AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost i vrhunske tehnologije

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Sa svojom novom sedan verzijom, novim vrhunskim moćnim motorima i sistemima za pomoć, kao i svežim dizajnom, Opel proširuje svoj uspešan, nagrađivan, najprodavaniji kompaktni model i nove članove Astra porodice čini još više sportskim i raznovrsnim...

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Oštriji izgled spoljašnjosti i unutrašnjosti naglašava sportski stil i tehničke vrline ove porodice kompaktnih automobila. Sa novim sedanom, verzijom sa pet vrata, Sports Tourer karavanom i GTC kupeom sa troja vrata, kao i sa njegovom OPC verzijom visokih performansi, raznovrsna porodica Astra modela je sada kompletirana.

Izvršni direktor Opela, Karl-Friedrich Stracke: ’’Nova porodica Opel Astre je odlično počela sa većom ponudom modela kao i sa znatno proširenom ponudom visokoefikasnih motora i inovativnih pomoćnih tehnologija. Oštriji, osveženi dizajn potvrđuje našu tvrdnju da nudimo najemotivniju izvedbu nemačkog inženjeringa u izuzetno kokurentnom segmentu kompaktnih modela.’’

Ovu tvrdnju podržavaju novi vrhunski motori koji će od sada pa u narednih šest meseci proširiti već raznovrsnu ponudu Astra pogonske grupe. Nova Astra OPC koja se već može naručiti sa svojim 2,0-litarskim benzinskim turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem obećava mnogo zabave za volanom. Sa izlaznom snagom od 206 kW/280 ks i maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm, Astra OPC nije samo najsnažnija Astra ikada, već je i najbrža: maksimalna brzina ovog snažnog kupea je 250 km/h, i može da ostvari ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6,0 sekundi.

Najbrža Astra ikada sa dizel motorom se može naručiti od jeseni: novi 2,0-litarski BiTurbo CDTI motor sa izlaznom snagom od 143 kW/195 ks i impresivnih 400 Nm obrtnog momenta su poznati još od Insignije, ali sada je po prvi put predstavljena sofisticirana tehnologija BiTurbo motora sledeće generacije u segmentu kompaktnih modela za masovnu proizvodnju. Napaja se iz dva turbopunjača koji rade zajedno, ovaj motor omogućava odlične performanse u kombinaciji sa malom potrošnjom goriva kod Astra modela sa petoro vrata, Sports Tourera i GTC modela. Ova tri različita modela pružaju izbor između dizel modela visokih performansi koji je bez premca u kompaktnom segmentu.   

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Opel takođe može da najavi poboljšanja na već postojećoj 1,4-litarskoj turbo benzinskoj jedinici sa 103 kW/140 ks. Ovaj motor je sada opremljen overboost funkcijom koja vozilu privremeno daje dodatnih 10% obrtnog momenta sa 200 na 220 Nm, što je veoma korisno pri preticanju, na primer.

Pun spektar – od 99 g/km CO2 ecoFLEX do visokoperformantne OPC verzije

Kada je u pitanju pogonska grupa, nova linija Astra modela može da zadovolji izvanredan spektar želja kupaca, od najekonomičnije Astre ikada, 1,7-litarskog CDTI ecoFLEX motora (81 kW/110 ks i 96 kW/130 ks) sa samo 99 g/km CO2 (3.7 l/100 km) do najjače dizel Astre sa svojim novim BiTurbo CDTI motorom od 195 ks i najmoćnije Astre u istoriji, nove Astre OPC sa 280 ks. Ne zaboravljajući nedavno lansiranje1,4-litarske turbo TNG verzije (103 kW/140 ks) na početku 2012. godine, pogonska grupa Astra modela je jedna od najraznovrsnijih u kompaktnom segmentu. Štaviše, asortiman modela će kasnije imati koristi od predstavljanja nove generacije SIDI (Spark Ignition Direct Injection – paljenje pomoću svećica sa direktnim ubrizgavanjem) ECOTEC benzinskog motora sa 1,6-litarskom zapreminom i turbo punjenjem, osiguravajući da ova jedinica ne bude samo ultra efikasna već i veoma udobna za vožnju.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Novi sistemi pomoći donose veću ponudu inovativne tehnologije

Drugi detalji koji pomažu da se tehnički standardi podignu na još napredniji nivo takođe mogu da se nađu na polju sistema za pomoć vozačima. Sada su mnoge prvoklasne tehnologije koje su debitovale na Insigniji i Zafiri Tourer takođe dostupne za novu liniju Astra modela zarad veće bezbednosti i udobnosti. Ovo uključuje i drugu generaciju Opel Eye prednje kamere sa unapređenim sistemom za prepoznavanje znakova (TSA II), sistem upozorenja pri napuštanju trake (LDW), sistem za praćenje razdaljine automobila (FDI) i sistem upozorenja na frontalni sudar (FCA). Ovi sistemi izdaju upozorenja kako bi pomogli u sprečavanju kritičnih situacija, na primer kada je vozač ometen ili izgubi koncentraciju.

Drugi sistemi za pomoć uključuju zadnju kameru, napredan sistem za pomoć pri parkiranju koji identifikuje prostore i pomaže pri parkiranju, kao i upozorenje o mrtvom uglu i prilagodljivu kontrolu vožnje (ACC) zasnovanu na tehnologiji radara sa sistemom za kočenje zbog mogućeg sudara (CIB) koji radi u dometu od 50 km/h do 180 km/h. ACC sistem pomaže vozaču da održava odabranu brzinu tako što automatski ubrzava ili usporava dok održava bezbednu razdaljinu od vozila ispred njega. Kada radar prepozna potencijalni direktan sudar, CIB funkcija automatski usporava vozilo i značajno redukuje udar.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Novi sistemi upotpunjuju već postojeću široku ponudu inovativnih tehnologija na Astri, od kojih su neke jedinstvene u kompaktnom segmentu, dok se druge retko mogu naći na modelima konkurencije. Oni uključuju najnoviju generaciju inteligentnog prilagodljivog prednjeg osvetljenja (AFL +) sa biksenonskim farovima i veliki broj inteligentnih svetlosnih funkcija, uključujući i izvijen snop svetla, svetlo za krivine, asistenciju dugog svetla i varijabilnu distribuciju svetla, koja se automatski prilagođava u skladu sa preovlađujućim uslovima.

Pored toga, ergonomska sedišta koja prijaju leđima vozača i suvozača imaju certifikat AGR-a (Aktion Gesunder Rücken e.V), organizacije stručnjaka za zadravlje leđa u Nemačkoj.

FlexFix sistem nosača za bicikle koji je ekskluzivna Opelova opcija, potpuno je integrisan u zadnji branik gde nestaje kao fioka kada nije u upotrebi. Pametan instaliran sistem najnovije generacije dozvoljava da Astra Sports Tourer transportuje do četiri bicikla odjednom. Verzija sa pet vrata može da primi do dva bicikla. Panoramski vetrobran izumljen i patentiran od strane Opela doseže skroz do sredine krova automobila i tako vozaču i svim putnicima u Astra GTC i OPC modelima pruža izvanredno vizuelno iskustvo prostora i vožnje. Za razliku od drugih rešenja sa staklenim krovom, ovde nema poprečnog nosača koji smanjuje vidljivost. Novi sistemi upotpunjuju već postojeću široku ponudu inovativnih tehnologija na Astri, od kojih su neke jedinstvene u kompaktnom segmentu, dok se druge retko mogu naći na modelima konkurencije. Oni uključuju najnoviju generaciju inteligentnog prilagodljivog prednjeg osvetljenja (AFL +) sa biksenonskim farovima i veliki broj inteligentnih svetlosnih funkcija, uključujući i izvijen snop svetla, svetlo za krivine, asistenciju dugog svetla i varijabilnu distribuciju svetla, koja se automatski prilagođava u skladu sa preovlađujućim uslovima.

Pored toga, ergonomska sedišta koja prijaju leđima vozača i suvozača imaju certifikat AGR-a (Aktion Gesunder Rücken e.V), organizacije stručnjaka za zadravlje leđa u Nemačkoj.

FlexFix sistem nosača za bicikle koji je ekskluzivna Opelova opcija, potpuno je integrisan u zadnji branik gde nestaje kao fioka kada nije u upotrebi. Pametan instaliran sistem najnovije generacije dozvoljava da Astra Sports Tourer transportuje do četiri bicikla odjednom. Verzija sa pet vrata može da primi do dva bicikla. Panoramski vetrobran izumljen i patentiran od strane Opela doseže skroz do sredine krova automobila i tako vozaču i svim putnicima u Astra GTC i OPC modelima pruža izvanredno vizuelno iskustvo prostora i vožnje. Za razliku od drugih rešenja sa staklenim krovom, ovde nema poprečnog nosača koji smanjuje vidljivost.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

FlexRide i HiPerStrut podupirač za najbolju moguću vožnju i upravljanje

Iskustvo pri vožnji igra glavnu ulogu u liniji Astra modela. Pored već dinamičnih voznih karakteristika Astre, kupci mogu da se odluče za Opelov inteligentan mehatronički FlexRide sistem koji se automatski podešava preovlađujućim uslovima vožnje. Na dodir dugmeta vozač može u svakom trenutku da bira između tri režima: Standard, Tour koji se fokusira na udobnost, ili aktivniji Sport režim rada, sa direktnijim upravljanjem, boljom reakcijom pedala i oštrijom amortizacijom.

Za još bolju sportsku vožnju i upravljanje, Astra GTC i OPC modeli donose HiPerStruts (visoko-performantne podupirače) na prednjem vešanju. HiPerStrut podupirači poboljšavaju zahvat, povećavaju snagu pri skretanju i značajno redukuju rasipanje obrtnog momenta i podupravljanje omogućavajući vozačima da izvuku maksimum iz Astrinih performansi.

Svež dizajn Astre sa luksuznim i više sportskim akcentima  

Astra sa pet vrata i Sports Tourer su dobili svež izgled koji je još mlađi, luksuzniji i više sportski nego pre. Ovo se odnosi i na Astra sedan sa četvoro vrata. Opelov dizajnerski tim se koncentrisao na prednji deo automobila dajući mu upadljiviju donju rešetku inspirisanu dizajnom nedavno lansirane Astre GTC, sa mrežastom rešetkom sa tehnički preciznijim dizajnom. Gornja rešetka je dobila upečatljiviju hromiranu šipku u obliku krila sa trodimenzionalnom vizuelnom dubinom. Ova nova hromirana šipka je izvijena prema gore, centriranija je i deluje kao da lebdi na rešetki. Dodavanjem crnih uložaka u farove, osnovni Essential set opreme sad je dobio više sportski izgled svetala koji je ranije bio dostupan samo sa jačim setovima opreme.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Na zadnjem delu, džep za registarske tablice na Astra modelu sa pet vrata je izvajan na novi način tako da stvara osećaj širine. Kako kod modela sa pet vrata tako i kod Sports Tourer modela, tu je i hromirana lajsna na braniku, odmah ispod džepa za registarsku tablicu koja takođe doprinosi utisku širine.

Nove visoko-performantne BiTurbo dizel verzije modela sa pet vrata, Sports Tourera i GTC-a su dobile još više sportski i oštriji izgled spoljašnjosti koji može blago da varira od modela do modela. Prednja šoferska tabla BiTurbo karoserije modela Astra (GTC, Sports Tourer i model sa pet vrata) naglašava visoke performanse i agresivniju prirodu automobila. Gornja rešetka ima isti oblik kao ona upotrebljena na modelu Astra GTC, međutim, prednja šipka je uvek u boji karoserije. Niži deo za usisavanje vazduha je takođe dobio sportski dizajn: deo gde se centralna rešetka spaja sa spoljnom rešetkom je oblikovan da podseća na peraja morskog psa, što čini da automobil deluje agresivnije od obične Astre. Bočni prozori su obloženi hromiranim umecima. Na zadnjem delu, dve izduvne cevi i upečatljiviji oblik zadnjeg branika automobilu daju još moćniji stav.

U kabini, Astra sa pet vrata, Sports Tourer i sedan sa četvoro dobili su više sportski izgled, postali su živahniji i raznovrsniji upotrebom novih tkanina, boja, dekorativnih šablona sa novom sjajnom bojom. U slučaju BiTurbo modela, JetBlack crna boja tkanine ili kože ukombinovana je sa Magic Red crvenom na ivicama sedišta. Šavovi u Magic red crvenoj boji na sedištima, umecima na vratima i menjaču doprinose sportskoj atmosferi u enterijeru. Kožni volan sa ravnim dnom i specijalne patosnice sa crvenim ivicama su još jedna sportska komponenta BiTurbo kabine.

Kupci Astra modela sada takođe mogu da imaju koristi od novog dizajna točkova. Nove 17-inčne alu-felne su standard kod Sport seta opreme, a tu su i dve nove opcionalne veličine alu-felni od 18 i 19 inča, obe sa 5 kraka. Pored toga, nove sportske felne sa višestrukim kracima debituju na Astri.

Astra nastavlja uspešnu priču Opelove kompaktne klase

Sa znatno proširenom Astra porodicom, Opel nastavlja uspeh svog nagrađivanog kompaktnog bestselera koji je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući i prestižnu nemačku nagradu Zlatni volan (2009.), a nedavno je predstavljen kao automobil sa najboljim rejtingom na dodeli DEKRA nagrade za kvalitet polovnih atomobila za 2012. godinu.

Astra familija je glavna komponenta brenda. Oko trećina svih prodatih Opelovih automobila su Astre. Opel sada ima desetu generaciju vozila u kompaktnom segmentu i četvrtu generaciju Astra modela koja je osvojila preko 641.000 kupaca širom Evrope, zahvaljujući Astri sa pet vrata lansiranoj u jesen 2009. godine, iza koje je došao Sports Tourer godinu dana kasnije, i GTC kupe sa troja vrata (krajem 2011.). To znači da je Astra treći automobil u Evropi (u Nemačkoj drugi) po rezulatima prodaje u najvećem segmentu vozila u Evropi koji čini oko četvrtinu čitavog tržišta.

Cene nove linije Opel Astra modela počinju od 16.770 evra (preporučena maloprodajna cena u Nemačkoj uključujući PDV) za verziju sa pet vrata sa osnovnim setom opreme. Nova Astra sedan sa četvoro vrata se može naručiti od 18.270 evra (isti uslovi kao gore navedeni).

Automagazin.rs

Subvencije za KIA ekološke automobile

Subvencije za KIA ekološke automobile

Kompanija KIA MOTORS jedan je od lidera na polju razvoja i primene savremenih ekoloških rešenja u svojim automobila. Pored hibridnih i elektricnih vozila, KIA je lider u pogledu niske potrošnje i niskih emisija izduvnih gasovima u svojim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem...

Opel Adam Opus 3: Adamova Muzika

Opel Adam Opus 3: Adamova Muzika

Velika tajna je konačno otkrivena. Pravo ime našeg novog, malog, urbanog četvoroseda je Opel Adam, a svoju svetsku premijeru imaće na Salonu automobila u Parizu u septembru 2012. Pred nama su nove informacije...

Modriča predstavila novi dizajn ambalaže

Modriča predstavila novi dizajn ambalaže

U sredu, 20. juna, 2012. godine u centru NAVAK upriličena je svečanost povodom predstavljanja nove ambalaže za proizvode ove kompanije koja je kroz dugi niz godina stekla poverenje svojih kupaca...

Michelin je stvorio novi hibridni trkački pneumatik

Michelin je stvorio novi hibridni trkački pneumatik

Trka 24 časa La Man 2012 je svedok kako MICHELIN vodi sa svojim novim hibridnim ‘umereno veštim’ pneumatikom za LM P1 automobile (prednji: 36/71-18 / zadnji: 37/71-18). Ova MICHELIN-ova inovacija omogućava vozačima da nastave trku ‘glatko’ na vlažnim putevima – čak i ako staza ima suve delove – umesto da promene pneumatike...

4. Balkanska Minijada

4. Balkanska Minijada

Već tradicionalna Balkanska Minijada, koja se ove godine održava po četvrti put, planirana je za 23.06.2012., kada će se u centru Beograda okupiti preko 100 MINI Classic, ali i novih MINI automobila. Delta Motors, jedan od sponzora Balkanske Minijade, poziva sve ljubitelje MINI automobila da prisustvuju ovom već tradicionalnom okupljanju...

Toyota GT 86 dobila agresivan bodykit

Toyota GT 86 dobila agresivan bodykit

Toyota GT86 je automobil, koji s nestrpljenjem očekuju kako kupci, tako i razne privatne tjunerske kompanije. Oni koji žele već atraktivni GT86 ulepšati, ne moraju tražiti kataloge privatnih "tjunera". Toyota će svojim klijentima ponuditi razne dodatne pakete, a najnoviji je veoma originalan...

Škoda Rapid konačno otkrivena!

Škoda Rapid konačno otkrivena!

Posle dugog postepenog otkrivanja, Škoda je konačno otkrila model Rapid. Kao što možemo videti na zvaničnim fotografijama, dizajnerska inspiracija koncept modelom MissionL je veoma jaka. Premijera je zakazana za sajam automobila u Parizu 2012. Prodaja počinje odmah posle premijere...

Elektromobil Renault Zoe prešao 1618 km za 24 sata

Elektromobil Renault Zoe prešao 1618 km za 24 sata

Renault Zoe je postavio novi svetski rekord u udaljenosti, koju je prešao serijski elektromobil u vremenu od 24 sata. Time je nadmašio prethodni rekord Citroëna AX na električni pogon, koji je za jedan dan prešao 1.280 kilometara. Zoe je na stazi Aubevoye u Normandiji, za jedan dan prešao 363 kruga, odnosno 1.618 km...

Kompanija Opel proslavila 150. rođendan

Kompanija Opel proslavila 150. rođendan

Kompanija Opel je na današnjoj proslavi u Klubu S u Jakovu, sa velikim ponosom i zadovoljstvom obeležila 150 godina od svog osnivanja, uz prisustvo brojnih novinara, poznatih ličnosti, prijatelja i partnera Opela. Velika rođendanska proslava je priređena u klubu S u Jakovu, a kompanija Opel se pobrinula da gosti uživaju u maksimalnom komforu i udobnosti...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje