AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Putevi Srbije - kako funkcioniše zimska služba održavanja

Putevi Srbije - kako funkcioniše zimska služba održavanja

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da od danas, 01.11.2020.g. počinje sa radom Zimska služba, prema Planu zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji 2020/21...

Putevi Srbije - kako funkcioniše zimska služba održavanja

Planom zimskog održavanja putne mreže predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednosti saobraćaja u zimskim uslovima.


Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 01.11.2020.g. do 31.03.2021.g. i obavezujući je okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.


Na održavanju kompletne mreže državnih puteva Republike Srbije angažovana su 22 preduzeća za puteve i 2 preduzeća koja pružaju uslužnu delatnost („Srbijaput“-Beograd i „Vojvodinaput“- Novi Sad).

Putevi Srbije - kako funkcioniše zimska služba održavanja

Sistem obaveštavanja i informisanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda organizovan je na sledeći način:


Štab zimske službe, na osnovu izveštaja sa terena, koje dobija iz punktova preduzeća za puteve, formira jedinstveni ,,Izveštaj Zimske službe“ koji dostavlja direktoru, tehničkom direktoru i izvršnom direktoru Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda i objavljuje na internet prezentaciji Preduzeća. Informativni centar JP ,,Putevi Srbije“ preuzima Izveštaj i prosleđuje ga resornom ministarstvu, MUP Republike Srbije – Sektoru za vanredne situacije i medijima.


Objedinjeni Izveštaj zimske službe o stanju na putevima objavljuje se dva puta dnevno, po potrebi i češće.


Odeljenje za odnose sa javnošću kontinuirano prati sve izveštaje sa terena i izveštaje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i po potrebi, medijima šalje saopštenja i obaveštenja za javnost i apele javnosti.


Osnovni prioritet JP „Putevi Srbije“ u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda koje se obavlja iz putnih baza i punktova, kojih ukupno ima 167.


Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na autoputevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.


Održavanje se sprovodi po sledećim prioritetima i kategorijama:


- Prvi prioritet / A kategorija, ukupno 6.018,855 km - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,


- Drugi prioritet / B kategorija, ukupno 4.329,694 km - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od 6 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,

- Treći prioritet / C kategorija, ukupno 4.727,360 km - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave.

Putevi Srbije - kako funkcioniše zimska služba održavanja

Na jugu Srbije u sezoni 2020/2021 primenjuje se nova vrsta ugovora koja se bazira na nivou usluga. Ukupno 3.048,361 km putne mreže se održava po novom principu od toga 507,657 km I B reda, 1.904,982 km II A reda i 635,722 km II B reda, dok se na ostalom delu putne mreže održavanje obavlja po klasičnom sistemu.


Prema Planu zimske službe za 2020/21.g. raspoloživo je:


748 putarskih vozila i kamiona
331 mašina
2172 radnika u jednoj smeni, od toga: 921 radnika – putara
172 tehničara
325 mašinista
754 vozača


Angažovanost mehanizacije može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i shodno stepenu njihove jačine.


Obezbeđeno je ukupno sa rezervama 92.268,63 tona soli, 1.582 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa i dovoljne količine kamene rizle/agregata.

Putevi Srbije - kako funkcioniše zimska služba održavanja

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:


a) mostu „Gazela“, prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoj „Mečka“ na autoputu;
b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v);
c) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
d) prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
e) prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin);
f) prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš);
g) prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac);
h) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
i) širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
j) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
k) prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
l) most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica
m) zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda,
n) obilaznica Beograda od Sektora-3 ( reka Sava ) do kraja Sektora-5 ( Straževica ) i Kružni put,
o) novi most „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica.

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Republike Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno odlučuju o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.


JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da se ne uključuju u saobraćaj bez zimske opreme, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.


Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije“ (www.putevi-srbije.rs) možete preuzeti Plan zimske službe 2020/21.g., kratak i detaljan Izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima, kao i Prezentaciju Plana zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji.


PR

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 se plasirao u finalni krug izbora za Evropski auto 2024. godine (engl. COTY). Potpuno električni SUV je prvo bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smestio među sedam najboljih...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje