AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz se rastaje od francuskog dizela 1.5 dCi - menja ga sopstvenim motorom veće zapremine

Mercedes-Benz se rastaje od francuskog dizela 1.5 dCi - menja ga sopstvenim motorom veće zapremine

Saradnja Mercedes-Benza i Renaulta se nastavlja, ali francuski dizel 1.5 dCi neće više biti deo ponude pod haubom automobila sa zvezdom u znaku...

Daimler i Renault uspešno sarađuju već godinama, ali u nekim oblastima se ta saradnja sužava. Na primer, novi Smart neće imati ništa zajedničko sa modelom Twingo, a proizvodnja i razvoj Smarta se pomera u Kinu. Pored toga, iz Francuske stižu vesti o postepenom ukidanju dizelskog 1.5 dCi agregata iz Mercedes-Benz vozila. Nemački proizvođač ga je koristio pod kodnom oznakom OM608 u modelima klasa A, CLA i B. Iz Stuttgarta javljaju, da se ovaj motor menja novim dizelskim motorom zapremine 2.0 litra, koji je razvijen sopstvenim resursima.


Novi motor imaće kodnu oznaku OM654q i već se ugrađuje u novu generaciju modela GLA u GLB. Radi se o nasledniku najslabijeg dizela i razvija maksimalnu snagu od 85 kW (pod oznakom 180d). Obrtni moment je povećan sa 260 na 280 Nm dostupan u širem opsegu obrtaja. Menjač sa 7 stepeni prenosa zamenjen je sa novim menjačem sa dvostrukim kvačilom sa osam stepeni prenosa.


Modeli A, CLA i B sa novim agregatom, Mercedes-Benz proizvodi već ove godine, ali na tržište će stići sledeće godine. Od saradnje sa Renaultom, ostaće motor 1.3 TCe, koji je plod saradnje ove dve kompanije i novi Mercedes-Benz Citan, koji će imati istu platformu kao i Renault Kangoo. Pomenimo i to, da je Mercedes-Benu završio proizvodnju modela X-Klasa, koja je bila luksuzni derivat modela Renault Alascan i Nissan Navara.


Automagazin.rs

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje