AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Direktno iskustvo vožnje bez suvišnih komplikacija ključni je činilac prilikom razvijanja visokotehnološkog Volvo Sensus sistema zabave i informisanja. U Volvou V40, pristup usmeren prema vozaču, unapređen je novom, potpuno grafičkom komandnom tablom koja omogućava personalizaciju njenog izgleda...

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Komponente za povezivanje, s druge strane, uključuju mobilnu aplikaciju koja povezuje vozača s automobilom kada je parkiran.

Potpuno grafički displej

Novi V40 je dostupan s novom, potpuno grafičkom komandnom tablom. Aktivni TFT (Thin Film Transistor) kristalni ekran predstavlja novu dimenziju komunikacije vozača i automobila. Komandna tabla izražava emocionalnu funkcionalnost i uvek jasno prikazuje najvažnije informacije.

Vozač može da odabere tri grafičke teme: Elegance tema stvara tradicionalno mirnu atmosferu, Eco tema sa zelenom pozadinom stvara ekološki obojenu atmosferu, s detaljnim prikazom potrošnje i posebnom iluminacijom u slučaju ekološke vožnje. Totalna suprotnost je Performance, koja crvenom iluminacijom stvara sportsku atmosferu, a jasnije se prikazuje brzina kretanja, količina iskorišćenog potencijala motora i slično.

Kontrola preko upravljača

Kod Volvo Sensus sistema sve informacije se prikazuju na ekranu od pet ili sedam inča, smeštenom u gornjem delu komandne table. Integrisani ekran znači da vozač ne mora da skreće pogled s puta. Svim funkcijama se može upravljati preko komandi na upravljaču ili putem kontrola ispod ekrana. Tu je i dodatni daljinski upravljač.

„My Car“ nudi pristup brojnim prilagođavanjima sistemima kao što su City Safety, Collision Warning, Pedestrian Detection, Driver Alert System, Active Cruise Control, osvetljenje, retrovizori, klima uređaj, centralno zaključavanje ili audio sistem. Ukoliko se naruči i multimedijalni audio sistem, Volvo Sensus podrazumeva veći ekran od sedam inča, koji prikazuje i informacije sa navigacionog sistema, telefona, kamere za vožnju unazad, DVD playera, digitalnog TV-a i slično.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Bluetooth s upravljanjem muzičkim sadržajima

Bluetooth konekcija je unapređena kako bi pored hands-free konverzacije telefonom ponudila i izbor muzičkog sadržaja s portabl playera preko Bluetootha. Volvo je, ustvari, jedini brend koji nudi Bluetooth upravljanje muzičkim sadržajima u svim modelima. Integrisana navigacija s glasovnim komandama je dostupna kao opcija.

Elektronska kontrola klime

Novi V40 dostupan je s elektronskom kontrolom klima uređaja. Sistem nudi automatsko kontrolisanje unutrašnje temperature i ventilacije preko individualnog podešavanja za vozačevu i suvozačevu stranu. Vetrobransko staklo, zadnje staklo i spoljni retrovizori automatski se greju pri temperaturama ispod 9°C.

Navigacija od skretanja do skretanja

Opcionalni navigacioni sistem integrisan je u Volvo Sensus. Glasovno davanje instrukcija doprinos je bezbednosti. Novi dodatak je navigacija od skretanja do skretanja koja se prikazuje na komandnoj tabli.

Vrhunsko audio iskustvo

Najnaprednija audio jedinica ima digitalno 5x130W pojačalo klase D, Dolby Digital u kombinaciji s Dolby Pro Logic II Surround i poslednju MultEQ tehnologiju kompanije Audyssey Laboratories koja smanjuje distorziju, uz 10 zvučnika.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Premium Sound očitava muziku sa DVD, CD i USB nosača u MP3, AAC ili WMA, ali i AVI i Video Div-X formatu. Sistem podrazumeva Bluetooth konekciju.

Pored Premium Sound Multimedia sistema, dostupna su još četiri audio sistema i to:


•    Performance, sistem sa 4 zvučnika
•    Performance, sistem sa 6 zvučnika
•    High Performance, sistem sa 8 zvučnika
•    High Performance Multimedia, sistem sa 8 zvučnika

Za spajanje s ostalim uređajima, kao što je portabl MP3 player, iPod (od treće generacije), iPod Touch ili iPhone, svi audio sistemi standardno poseduju AUX ili USB konektore.

Novi Volvo V40 - komponente za zabavu i povezanost

Mobilna aplikacija sa širokim rasponom mogućnosti

Vlasnik novog Volvoa V40 može koristiti mobilnu aplikaciju kako bi preko pametnog telefona ostao u kontaktu s vozilom kada je parkirano. Mobilna Volvo aplikacija je produžetak usluge Volvo On Call, usluge koja se izvorno temelji na direktnom pristupu centru za pomoć u slučaju nezgode ili u vanrednim situacijama.

Mobilna aplikacija je besplatna za učitavanje preko online servisa. Napravljena je da ponudi intuitivan i jednostavan kontakt korisnika s njegovim automobilom. Ona podrazumeva nekoliko elemenata:
-    Lokator automobila. Lokacija automobila prikazana je na karti. Tu je i digitalni kompas koji usmerava vozača u pravom smeru.
-    Daljinsko zaključavanje. Prikazan je status svih vrata i prozora na automobilu, a vozač može zaključati ili otključati automobil pokretom na ekranu na dodir,
-    Daljinsko uključivanje grejanja. Ukoliko automobil ima opciju grejanja tokom parkiranja, može se pokrenuti ili programirati preko tajmera na mobilnoj aplikaciji.
-    Komandna tabla. Daje vozaču pristup nizu informacija: nivou goriva, kilometraži do sledećeg punjenja, prosečnoj potrošnji goriva, prosečnoj brzini i drugim očitavanjima.
-    Provera automobila. Aplikacija izvodi „sistematski“ pregled vozila prikazujući informacije o stanju sijalica, tečnosti za kočenje, nivou rashladne tečnosti, nivou ulja u motoru i pritisku ulja u motoru.
-    Dnevnik vožnje. Detaljni podaci o svakoj vožnji tokom poslednjih 40 dana mogu se učitati ili sačuvati. Podaci se mogu ekstrahovati i kao Excel datoteka - savršena opcija za vlasnike kompanijskih automobila.
-    Informacije o vozilu. Osnovni podaci o vozilu kao što su model, registracioni broj, itd.
-    Upozorenje o krađi. Ukoliko se pokrene alarm za krađu vozač je odmah obavešten preko mobilne aplikacije.

Volvo

Policija prodaje zaplenjeni Ferrari Enzo!

Policija prodaje zaplenjeni Ferrari Enzo!

Crveni Ferrati Enzo, prošle godine je zaplenila policija u Dubaiju, jer je "napušten" automobil duže vreme stajao na parkingu. Tamošnji organi vlasti, skupoceni super-automobil će prodati zajedno sa druga 23 luksuzna zaplenjena vozila...

Eterniti Artemis: na korak do vlasnika

Eterniti Artemis: na korak do vlasnika

Londonska firma Eterniti Motors, na sajmu automobila u Pekingu je prikazala predprodukcijski SUV model. Istina, to nije potpuno nov automobil, već modifikovani Porsche Cayenne, koji nosi ime Artemis, po grčkoj boginji lova, divljine i Meseca...

Ford EcoSport predstavljen u Pekingu

Ford EcoSport predstavljen u Pekingu

Na aktuelnom sajmu automobila u Pekingu, kompanija Ford predstavlja serijsku verziju SUV modela EcoSport. Od koncepta, koji je predstavljen u januaru mesecu tekuće godine, na sajmu automobila u Delhiju, produkcijski model se razlikuje samo u detaljima...

Peugeot Urban Crossover Concept

Peugeot Urban Crossover Concept

Na aktuelnom sajmu automobila u Pekingu, Peugeot je otkrio Urban Crossover Concept, koji će evropskoj javnosti biti predstavljen na jesenjem sajmu automobila u Parizu. Francuska kompanija svoju budućnost vidi u corssover automobilima, a koncept kompaktnog SUV modela je vizija budućeg modela 2008...

Fiat Viaggio – Svetska premijera u Pekingu

Fiat Viaggio – Svetska premijera u Pekingu

Na 12. Međunarodnom salonu automobila u Pekingu danas je predstavljen Fiat Viaggio, potpuno nov model putničkog automobila koji će se u celosti proizvoditi u Kini. Viaggio je prvi zajednički projekat Fiata i Krajslera, kao i prvi lokalizovani projekat kompanije Fiat Guangdžou...

Pod haubom – pravi zvuk i mnogo konjskih snaga

Pod haubom – pravi zvuk i mnogo konjskih snaga

Basotect®, smolasta melaminska pena koja dolazi iz BASF-a obezbeđuje pravi zvuk ispod haube Poršeove dizel Panamere. Pena se koristi kako za zvučnu tako i toplotnu izolaciju u odeljku motora, tunelu menjača i oblaganju oko motora kod Gran Turisma sa četvoro vrata...

Lamborghini Ursus - Prve fotografije

Lamborghini Ursus - Prve fotografije

Danas će u Pekingu svetsku premijeru imati koncept SUV modela marke Lamborghini. Za razliku od koncepta sedana modela Estoque, novi SUV model imena Ursus će biti serijski automobil, koji će, prema nezvaničnim informacijama, ugledati svetlost dana za tri - četiri godine. Pred nama su prve fotografije...

Lamborghini Lanzador concept
Slika nedelje