AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Kompanija Renault Srbija je organizovala promociju modela Renault Megane Kolekcija 2012 i Renault Scenic Kolekcija 2012, koje su predstavnici medija imali priliku da isprobaju vožnjom do antičkog rimskog grada Viminacijuma. Osvežen izgled i novi motori - to su glavne odlike modernizacije modela Renault Megane, Scenic i Grand Scenic...

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Renault Megane 2012

Promene se najviše odnose na tehniku automobila, uz blagu modernizaciju dizajnerskih detalja. Već na prvi pogled uočavamo dnevna LED svetla integrisana u glavne svetlosne grupe. Redizajniran je i prednji branik, koji je dobio crne detalje, kao i decentne hromirane detalje. Renault Megane je dobio tri nova motora.

Novi motori

Prvi je benzinski Energy TCe 115, opremljen sistemom za direktno ubrizgavanje goriva u cilindar i turbopunjačem. Iz zapremine 1,2 litra (1198 cm3) agregat razvija maksimalnu snagu od 85 kW (115 KS), i beleži prosečnu potrošnju od 5,3 l/100 km, što obezbeđuje autonomiju od 1.000 kilometara. Emisija CO2 iznosi 119 grama po pređenom kilometru. Maksimalni obrtni moment agregata iznosi 190 Nm, a 90 % ove vrednosti je dostupno već pri 1.650 o/min. Ovaj motor u ponudi će zameniti agregat 1.6 16V.

Dizelsku ponudu je obogatio motor Energy dCi 110. U pitanju je motor zapremine 1,5 litara, koji razvija maksimalnu snagu od 110 KS i maksimalni obrtni moment od 260 Nm pri 1.750 o/min. Potrošnja je smanjena na 3,8 l/100 km (emisija 95 g/km). Snažnija verzija Energy dCi 130 je poznata od prošle godine. Osnovni parametri motora zapremine 1,6 litara su: 96 kW (130 k), 320 Nm pri 1750 o/min. Motor troši 0,2 litra nafte više nego slabiji turbodizel motor i emituje 104 g/km.

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Nova elektronika

Armada elektronskih sistema je proširena sistemom Visio. Njegova osnova je kamera na vetrobranskom staklu, instalirana na retrovizor. Ovaj sistem poboljšava noćnu vidljivost, na udaljenosti od 100 metara, i automatski podešava visinu svetala, do brzine od 45 km/h. Takođe, tu je i sistem koji detektuje nepropisno napuštanje saobraćajne trake. Za lakše kretanje na strmim uzbrdicama, tu je i "hill-holder" sistem. Paleta boja je proširena belom bojom sa perla efektom i plavom Majorelle. Enterijer može biti opremljen kombinacijom kože i Alcantare, a na nekim tržištima će biti dostupna specijalna oprema Bose, sa vrhunskim audio sistemom. Naravno, tu je i Bluetooth sistem, kao i navigacioni sistem marke TomTom. U ponudi će ostati i sportski paketi GT i GT-Line.

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Proizvodnja modela Megane će biti nastavljena u španskoj Palenciji. Prošle godine, prodato je 235.000 primeraka modela Megane u svetu, a od 2008. godine, treća generacija je pronašla put do 730.000 kupaca. Najsnažniju verziju RS kupilo je 12.500 ljudi.

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Renault Scenic 2012

Dizajn

Na prednjem delu automobila uočavamo nove svetlosne grupe sa manje izraženim dizajnom, koje najavljuju novi dizajnerski smer automobila marke Renault, sa ozbiljnijim i elegantnjim linijama. U skladu sa ovim konceptom, promenjeni su i branici, koji su dobili nove lakirane površine i diode za dnevno osvetljenje, koje se nalaze na unutrašnjim stranama svetala za maglu. Naglasak na bočne linije, pomogao je da se smanji efekat visoke karoserije.

Bokove posebno oživljavaju hromirane lajsne, a pozadi je redizajnirana grafika svetlosnih grupa. I dalje ostaje razlika u dizajnu zadnjih svetala - kratki Scenic ima bumerang svetla usmerena ka sredini automobila, a kod modela Grand Scenic bumerang je usmeren ka bokovima automobila. Osveženje serije Scenic predstavljaju i nove booje karoserije: Grenat Red i Majorelle Blue.

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Enterijer

U enterijeru osveženog Scenica, najveću novinu predstavljaju kvalitetniji materijali i proširana ponuda obloga i "tapacirunga", a u nekim paketima opreme je dostupan i kožni paket sa Alcantarom. Na nekim tržištima će biti dostupna specijalna oprema Bose, sa vrhunskim audio sistemom. Naravno, tu je i Bluetooth sistem, kao i navigacioni sistem marke TomTom. Armada elektronskih sistema je proširena sistemom Visio. Njegova osnova je kamera na vetrobranskom staklu, instalirana na retrovizor. Ovaj sistem poboljšava noćnu vidljivost, na udaljenosti od 100 metara, i automatski podešava visinu svetala, do brzine od 45 km/h. Takođe, tu je i sistem koji detektuje nepropisno napuštanje saobraćajne trake. Za lakše kretanje na strmim uzbrdicama, tu je i "hill-holder" sistem.

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Štedljiviji turbodizel motori Energy

Još u leto, Renault je pod haubu novog Scenica smestio prvi motor nove generacije - 1.6 Energy dCi 130, snage 96 kW. Motor potpuno nove konstrukcija, u ponudi će zameniti motor iste snage, ali zapremine 1,9 litara. Zanimljivo je da novi motor manje zapremine ima za 20 Nm veći obrtni moment (320).

Od januara mu se pridružio motor 1.5 Energy dCi 110. Agregat snage 81 kW predstavlja evoluciju dosadašnjeg motora 1.5 dCi. Novi motor ima potpuno novu konstrukciju turbopunjača, novi sistem ubrizgavanja i nove tehnologije za štednju goriva: Stop & Start, novi EGR sa niskim pritiskom rada i varijabilnu pumpu za ulje. Rezultat je smanjenje prosečne potrošnje za 12 %, na 4,1 l/100 km i povećanje maksimalnog obrtnog momenta za 20 Nm, na 260 Nm.

Ponudu turbodizel motora činiće verzije: 1.5 dCi 95, 1.5 dCi 110, 1.5 Energy dCi 110, 1.6 Energy dCi 130, 2.0 dCi 150 i 2.0 dCi 160

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Novi benzinski 1.2 Turbo

A, šta znači skraćenica TCe 115? Renault u Scenic premijerno ugrađuje turbo benzinski motor zapremine 1,2 litra, što će se dogoditi u proleće 2012. godine. Novi motor bi trebao za četiri godine da dostigne tržišni udeo od 85 % svih prodatih benzinskih Renault automobila, a motor će postepeno u ponudi naslediti model 1.6 16V. Agregat razvija 85 kW (+4 kW) i maksimalni obrtni moment od 190 Nm (+40 Nm) u rasponu obrtaja od 2.000 do 4.000 o/min. Ovaj motor koristi iskustvo iz Formule 1 (verovali ili ne), što se posebno odnosi na konstrukciju "kvadratnog tipa", kod koje je prečnik i hod klipa iste dužine. Unutrašnja trenja su svedena na minimum. Novi motor je opremljen sistemom direktnom ubrizgavanja goriva u cilindar, sistem varijabilnog vremena otvaranja ventila i sistem Stop & Start.

Promocija: U Srbiju stigli Renault Megane i Scenic 2012

Ponudu benzinskih motora čine verzije: 1.6 16V 110, 1.6 16V 110 E85, 1.2 Energy TCE 115, 1.4 TCE 130, 2.0 16V 140. Promena u pondu motora će biti izvršan postepeni, pa će i stari i novi motori u određenom periodu biti u pondui. Za izabrana tržišta, Renault će u modelu Scenic ponuditi turbodizel 2.0 dCi, uparen sa automatskim menjačem.

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.


Dobro je znati

Novinarima su automobili predstavljeni na lokaciji antičkog rimskog grada Viminacijuma, najvećeg i najbogatijeg grada rimske provincije Gornje Mezije koja je obuhvatala prostor današnje centralne Srbije, prostirao se na 450 hektara šire i 220 hektara uže gradske teritorije i u njemu je živelo između trideset i pedeset hiljada stanovnika, što je antički ekvivalent današnjem Beogradu. Domaćin je bio Dr Miomir Korać, direktor ovog arheološkog nalazišta. Više o Viminacijumu, koji svakako treba posetiti, na adresi: www.viminacium.org.rs.

