AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Model Alpine A110 ove godine slavi pedeseti rođendan, a Renault je odlučio da podari najbolji mogući mpoklon za godišnjicu - novi koncept. Po platformu i tehniku, u Renault Sport Technologies nisu išli dalako. Bez problema je poslužio takmičarski Megane Trophy...

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Sportski pogon

Motor je smešten više ka središnjem delu automobila, ispred zadnje osovine, a originalni A110 je ima motor smešten iza zadnje osovine. Vreme malih 4-cilindarskih motora je davno prošlo, pa je u koncept model smešten šestocilindarski V4Y motor sa 4-ventilskom tehnikom. Zapremina motora iznosi 3498 cm3, a razvija maksimalnu snagu od 400 KS, odnosno 294 kW pri 7.200 o/min. Za paljenje i ubrizgavanje se brine elektronska jedinica Magnetti Marelli Marvell 6R.

Maksimalni obrtni moment od 422 Nm pri 6.200 o/min se prenosi na zadnje točkoce preko šestostepenog sekvencijalnog. Dvolamelasta spojnica ima prečnik 184 mm i izrađena je od keramike i metala, a pri promeni stepena prenosa u smeru ka dole, aktivira se automatski. Naravno, samoblokirajući diferencijal se podrazumeva. Osnovu konstrukcije automobila čini cevasti ram, trag točkova napred iznosi 1.680, odnosno 1.690 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.625 mm. Za amortizaciju su zaduženi podešavajući Sachs amortizeri, a kočnice je razvio AP Racing sa diskovima debljine 32 mm. Napred su diskovi prečnika 356 mm, a pozadi 330 mm.

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Bez pomoći elektronike

Ako ste u novom Renault Alpine A110-50 očekivali elektronske asistente, kao što su ABS, sistem za kontrolu trakcije - TCS ili slično, prevarili ste se. Ovaj automobil nema ništa za vozače početnike. Alpine A110-50 stoji na točkovima prečnika 21 inč, sa centralnom maticom i pneumaticima Michelin dimenzija 245/35, odnosno 265/35. Pneumatici su homologirani za legalan saobraćaj.

Karoserija je izrađena od karbona. Koncept meri dužinu od 4.330 m, širinu od 1.961 mm i visinu od 1.230 mm. Kao kod prethodnika, posada se nalazi više u ležećem, nego u sedećem položaju. U aerodinamičke detalje spadaju prednji spojler, difuzor i zadnje krilo, čiji položaj se menja u zavisnosti od brzine. Masa automobila iznosi 880 kilograma, a konstruktori su uspeli da naprave i odličan raspored mase: 47,8 % mase stoji na prednjoj, a ostatak na zadnjoj osovini.

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Dizajneri Axel Breun i Yann Jarsalle, preuzeli su linije od koncepta Renault Dezir, koji je osmislio Laurens van der Acker, a krov je dizajniran, tako da podseća na onaj koji je karakterisao model A110. Plava boja karoserije Alpine Blue je bliska "originalu", a oranž pruge na bokovima i krilu su atipične.

Automobil iza sebe ima zvaničnu premijeru. U petak, 25. maja, Renault Alpine A110-50 se pojavio na ulicama Monte Carla, u okviru programa F1 vikenda. Staza je bila slobodna, samo za ovaj sjajan automobil.

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Dobro je znati

Izvorni Alpine A110 Berlinette se pojavio na sajmu automobila u Parizu, 1962. godine. Fabrika u Dieppeu tada je bila još uvek u rukama osnivača Jeana Redelea, i sa Renaultom nije imala puno toga zajedničkog. Velika francuska automobilska kompanija, preuzela je firmu, zajedno sa timom, 1967. godine. Agregat 1.1 iz Renaulta 8, kasnije je dopunjen sa motorom 1.8, a za reli je bila spremna turbo verzija zapremine 1.6 litra.

Među najveće uspehe na reli stazama, svrstava se titula evropskog šampiona (Jean-Claude Andruet 1970. godine) i trostruki trijumf na Rally Monte Carlo 1971. godine (Ove Andersson, Jean-Luc Thérier i Andruet). Plavi automobil dominirao je i u sezoni 1973, u Svetskom reli šampionatu.

Renault Alpine A110-50: Plava legenda se vraća!

Automagazin.rs

Škoda Rapid: Nove špijunske fotografije

Škoda Rapid: Nove špijunske fotografije

Iz Mlade Boleslave nam stižu nove fotografije novog modela Škoda Rapid. Ako ste pomislili da su u pitanju samo nastavak mudro isplaniranog postepenog otkrivanja novog predstavnika, prevarili ste se. Pred nama su "špijunske" fotografije, koje nam otkrivaju uzgled automobila bez maske...

Mazda MX-5 Yusho: Nove fotografije i informacije

Mazda MX-5 Yusho: Nove fotografije i informacije

Mazda MX-5 Yusho ostaje samo koncept. Bar u ovom trenutku. Nova generacija modela Mazda MX-5 biće razvijena u saradnji sa kompanijom Fiat, a na tržištu će i dalje ostati aktuelna verzija. Japanska kompanija konceptom Yusho, dokazuje da aktuelna generacija još uvek ima potencijala...

Fudbal burger u VIVI: Obavezan zalogaj uz Evropsko prvenstvo

Fudbal burger u VIVI: Obavezan zalogaj uz Evropsko prvenstvo

Kako se bliži početak Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano u Poljskoj i Ukrajini od 8. juna, fudbalska euforija je uveliko zahvatila i VIVA prodavnice/restorane na OMV benzinskim stanicama širom Evrope i Srbije. Zato je VIVA u svoju ponudu počev od 1. juna ponovo uvrstila ukusni sendvič FUDBAL BURGER...

Croatian RSRBR  Championship - Poziv za takmičare iz Srbije

Croatian RSRBR Championship - Poziv za takmičare iz Srbije

Croatian RSRBR  Championship je takmičenje u reli simulaciji Richard Burns Rally. Odvija se preko interneta, pomoću francuskog servera (www.rallyesim.com) koji omogućavaju samu organizaciju prvenstva. Takođe, na serveru možete pratiti sve ostale relije i prvenstva drugih zemalja, videti rezultate i upoređivati sa vozačima iz čitavog sveta...

Sportska i elegantna limuzina dopunjava postavku Opel Astra modela

Sportska i elegantna limuzina dopunjava postavku Opel Astra modela

Opel proširuje porodicu svog uspešnog modela Astra novom sportskom i elegantnom limuzinom. Sa tipičnim prednostima Astre, uključujući napredne tehnologije i njen prepoznatljiv kvalitet, novi ekskluzivni i elegantni nočbek je više nego pristupačna alternativa za kupce koji bi se obično opredelili za ovaj tip automobila u srednjoj klasi.

Američki duh koga više nema

Američki duh koga više nema

Tradicionalno, Sarajevska ulica je mesto gde se pojavljuje američki duh, koga ni tamo više nema. Pojavljuje se u vidu starovremenskih vozila članova Oldtajmer kluba Beograd, automobili i motorcikli. I njihovi vlasnici, posebno vlasnici motorcikala...

Aston Martin Vanquish II: Snimljen naslednik modela DBS + VIDEO

Aston Martin Vanquish II: Snimljen naslednik modela DBS + VIDEO

Prvi primerak naslednika modela DBS, do prvih kupaca će stići krajem tekuće ili početkom sledeće godine. Na manifestaciji Concorso d'Eleganza Villa d´Este, predstavljena je studia nove generacije ovog modela, a serijsku verziju sada možemo videti na prvom snimku, zahvaljujući britanskom magazinu CAR.

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje