AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Škoda Citigo - Prve zvanične informacije i fotografije

Škoda Citigo - Prve zvanične informacije i fotografije

U Mladoj Boleslavi je danas otkriven izgled najmanjeg Škoda automobila. Potvrđen je novi naziv, dizajn i tehnika. Mi smo "tipovali" da će se zvati City, ali se proizvođač odlučio da najmanja Škoda nosi ime Citigo (City i Go). Glavnu ciljnu grupu svog modela Citigo, Škoda vidi u mladim vozačima, mladim porodicama, koje trebaju drugi ili treći automobil u porodici, i konačno u ljudima u "najboljim godinama"...

Škoda Citigo - Prve zvanične informacije i fotografije

Dizajn

Ko je očekivao da jedina promena u odnosu na model Up, bude logo na masci hladnjaka, pogrešio je. Novi su praktično svi vidljivi delovi karoserije. Nove su i svetlosne grupe, a bez promena su jedinom prošli spoljni retrovizori. Bok automobila je nov, a linija prozora se nastavlja prirodno i bez izlomljenih linija, što je značajno drugačije rešenje od onog na Volkswagen modelu Up. Zadnji deo je dizajnerski "čist" i jednostavno rešen. Pored drugačijeg branika, Citigo ima konvencionalno rešenje na vratima prtljažnika. Za razliku od nemačkog konkurenta, koji ima prostakljen deo između zadnjih svetlosnih grupa, mala Škoda ima metalni deo na vratima prtljažnika.

U pravoj fazi, na tržište će stići trovratna verzija, a verzija sa pet vrata, do prvih kupoaca će stići 2012. godine.

Škoda Citigo - Prve zvanične informacije i fotografije

Dimenzije

Sa dužinom od 3,56 metara, širinom od 1,65 metara i visinom od 1,48 metara, Škoda Citigo spada među najkompaktnije automobile u svom segmentu. Škoda Citigo je neznatno kraća od modela Up!, ali razlika je rezultat drugačijeg dizajna branika, a ne dužine same karoserije. Međuosovinsko rastojanje od 2.420 mm je identično kao kod modela VW Up! Standardne dimenzije felni su 5J x 14 inča, a dimenzija pneumatika iznosi 165/70 R14. Rezervni točak je istih dimenzija. Masa automobila Škoda Citigo je identična kao masa modela Up! i iznosi 854 kilograma, a zapremina prtljažnog prostora iznosi 251 litar. Obaranjem naslona zadnjih sedišta, zapremina prtljažnika raste na zavidnih 951 litar.

Tehnika

Ciutigo pokreće jedan od dva nova trocilindarska motora u ponudi: oba agregata imaju zapreminu od 1,0 litar, a snaga iznosi 44 kW ili 55 kW. U štedljivoj varijanti Green tec, prosečna potrošnja iznosi samo 4,2 litra na 100 pređenih kilometara, odnosi 4,3 l/100 km u slučaju snažnije verzije. Standardne verzije prosečno troše 4,5 l/100 km, odnosno 4,7 l/100 km. 2012. godine, standardan manuelni menjač, može zameniti i petostepni automatski menjač.

Škoda Citigo - Prve zvanične informacije i fotografije

Enterijer

rva fotografija enterijera, otkriva nam dizajnerske linije, koje smo već videli na modelu Up. Nove su kombinacije boja, a iz vlastitih Škodinih ideja, rođen je i izgled volana. Izgled sedišta još uvek nije otkriven, ali Škoda ističe da su nasloni za glavu integrisani u sedišta. Kao i svaki moderan gradski automobil, Citigo se može pohvaliti velikim brojem ostava za sitnice i napitke.

U Škodi prvi put koriste i kombinovane bočne vazdušne jastuke Head-Thorax, koji štiti telo i glavu putnika na prednjim sedištima. Aktivnu bezbednost povećava i asistent kočenja „City Safe Drive“. Novi sistem se automatski aktivira pri brzinama manjim od 30 km/h, a zatim laserskim senzorom registruje okolinu i procenjuje rizik od sudara. U zavisnosti od brzine i situacije, sistem može automtski usporiti automobil i smanjiti rizik od sudara.

Škoda Citigo - Prve zvanične informacije i fotografije

Na tržištu u novembru 2011

Kao glavnu ciljnu grupu svog modela Citigo, Škoda vidi mlade vozače, mlade porodice, koje trebaju drugi ili treći automobil u porodice, i konačno ljude u "najboljim godinama". Radi se o klijentima, koji misle i na troškove vožnje, i imaju racionalan način razmišljanja, a na drugoj strani žele kvalitet, praktičnost, dizajn i bezbednost. U zavisnosti od tržišta, Citigo će biti dostupan u četiri nivoa opreme: Easy, Active, Ambition i Elegance.

Proizvodnja trovratne verzije modela Citigo, biće pokrenuta u fabrici u Bratislavi (Slovačka), u 41. kalendarskoj nedelji ove godine (oktobar mesec).

Automagazin.rs

Stanje na putevima zbog Međunarodne biciklističke trke

Stanje na putevima zbog Međunarodne biciklističke trke

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da su moguća zadržavanja na pojedinim deonicama državnih putevima I i II reda kao i naplatnim stanicama u Republici Srbiji, zbog održavanja 61. Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju od 09. do 12.09.2021.

Mercedes-Benz predstavio unapređeni Sprinter

Mercedes-Benz predstavio unapređeni Sprinter

Novi motor, novi menjač, novi sistem pogona na sva četiri točka: sa sveobuhvatnim tehnološkim unapređenjem, Mercedes-Benz osigurava da će njegova ikona velikih kombija, Sprinter, ponuditi veću udobnost u vožnji od septembra 2021. godine nadalje – i to na gotovo svim terenima...

Premijera nove Opel Astre u Rüsselsheimu

Premijera nove Opel Astre u Rüsselsheimu

Nova munja je rođena - pod ovim motom Opel je danas u Riselshajmu predstavio potpuno novu šestu generaciju Astre. Novi izvršni direktor Uwe Hochgeschurtz predstavio je novitet svog prvog dana u Opelu...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje