanje, čitanje knjige ili čak spavanje. Mala težina i vitak oblik sedišta dodatno optimizuju prostor u kabini.

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

U kabini EV6 korišćeni su premium materijali koji stvaraju domaći osećaj, ali su izabrani i zbog velike izdržljivosti. Upotrebljeni su održivi materijali, od veganske kože do tkanine sedišta i patosnica od prerađene plastike, što je ekvivalent 100 boca za vodu od pola litra.


Za intuitivno vozačko iskustvo su svi glavni kontrolni prekidači vozaču na dohvat ruke. Menjačka konzola Shift-By-Wire zbog praktičnosti je postavljena pored dugmeta za paljenje motora na centralnoj konzoli, dok su na upravljačkom obruču smešteni ključni prekidači ADAS za maksimalnu operativnost. Za optimalno korisničko iskustvo su kontrolni prekidači EV6, npr. za grejanje upravljačkog obruča i hlađenje sedišta, takođe na dohvat ruke.

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Pametna rešenja za odlaganje i impresivan prtljažnik – dovoljno za jedini auto u porodici
Pametna rešenja za odlaganje brinu o svim potrebama. Pozamašan pretinac u centralnoj konzoli nudi upotrebljiv prostor za odlaganje predmeta, kao što su npr. torbice ili tableti, dok otvoreni pretinac za bežično punjenje omogućava jednostavno punjenje mobilnih uređaja. Upotrebljiv pretinac ispred suvozača maksimalno iskorišćava prostor nastao zbog delimično spolja postavljenog klima uređaja i nudi 10,5 litara zapremine, dok praktični držači pića napred i pozadi pružaju dodatni prostor.


Velikodušan prtljažni prostor kog omogućava E-GMP platforma znači da je EV6 sa 520 litara zapremine (VDA) spreman za sledeću avanturu. Sa drugim redom sedišta, deljivim u odnosu 60:40 zapremina naraste na oko 1.300 litara. EV6 ima i prednji prtljažnik koji nudi dodatna 52 litra zapremine kod varijante s pogonom na 2 točka (RWD) odn. 20 litara kod kombinacije s pogonom na sva 4 točka (AWD) što je dovoljno za skladištenje kabla za punjenje.

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Inovativna funkcija "vehicle-to-load" (V2L) i izuzetne mogućnosti vuče


Za avanture u prirodi EV6 je dobio funkciju V2L (vehicle-to-load) koja drastično povećava fleksibilnost punjenja. Integrisana punjačka upravljačka jedinica (ICCU) omogućava do 3,6 kW punjačke snage iz baterije vozila preko jednostavnog adaptera koji spoljni punjački priključak pretvara u električnu utičnicu. Priključak adaptera biće prilagođen tržištima kako bi EV6 mogu puniti bilo šta, od domaćih uređaja do drugih električnih vozila. U kabini je praktičan punjački ulaz ispod zadnjih sedišta koji omogućava punjenje uređaja iz baterije vozila bez upotrebe dodatnih adaptera.

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

EV6 sa baterijom kapaciteta od 77,4 kWh omogućava vuču do 1.600 kg tereta, u obe varijante pogona (RWD ali AWD). Kupcima koji odaberu bateriju sa 58 kWh EV6 nudi kapacitet vuče do 750 kg. Bez obzira na odabranu varijantu EV6 pruža izuzetne električne mogućnosti za porodične izlete.


PR

Škoda Auto postaje kompanija bez duvanskog dima

Škoda Auto postaje kompanija bez duvanskog dima

Sva Škoda Auto mesta, prostori i zemljište uskoro će biti bez duvanskog dima. Brend podržava zaposlene koji žele da prestanu da puše i time naglašava svoju ulogu odgovornog poslodavca i kompanije koja vodi računa o zdravlju...

Bugatti Chiron Super Sport 300 (2021)
Slika nedelje