 

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

MOL: 2000 studenata učestvovalo u takmičenju Freshhh 2012

MOL: 2000 studenata učestvovalo u takmičenju Freshhh 2012

Ekipa P.P.S. Univerziteta u Miškolcu (Mađarska), osvojila je takmičenje međunarodne naftne i gasne industrije MOL - “Freshhh 2012”, koje je održano u Budimpešti 24.maja 2012. Takmičenje je postalo poznato širom sveta, a ove godine u njemu je učestvovalo 2.000 učenika sa 250 univerziteta i iz 60 zemalja...

Polovni automobili u ponudi Hyundai Auto Beograda

Polovni automobili u ponudi Hyundai Auto Beograda

Hyundai Auto Beograd osim svoje standardne delatnosti, prodaje novih automobila, kupcima na našem tržištu nudi i širok asortiman polovnih automobila. Kupci zainteresovani za ''polovnjake'' u ponudi Hyundai Auto Beograda mogu pronaći...

Mazda CX-5 na putu ka prodajnom rekordu širom sveta

Mazda CX-5 na putu ka prodajnom rekordu širom sveta

CX-5, Mazdin model nove generacije vozila sa potpuno novom SKYACTIV tehnologijom, na putu je prodajnog rekorda na svim kontintetima. Nakon premijernog predstavljanja u februaru ove godine, Mazdin novi kompaktni krosover SUV velikom brzinom osvaja kupce: u Evropi, po broju porudžbina vodi Rusija, u kojoj je za samo prva tri meseca naručeno 7.500 hiljada vozila.

Škoda Rapid: Nove fotografije serijskog automobila

Škoda Rapid: Nove fotografije serijskog automobila

Otkrivanje se nastavlja: pred nama su nove zvanične fotografije novog modela Škoda Rapid! Na prvim zvaničnim fotografijama, koje je u javnost pustila sama češka kompanija, otkriveni su detalji Škode Rapid, među kojima su i delovi maske, felne i svetlosnih grupa, a sada možemo videti zadnja vrata i deo prednjeg dela...

Gymkhana 4: Manje Hollywooda, više vožnje

Gymkhana 4: Manje Hollywooda, više vožnje

Ken Block nam pokazuje drugu, kraću verziju četvtog dela slavnog serijala Gymkhana. Ovoga puta, na snimku je manje holywoodskih efekata, a više atraktivne vožnje u supersnažnij Ford Fiesti, što će obradovati sve ljubitelje drifta....

Premijera drumskog voza SARTRE na javnim putevima

Premijera drumskog voza SARTRE na javnim putevima

Po prvi put u istoriji, „drumski voz“ sastavljen od Volvoa XC60, Volvoa V60, Volvoa S60 i jednog kamiona, koji su samostalno vozili u koloni iza vodećeg vozila, isproban je na javnom autoputu, među ostalim učesnicima u saobraćaju. Istorijski test, sproveden u Španiji, bio je izuzetno uspešan...

SsangYong Rexton W: Facelift na prvim fotografijama

SsangYong Rexton W: Facelift na prvim fotografijama

SsangYong je na autosalonu u južnokorejskom Busanu predstavio facelift verziju modela Rexton, koji je dobio slovo "W" u nazivu (od Work of Art - umetničko delo). Glavni elementi redizajniranog SUV modcela su novi prednji deo i novi turbodizel motor ispod haube...

Aston Martin Project AM310: Novi DBS se otkriva

Aston Martin Project AM310: Novi DBS se otkriva

Na manifestaciji Concorso d'Eleganza Villa d´Este, predstavljena je studia nove generacije modela Aston Martin DBS. Zanimljivo je da buduća generacija modela DBS, koristi neke dizajnerske elemente "pozajmljene" od ekskluzivnog modela One-77...

Novi rekord: Bager marke Volvo jurio 103 km/h!

Novi rekord: Bager marke Volvo jurio 103 km/h!

Izgleda da Volvo ima lek za kašnjenja na gradilištima. Na trkačkoj stazi Anderstorp, nedaleko od Gislaveda (Švedska), pao je novi rekord. Supersnažni koncept bager Volvo L60G PCP (Performance Concept Prototype) postigao je brzinu od 103 km/h, i tako postavio novi svetski rekord za ovu vrstvu vozila...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje