AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Danas su u prijatnoj atmosferi novog Kia salona u Novom Beogradu, predstavljena dva nova modela ove južnokorejske marke. Predstavnici medija iz Srbije, upoznali su se sa novom limuzinom Optima, kao i praktičnom sedan verzijom modela Rio. Limuzina Optima iz D segmenta za Kiju predstavlja pravu revoluciju u dizajnu i tehnologiji vidljivu kroz četiri osnovne karakteristike.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Treću generaciju Optime karakterišu dramatičan spoljni izgled, prefinjena unutrašnjost, sportske vozne osobine i premium dodaci.

Fotografije snimljene na današnjoj promociji, možete pogledati klikom na LINK.

Prodajni trijumf

Prodaja Optime, koja je predstavljena u aprilu 2010. godine na sajmu automobila u Njujorku, na domaće (korejsko) tržište je stigla mesec dana kasnije. Nova Kijina limuzina preko noći je postala „korejski bestseller“. U periodu od samo mesec dana, od maja do juna, prodato je više od 10.000 automobila. Do kraja godine, brojka prodatih Optima dosegla je 67.836 vozila. U prvih devet meseci 2011. godine u Koreji i SAD-u prodato je 149.190 Optima. Potražnja za novim limuzinama i vreme čekanja na njih toliko su porasli da je Kia odlučila pokrenuti proizvodnju Optime u američkom gradu Vest Pointu u Džordžiji.

Prodajni trijumf se očekuje i na evropskom tržištu jer će odvažna limuzina svojim vrhunskim dizajnom i tehnologijama privući ljubitelje Kijinih vozila, ali i one koji će po prvi put razmatrati vozilo najstarijeg korejskog automobilskog velikana.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Dizajn

Optima je u poređenju sa dosadašnjim ostalim Kijinim limuzinama iz D segmenta znatno duža. Dugačka je ukupno 4845 milimetara. Elegantna limuzina sa 1455 milimetara visine i 1830 milimetara širine postavljena je na jedan od najdužih međuosovinskih razmaka u segmentu od čak 2795 milimetara. Treća generacija rezultat je rada glavnog Kijinog dizajnera, svetski poznatog nemačkog dizajnera Petera Šrajera koji je Optimi podario dramatičan, sportski i atletski izgled. Ovaj model, koji bez ikakve sumnje, postavlja nove pravce u oblikovanju velikih limuzina, nacrtan je i dizajniran u Kijinim dizajnerskim centrima u Frankfurtu i Irvajnu (SAD). Ovaj atraktivni model toliko je poseban da su ga mnogi svrstali među najbolje premium marke.

Linije nove Optime su fluidne, minimalističke i nadasve elegantne. Optima izgleda kao visoka italijanska moda! Njene mišićave proporcije i prefinjene linije odaju samopouzdanje iz svih uglova. Široka ramena i istaknuti blatobrani istovremeno su snažni i graciozni. Gledajući je sa strane i odpozadi primećuje se dinamičnost i aerodinamičnost koja se dokazuje niskim otporom vazduha od 0,29 Cw što je znatno manje u odnosu na direktnu i indirektnu konkurenciju.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Snažan identitet treće generacije Optime izgrađuju i brojni inteligentni detalji. Elegantno rastegnuta i uska prednja svetla sa klasičnim i ksenon svetlima okružuje tamni okvir. Mišićav prednji branik ima prednji deo u obliku spojlera i produženu rešetku za dovod vazduha. Sportski agresivan poklopac motora istaknut je povišenim središnjim delom i oštrim bočnim rubovima. Zadnja kombinovana svetla mogu se poručiti u kombinaciji sa atraktivnim LED elementima. Kod ovog modela čak i zadnji branik nije klasičan već je izrađen u dve boje. Ne treba zaboraviti ni na dve prednje rešetkaste maske.

Sve gore navedeno dopunjuje i izbor modernih boja karoserije. Premium boje su nove Snežno bela perla i Satin srebrna, a za sportske varijante tu su Light graphite siva i Ebony crna.

Sportski paket

Svi koji žele sportskiji izgled nove Optime mogu ga nadograditi dodatnim paketom sportski oblikovanih dodataka. U taj paket spadaju agresivnije oblikovan branik, bočni spojleri, maska motora sa dodatnim hromiranim elementima, prednja i zadnja LED svetla, zadnji spojler, 18-inčni aluminijumski dvobojni naplatci i kočioni sistem sa većim kočionim diskovima i crnim kočionim čeljustima. Optima sa sportskim paketom dolazi sa HPD amortizerima, sportski oblikovanim sedištima i „aero“ prednjim brisačima.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Raskošna unutrašnjost

Originalan dizajn kojim Optima premašuje svoje klasično oblikovane konkurente karakteriše udobnost, bogata oprema i premium elementi. Unutrašnjost nudi raskošnu prostranost za putnike sa čak 2795 milimetara dugim međuosovinskim razmakom, najvećim u svom segmentu. U svom segmentu Optima ima i najveći prtljažnik sa 505 litara zapremnine i brojnim praktičnim pregradama za odlaganje stvari.

Opuštanje se nastavlja bogatom opremom i ergonomijom unutrašnjosti. Vozač može jednostavno prilagoditi upravljač po visini i dubini, a na njemu se nalaze komande audio sistema, telefon i tempomat. Za sportski doživljaj, centralna konzolaje  postavljena pod uglom od 9,1° prema vozaču. Zatim slede brojni „hi-tech“ dodaci: aktivni tempomat sa funkcijom ECO, električno grejani obruč upravljača, kamera sa displejem u unutrašnjem retrovizoru, premium audio sistem „Infinity“ sa 12-kanalnim ozvučenjem i osam zvučnika snage 550 W. Prestižan izgled centralne konzole u najbogatijoj verziji ukrašen je kožom, različitim ukrasnim elementima u boji metala, drveta ili karbona. Optima dolazi u tri varijante boja unutrašnjosti: bež, siva ili crna. Takođe, sedišta mogu biti u bež, sivoj ili crnoj koži.

Bitno je spomenuti praktičnost i udobnost električno grejanih prednjih i zadnjih sedišta. Optima je opremljena revolucionarnom infracrvenom tehnologijom za grejanje sedišta koja se pokazala najboljom (sa zdravstvene tačke gledišta) jer nema problematičnih elektromagnetnih uticaja. Negativni uticaji elektromagnetnih talasa u klasičnim grejanim sedištima su neizbežna pojava. Vozač i putnici leti i zimi mogu uživati u automatskom klima uređaju i toniranim UV staklima. Za još veću udobnost, Optima može biti opremljena i trodelnim panoramskim krovom.  Sa tehničke strane, kupce će impresionirati merači sa Supervision osvetljenjem i 3,5-inčnim LCD ekranom u boji, sistem pokretanja vozila bez ključa i električna ručna kočnica. Teško je ne primetiti i čelične bočne pragove u kojima je osvetljen natpis „Optima“.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Motori

U ponudi su pravi evropski motori. Optima na evropskom tržištu nastupa sa potpuno novim 1,7-litarskim dizel motorom generacije U2. Motor razvija maksimalnu snagu od 100 kW (136 KS) uz izuzetno niske emisije CO2. U verziji sa sistemom Start/Stop (ISG) ispušta samo 128 g/km CO2. Dizel motor može se pohvaliti turbopunjačem sa varijabilnom geometrijom, četvoroventilskom tehnikom i najvećim obrtnim momentom u segmentu. Pri 2.000 o/min, njegova kriva podiže sve do 330 Nm i ostaje na toj vrednosti sve do 2500 obrtaja. Tehnički napredan dizel motor, koji postavlja nove standarde u svom segmentu, dopunjen je inteligentnim alternatorom sa elektronskim nadzorom rada te inovativnim punjenjem akumulatora za efikasnije kočenje.

Optima već u osnovnoj verziji bez ISG sistema pokazuje najbolje rezultate emisija štetnih emisija. Prosečnna emisija CO2 iznosi 133 g/km, a prosečna potrošnja goriva je 5,1 l/100 km. Pri tome je potrebno dodati da Optima ima rezervoar za gorivo zapremine 70 litara čime se osigurava velika autonomija. Optima spada u najbolje limuzine u klasi posmatrano i po posebno mirnom i tihom radu motora te akustičnom zaštitom kabine od buke.

Ne zaboravimo Optimu u izvedbi „EcoDynamics“ koja je opremljena ISG sistemom za automatsko gašenje motora kad vozilo stoji kako bi se postigla što niža potrošnja goriva i niže emisije – prosečna emisija CO2 kod te varijante je 128 g/km, a prosečna potrošnja 4,9 l/100 km. Optima sa dizel motorom u verziji sa 6-stepenim ručnim menjačem dostiže maksimalnu brzinu od 202 km/h, a sa 6-stepenim automatskim menjačem do 197 km/h. Emisije štetnih gasova kod obe verzije su u skladu sa normama Euro 5.

Za zahtevnije kupce, u drugoj polovini godine, biće ponuđen 2,0-litarski benzinski motor sa varijabilnim hodom ventila CVVL i maksimalnom snagom od 125 kW (170 KS). Četvorocilindrični blok od aluminijuma iz nove palete motora „Nu“, opremljen je 6-stepenim ručnim ili 6-stepenim automatskim menjačem i pogonom na prednje točkove, kao i dizel motor. Ostali podaci o novom benzinskom motoru još nisu poznati.

Krajem 2012. godine Kia će na evropskom tržištu ponuditi i Optimu sa hibridnim pogonom, inovativnim 2,0-litarskim benzinskim električnim motorom. Optima Hybrid bi prema trenutno dostupnim informacijama trebala da ima prosečnu potrošnju od 5,4 l/100 km i emisiju CO2 od 129 g/km. Potrebno je dodati da će 2,0-litarski benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva kod hibridne varijante dostizati 140 kW (190 KS). Snaga elektromotora iznosi 30 kW (40 KS).

 

Cenovnik modela Kia Optima, možete pogledati klikom na LINK.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Kia Rio Sport Sedan

Sportska, elegantna i funkcionalna porodična limuzina

Pre nekoliko meseci Kia je predstavila novi Rio u verziji sa pet vrata, a na salonu u Frankfurtu i verziju sa troje vrata. Novi model je zbog primamljivog izgleda, izvrsne tehnike i ekonomičnosti, kao i brojnih ostalih prednosti postao miljenik široke publike. Sve ovo dokazano je i brojnim nagradama za dizajn, kvalitet i ekologiju koje je Rio ostvario na svim meridijanima, ali i brojnim titulama za automobil godine u nekoliko zemalja širom sveta.

Sada novi Rio na tržište stiže u elegantnoj limuzinskoj verziji.

Elegantna sportska limuzina

Rio Sport Sedan nije samo još jedna limuzina sa »veštački« produženim prtljažnikom već deluje elagantno, skladno i podseća na nekoliko segmenata veću Optimu. Dizajn koji potpisuje čuveni Peter Schreyer, očarava na prvi pogled atraktivnom i emocionalnom energijom. Filozofija korporoativnog slogana »Power to Surprise«, ovde takođe dolazi do punog izražaja.  

Rio Sport Sedan je dugačak čak 4365 mm, odnosno 320 mm više od prethodnog modela. Svojim dimenzijama Rio Sport Sedan ozbiljno zalazi u veći C-segment vozila.  

Izgled limuzine je elegentan te isti karakteriše pregršt primamljivih detalja. Takva je i maska motora oko koje su smeštena atrakativna prednja svetla sa crnim unutrašnjim rubom. Dodatnu meru elegancije donose i dnevna svetla sa LED svetlećim elementima. Sportski karakter Kije koji već primetno prikazuje niska i atletska forma, dopunjuje kupe silueta krova i LED svetleći elementi na zadnjim svetlima kao i pokazivači smera ugrađeni u spoljne retrovizore. Nova poglavlja atraktivnog dizajna odkriva zadnji deo vozila.

Rio Sport Sedan je još udobniji i prostorniji od petovratne verzije. Zbog 315 mm dužeg zadnjeg prepusta kao i posledično veće dužine, Sport Sedan sa prtljažnikom zapremine 389 litara je čak 101 litar veći nego kod hedžbeka. Prevozu dužih predmeta namenjena je deljiva i sklopiva zadnja klupa u odnosu 60/40. Naravno tu su i manje pregrade koje dodatno povećavaju praktičnost prtljažnika.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Limuzinska raskoš

U skladu sa najnovijim smernicama na području dizajna i ergonomije, unutrašnjost Rio Sport Sedana sledi linije petovratne verzije. Enterijer oduševljava modernim oblikom, dovršenim tehničkim rešenjima, praktičnošću i jednostavnošću upotrebe. Grafički vrlo čitljive Supervision istrumente dopunjuje i putni računar. Obruč upravljača je podesiv po dubini i visini što omogućava optimalno podešavanje i lako pronalaželenje idelane pozicije za svakog vozača. Praktičnost dopunjuju pametno raspoređeni prekidači audio sistema na obruču upravljača, kao i tempomat.  Uz minimalno pomeranje ruku vozač u Riju upravlja sa većinom sistema i uređaja bez potrebe za skretanjem pogleda sa puta. U putničkoj kabini nalazi se i pregrada ispred suvozača zapremine 15 litara, veća centralna konzola sa pregradom zapremine 3 litra, kao i držači za flaše od 1,5 litara u prednjim vratima i 0,5 litara u zadnjim vratima.

Bogati izbor opreme dostupne u novom Riu Sport Sedan podsećaju na one iz skupljih automobilskih segmenata te obuhvata LED dnevna svetla, senzore za kišu i automatsko grejanje stakala, Key & Button Start (sistem pokretanja vozila bez ključa), Radio/CD/MP3 audio sistem, iPod+USB+AUX priključak, Bluetooth hands-free priključak, navigacioni sistem, tempomat, grejana prednja sedišta i grejani obruč upravljača.

Iznenađenja se nastavljaju u stilu koji Rio Sport Sedan dopunjava sa tri različite kombinacije boja enterijera. Moguće je odabrati između crne, sive ili smeđe unutrašnjosti ili odabrati sedišta od tkanine, kombinacije kože i tkanine ili kožom obložena sedišta.

Ponuda motora

Rio Sport Sedan je u ponudi sa dva visokoefikasna benzinska motora. Startni benzinski 1.2-litarski Kappa motor postiže snagu od 85 KS i 121 Nm obrtnog momenta. Tako motorizovani Rio se ponosi prosečnom emisijom CO2 od samo 114 g/km uz umerenu prosečnu kombinovanu potrošnju od 5 l/100 km.  U verziji sa ISG sistemom ta motorna verzija je još ekonomičnija, emisija CO2  smanjena je na 109 g/km a prosečna potrošnja na 4,8 l/100 km. Benzinski 1.2-litarski Kappa motor postiže najveću brzinu od 173 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 13,1 sekundi.

Više snage i elastičnosti nudi 1,4 litarski Gamma benzinski motor. Tehnički poboljšani 1.4 litarski Gamma motor ima smanjeno trenje i dual CVVT tehnologiju kako bi postigao dobar odaziv i skromnu potrošnju goriva. Maksimalna snaga motora od 109 KS uz 137 Nm obrtnog momenta omogućava ubrzanje do 100 km/h za 11,5 sekundi i dostizanje maksimalne brzine od 185 km/h. Njegova prosečna emisija CO2 iznosi 124 g/km (u sistemu sa ISG sistemom 119 g/km) dok je prosečna potrošnja 5,3 l/100 km odnosno 5,1 l/100 km u ISG verziji.

Jači benzinski motor dolazi standardno sa 6-stepenim menjačem dok je u 1.2-litarskom 5-stepeni menjač sa dodatno uglađenim delovanjem.

Kia Optima i Kia Rio Sport Sedan stigli u Srbiju, cene poznate + FOTO

Oaza sigurnosti

Za potpunu bezbrižnost u svim vremenskim uslovima Rio Sport Sedan je opremljen brojnim aktivnim i pasivnim sigurnosnim tehnologijama. Standardna sigurnosna oprema uključuje šest sigurnosnih vazdušnih jastuka (prednji, bočni i bočne vazdušne zavese), ESC (sistem za elektronsku stabilnost vozila), VSM (sistem za upravljanje stabilnosti vozila), HAC (sistem za pomoć pri kretanju vozila na uzbrdici) i sigurnosne pojaseve sa graničnikom zatezne sile podesiv u tri tačke.

Za dodatnu sigurnost u standardnoj opremi je i Emergency Stop Signal (ESS) sistem. Pri naglom kočenju uključuju se zadnja stop svetla i tri puta zasvetle kako bi ostale vozače u saobraćaju upozorile na naglo zaustavljanje. Vidljivost danju i noću ugodnija je u novom Riu zahvaljujući projekcijskim svetlima, novim svetlima za maglu, LED dnevnim svetlima i LED zadnjim svetlima.

Rio Sport Sedan je u potpunosti preuzeo sigurnosni koncept petovratnog modela koji je na EURONcap testiranjima osvojio maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost.

Sve navedeno Rio Sport Sedan nudi u pet paketa opreme uz dobro poznatu, za konkurenciju nedostižnu 7-godišnju garanciju (7 godina ili 150.000 km; u prve tri godine nema limita kilometraže).

Talenat je teško pronaći, ali s novim Riom Sport Sedan znaćete da ste ga otkrili. Niska linija krova doprinosi silueti kupea, njegove čiste fluidne linije u kombinaciji sa najnovijim tehnologijama, brojnim opcijama i niskim emisijama CO2 čine ovaj automobil bogatim iznutra i spolja.

 

Cenovnik modela Kia Rio Sport Sedan, možete pogledati klikom na LINK.

 

Fotografije snimljene na današnjoj promociji, možete pogledati klikom na LINK.

 

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Sastanak evropskog udruženja Opelovih dilera

Sastanak evropskog udruženja Opelovih dilera

Opelovim dilerima u Srbiji je ove godine ukazana velika čast i poverenje da budu domaćini prolećnog sastanka, evropskog udruženja Opelovih dilera, EURODA-e. EURODA je osnovana 1990. godine, a danas broji preko 4,000 Opelovih dilera i 50,000 zaposlenih u 26 evropskih zemalja...

Škoda Rapid - Otkrivanje se nastavlja

Škoda Rapid - Otkrivanje se nastavlja

Čini se da je Škoda veoma mudro isplanirala postepeno otkrivanje svog novog predstavnika. Kompanija iz Mlade Boleslave nastavlja postepeno i pomalo "dramatično" da otkriva svoj novi model Rapid. Nedavno smo videli svetlosne grupe, felnu i "C-stub", a sada je otkriven i godnji deo maske hladnjaka i haube...

Chevrolet zvanični automobilski partner Manchester United-a

Chevrolet zvanični automobilski partner Manchester United-a

Chevrolet sklapa ugovor o petogodišnjem partnerstvu sa gigantom britanske Premijer lige Manchester United-om, postajući zvanični automobilski partner kluba. U današnjoj objavi, Chevrolet obećava da će navijači biti u središtu njegovog sponzorstva uz neprestan napor na dovođenje igre bliže navijačima širom sveta...

Vitt Performance Squalo: Najekstremniji Mercedes CLS ikada

Vitt Performance Squalo: Najekstremniji Mercedes CLS ikada

Šta se dobija, kada se ukrsti DTM AMG Mercedes C-Coupe sa sedanom CLS? Japanska kompanija za modifikaciju automobila Vitt Performance, pripremila je specijalni widebody kit za aktuelnu generaciju modela Mercedes-Benz CLS, koji elegantni kupe sa četvoro vrata menja u monstrum na točkovima...

Honda Adrenalin dan i premijera modela Civic sedan

Honda Adrenalin dan i premijera modela Civic sedan

Honda Adrenalin dan održaće se 09.06.2012. na NAVAK stazi od 11 do 15h.  Posetioci će imati priliku da testiraju Honda automobile i motocikle na jednoj od pet najvećih staza u Evropi. Premijerno će biti predstavljena i prezentovana Honda Civic Sedan, nakon čega će se ovaj model naći u prodaji u Srbiji...

Modernizovani Infiniti FX stigao u Srbiju - Cene poznate

Modernizovani Infiniti FX stigao u Srbiju - Cene poznate

Posle četiri uspešne godine, tokom kojih je postao Infinitijeva ikona i najprodavaniji model te marke u Evropi, FX za 2012 je smeliji i osobeniji nego ikad. Fokus u paketu poboljšanja je bio na jedinstvenoj mešavini strastvenog dizajna, inspirativnih performansi i modernog luksuza. Novi FX je stigao u Sriju, a predstavljen je u novom Infiniti salonu...

Aston Martin One-77: Od sada ih ima 76

Aston Martin One-77: Od sada ih ima 76

Karbonskih primeraka ekskluzivnog modela Aston Martin One-77 od nedavno ima 76. Vlasnik jednog od 77 automobila, nedavno je, pri visokoj brzini, poslao svoj milion funti vredan automobil van puta i udario u stub. Kao što možete videti na fotografiji, automobil je praktično uništen...

MOL: 2000 studenata učestvovalo u takmičenju Freshhh 2012

MOL: 2000 studenata učestvovalo u takmičenju Freshhh 2012

Ekipa P.P.S. Univerziteta u Miškolcu (Mađarska), osvojila je takmičenje međunarodne naftne i gasne industrije MOL - “Freshhh 2012”, koje je održano u Budimpešti 24.maja 2012. Takmičenje je postalo poznato širom sveta, a ove godine u njemu je učestvovalo 2.000 učenika sa 250 univerziteta i iz 60 zemalja...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje